Marius K.
Norbrygg-medlem
I siste versjon av Palmer sin bok skriver han at mange opplever fine resultater ved å ta gjæren rett fra kjøleskapet og pitche den uten å la den stå fremme i forkant for å temperere seg. Personlig tar jeg gjærstarteren ut av kjøleskapet mot slutten av kokingen og dekanterer. På den måten rekker den å temperere seg noe, men uten at den nødvendigvis når gjæringstemperatur. Slik jeg har forstått det så er det bedre å pitche en gjærstarter som holder lavere temperatur enn vørteren den skal pitches i enn det motsatte. Lar man den en varm sommerlig bryggedag stå fremme en god stund kan den fort ende opp med en høyere temperatur enn vørteren dersom den får stå fremme lenge nok.
Når det gjelder rør fra White labs høres 3-6 timer i forkant lenge ut. Jeg bruker å ta mine ut av kjøleskapet et par timer før jeg pitcher de i gjærstarteren. Gahr skriver i sin artikkel om gjærstarter i medlemsseksjonen at de bør tas ut av kjøleskapet en time eller to før pitch. Jeg husker at jeg glemte det en gang og spurte her på forumet om det gjorde noe, og mener Gahr bare svarte RDWHAHB Noe som forvørig stemmer bra overens med det Palmer skriver om at gjærstartere fint kan pitches direkte fra kjøleskapet.
Når det gjelder rør fra White labs høres 3-6 timer i forkant lenge ut. Jeg bruker å ta mine ut av kjøleskapet et par timer før jeg pitcher de i gjærstarteren. Gahr skriver i sin artikkel om gjærstarter i medlemsseksjonen at de bør tas ut av kjøleskapet en time eller to før pitch. Jeg husker at jeg glemte det en gang og spurte her på forumet om det gjorde noe, og mener Gahr bare svarte RDWHAHB Noe som forvørig stemmer bra overens med det Palmer skriver om at gjærstartere fint kan pitches direkte fra kjøleskapet.