Gjæren man brukte var en lokal stamme som til og med kunne være gårdsspesifikk. Man tok vare på gjæren fra brygg til brygg, oftest med en gjærstokk, gjærkrans eller lignende (gjenstand av tre med store overflate og mange krinkelkroker). Det betyr at man frembragte veldig lokale gjærstammer, og som Gahr er inne på var de alle grundig infiserte og bestående av en rekke gjærvarianter.
Men når det er sagt, må det også sies at om gjæren på en gård gikk tapt eller ble for dårlig, så hentet man gjær fra en annen gård, og således var det også en regional, ikke bare en gårdsspesifikk selektering og foredling av gjæren.
At gjæren var infisert må imidlertid *ikke* ukritisk tolkes dithen at man drakk sur-øl. Det er fullt mulig å brygge tilsynelatende uinfisert øl med infisert gjær, under enkelte forutsetninger. For det første må man forsøke å få til forhold som favoriserer 'normale' gjærstammer fremfor villgjær og bakterier. Dernest ligger det i kortene at det er et ferskøl som bør drikkes i løpet av et par uker, og det blir et surøl dersom man velger å ruge på det i måneder og år. Til slutt forutsetter det at man brygger hyppig nok til å holde den ønskelige delen av gjæren i god form. Poenget med vanlig ølgjær er jo at den normalt sprinter ifra den størstedelen av mikrobiologien, og om man rekker å drikke opp ølet før bakterier og villgjær rekker å komme etter, så er man tross alt i mål.
Jeg har lenge håpt at noen på folkemuseene skulle plukke opp hansken og forsøke å vekke til live gjær fra gamle gjærstokker og gjærkranser - det blir litt som med vrak-gjær fra gamle sunkne skip. De som synes å være nærmest til å gjøre noe slikt er Lian Restaurant her i Trondheim - i hvertfall ut fra deres tradisjonsfilosofi omrking mat. Dessverre har ingen forsøkt. Det finnes gårder der man hevder å ha brukt samme gjær i ørten århundrer, men jeg er generelt litt skeptisk til slike påstander. Tilgangen på kommersiell bakegjær og ikke minst ølgjær siste 150 årene er bare litt for god.