Hveteflak

Hmm, egentlig så bør ikke flak kokes for de er behandlet på en måte slik at stivelsen alt er tilgjengelig for enzymene i malten som meskes sammen med hveteflakene. Vi brukte nylig mais- og risflak, og disse trengte vi ikke koke heller.

Men det skader ei heller å koke dem, og effektiviteten vil nok øke. Så har du mulighet kan det være klok å bruke den.
 
Jeg har tenkt å brygge witbier for første gang om noen dager. Denne tråden gir meg noen svar og noen spørsmål.

Gahr, fikk du bedre utbytte av å knuse havreflakene på lik måte som resten av malten?

Oppskriften jeg har satt opp for 25 liter er foreløpig
2,5 kg pilsnermalt
2,0 kg hvetemalt
0,75 kg flaket hvete
0,25 kg flaket havre

Jeg prøver å peile meg inn på noe som kan likne Hoegaarden med flaket hvete og flaket havre, men oppskriften
jeg har sett på nett inneholder en ukjent maltekstrakt i tillegg, og da falller jeg litt av.

Er oppskriften noe som vil "funke" hvis jeg ønsker ca. 5% alkohol? Er det noe i forholdet mellom det flakete og hvetemalten
som greit går an å/bør justeres (jeg har lyst til å øke det flakete til opp i mot 30%)? BeerSmith bruker jeg, og den anslår
dette til OG1050, men det var dette med utbytte på flaket havre og flaket hvete.

Jeg har fått tak i det flakete fra kjente maltleverandører i Norge, men jeg kjenner ikke til om disse trenger en ekstra
kokebehandling alene, eller om jeg kan putte de direkte i en enstegsmesk med resten av malten.
 
Nei, utbyttet har ikke økt spesielt mye, men kanskje litt. Jeg hadde forøvrig gått for ca. 50-50 pilsnermalt og hveteflak til wit (kanskje med et lite innslag havre (jeg bruker ca. 50 % pilsnermalt, 45 % hveteflak og 5 % havregryn).

Flak trenger ikke koking.
 
Takk for innspill. Nå er jeg spent på hvor nærme utbyttet treffer hva BeerSmith anslår, selvfølgelig med noen faktorer tatt med i betraktningen. 
 
Hvilke forskjeller gir umaltet hvete eller hveteflak kontra hvetemalt? Vi brygget en Wit med 50 / 50 hvetemalt og pilsnermalt før jul, og den ble helt konge...
 
Hvetemalt gir vel litt mindre 'råfruktpreg' på ølet. Ellers så er nettopp Witbier nokså preget av tilsatt appelsinskal og koriander samt dette typiske gjærpreget slik at forskjellen mellom maltet og umaltet hvete liksom ikke utgjør den store forskjellen.
 
Havren er i hus! Men den er ikke flaket som jeg trodde. Dette er Thomas Fawcett 4 EBC havremalt med hele korn.
Trenger denne en spesialbehandling? Altså koking. Er hele korn umaltet?
 
Havremalt er, vel, maltet. Den bør males før bruk, men trenger ingen annen behandling. Det eneste er at man gjerne bør male på litt "trangere" setting enn byggmalt, siden havrekornene er veldig slanke. All malt kommer i utgangspunktet som hele korn.
 
Tilbake
Topp