Iffuer
Norbrygg-medlem
Hallo Godtfolk!
Da jeg gjenopptok hjemmebrygging som interesse og hobby for et snaut år siden var brygging av god Hefeweissbier en vesentlig motivasjonsfaktor. Etter 15-20 brygg ulike øltyper begynner jeg nå å få til skikkelig gode øl (all grain seff), både lager og ale kommer jeg fra med æren i behold ( :ilike: ), men jeg sliter dessverre med Weiss'en... :jaha:
Den siste Weiss'en hadde jeg usedvanlig god tro på. Jeg brukte en tilnærmet "The Great Bavarian Weissbier Project" oppskrift som finnes på en link jeg fant et eller annet sted her på forumet. Som gjær valgte jeg WYeast's "Weihenstefan" med en dugelig diger og fin starter utregnet etter "norbryggmetoden". Meskingen var riktignok uten proteinpause, men etter hva jeg leser så burde det ikke det være utslagsgivende for at man skal få godt weissbier. Den gjæret fint som forventet en ukes tid på 17-18 grader, og jeg lot den stå ytterligere en uke før jeg tappet den på flasker med farin som priming. Jeg skulle tro at forholdene skulle ligge svært godt til rette for at jeg nå skulle kunne gå i kjelleren og finne meg en god og rund weissbier med rikelig nelliksmak og noe mindre banansmak.
Skuffelsen er derfor til å ta og føle på når jeg konstaterer at weiss'en har blitt syrlig/sur og mangler både nellik smaken og bananaromaen. Det er rett og slett blitt et utrolig kjedelig, syrlig øl med lite karakter og lite hyggelig å si om. :noway:
Så tilbake til overskriften. Jeg skulle tro jeg har brygget omtrent slik jeg pleier når jeg brygget denne weiss'en. God kontroll på temperatur under mesking (som var "single step infusion" på omkring 66 grader), og rimelig god hygiene. Det er såvidt jeg kan se heller ikke noe feil på gjærtype, mengde eller bryggerens tålmodighet. Summen av mine ferdigheter leverer normalt gode hjemmebrygg - bare ikke når det gjelder Weissbier.
Kan ikke noen av dere som virkelig leverer gode Weissbier være så snill å fortelle en stadig mer nedbrutt weissbierbrygger hva jeg gjør feil? Eller fortelle hvordan dere selv går frem for å få til noe i nærheten av drikkbar weissbier??? PLEEEEEASE?????? :help:
Da jeg gjenopptok hjemmebrygging som interesse og hobby for et snaut år siden var brygging av god Hefeweissbier en vesentlig motivasjonsfaktor. Etter 15-20 brygg ulike øltyper begynner jeg nå å få til skikkelig gode øl (all grain seff), både lager og ale kommer jeg fra med æren i behold ( :ilike: ), men jeg sliter dessverre med Weiss'en... :jaha:
Den siste Weiss'en hadde jeg usedvanlig god tro på. Jeg brukte en tilnærmet "The Great Bavarian Weissbier Project" oppskrift som finnes på en link jeg fant et eller annet sted her på forumet. Som gjær valgte jeg WYeast's "Weihenstefan" med en dugelig diger og fin starter utregnet etter "norbryggmetoden". Meskingen var riktignok uten proteinpause, men etter hva jeg leser så burde det ikke det være utslagsgivende for at man skal få godt weissbier. Den gjæret fint som forventet en ukes tid på 17-18 grader, og jeg lot den stå ytterligere en uke før jeg tappet den på flasker med farin som priming. Jeg skulle tro at forholdene skulle ligge svært godt til rette for at jeg nå skulle kunne gå i kjelleren og finne meg en god og rund weissbier med rikelig nelliksmak og noe mindre banansmak.
Skuffelsen er derfor til å ta og føle på når jeg konstaterer at weiss'en har blitt syrlig/sur og mangler både nellik smaken og bananaromaen. Det er rett og slett blitt et utrolig kjedelig, syrlig øl med lite karakter og lite hyggelig å si om. :noway:
Så tilbake til overskriften. Jeg skulle tro jeg har brygget omtrent slik jeg pleier når jeg brygget denne weiss'en. God kontroll på temperatur under mesking (som var "single step infusion" på omkring 66 grader), og rimelig god hygiene. Det er såvidt jeg kan se heller ikke noe feil på gjærtype, mengde eller bryggerens tålmodighet. Summen av mine ferdigheter leverer normalt gode hjemmebrygg - bare ikke når det gjelder Weissbier.
Kan ikke noen av dere som virkelig leverer gode Weissbier være så snill å fortelle en stadig mer nedbrutt weissbierbrygger hva jeg gjør feil? Eller fortelle hvordan dere selv går frem for å få til noe i nærheten av drikkbar weissbier??? PLEEEEEASE?????? :help: