Hvor lenge kan ølet stå på gjæren før en tapper?

Craso

Norbrygg-medlem
Hei.Jeg har stående 50 liter porter som begynner å bli ferdig. Den er nå på 1,020 og skal iallefall ned til 1,015. Problemet mitt er at jeg skal ut å reise i morgen og kommer ikke hjem på en uke. Spørsmålet er da om ølet kan stå utgjæret på gjæren noen dager, eller om en stikke det om? Flott hvis noen som har kunnskap om dette kunne gi meg råd i løpet av dagen? (Har søkt på forumet, men fant ikke noe som gjorde meg klokere :))
 
Eg brukar å la det stå på samme dunken i 2 veker. Gjæringa er stort sett ferdig i løpet av 4-5 dagar. Om det har stått i mindre enn 8-9 dagar ville eg latt det stå (kanskje stilt temperaturen i lavaste området som gjæren likar). Om det har stått særlig lenger ville eg sett det kaldt i dag og flaska i morgen tidlig.
 
Hadde latt det stå.
Har hatt øl stående i over 3 uker uten å finne noe usmak eller få andre problemer.
 
Min erfaring er at det bestandig går bra å la ølet stå overt tiden. Jeg har hatt en del brygg som har stått 4-6 uker på gjærkaken uten å ta noe skade. Ideelt er det ikke, men det er skjelden det skjer noe drastisk så lenge temperaturen er relativt jevn og ikke for høy.
 
Tilbake
Topp