Jeg bygget meskeboks i deg med en 24 liters boks fra Biltema og andre deler jeg hadde til overs fra andre prosjekter. Nå er det store spørsmålet hvordan jeg skal meske i boksen for å få bedre resultat enn BIAB mesking.
Den store forskjellen som jeg ser det er at mesking i kjøleboks kan gi bedre filtrering og klarere vørter. Det vil igjen gi mindre skallrester til koking og minske sjansen for usmaker på lysere øl.
Effektiviteten er det neppe mye å hente på, jeg ligger på 75-80% allerede med BIAB mesking.
Spørsmålet er da hvordan jeg mesker med boks for å få grei effekivitet og god filtrering?
- Er det greiest å ta tre stegs batch sparge, mesking og to skyllerunder?
- Kan jeg droppe røring for hver skjylling, som sikkert vil ødelegge for filtreringen? Eller må jeg røre ved hver skylling for å få grei effektivitet?
- Bør jeg sirkulere vørteren noen runder hver gang?
- Hvor lang tid bør jeg bruke på hver runde!
- Vil det beste være å sette på en liten sirkulasjonspumpe å sirkulere kontinuelig under mesking og skylling?
- Hvor varmt bør skyllevannet være? Nesten kokende? Hvordan beregner jeg det slik at jeg ikke kommer over 78 grader?
- Kan jeg beregne temperaturen på meskevannet ved å regne gjennomsnittet på malt og vann, hvis jeg går ut fra vekt og temperatur på hver del? Kan ikke skjønne annet en at det bør bli rett.
- Regner med at det er lurt å holde tilbake litt av meskevannet og røre til tempersturen har stabilisert seg slig at jeg kan justere med litt varmt eller kaldt vann for å få rett temperstur.
Volumet på boksen er 24 liter. Jeg brygger med 4-5kg malt og skal ha 27 liter før koking. Hva er optimal vannmengde for mesking og hver skyllerunde? Jeg bør vel også tilsette midler for pH regulering på alt vannet?
Jeg regner med at denne prosessen vil ta en del lengere tid enn BIAB mesking og utmesking. Men jeg vil gjerne prøve dette for å se hva som fungere best for meg. BIAB er så enkelt som det kan bli, men det er greit å ha ett alternativ siden BIAB også har sine begrensninger.
Jeg har målt varmetapet i boksen. Med 20 liter vann på 66 grader falt temperaturen nøyaktig 1 grad på 1 time og 45 minutter. Boksen har 3cm skumisolasjon og det eneste som ble varmt på utsiden var krana.
Dette ble mange spørsmål på en gang, men jeg håper noen kan ta seg tiden og dele sine erfaringer rundt dette. Vanskelig å finne all denne informasjonen ved å søke på forumet, og jeg vil helst gjøre det så riktig om mulig når jeg skal prøve boksemesking.
Edit: How to brew tar utgangspunkt i boksemesking og anbefaler at skyllevannet som tilsettes ikke skal være varmere enn 78 grader for å være sikker på å unngå tanniner. Palmer sier at vørteren sirkuleres noen runder etter mesking til den blir klar før den tappes, og at det samme gjenntas for hver skylling.
Han anbefaler 1.5 ganger vannmengde til skylling som mesking, som vil gi meg omtrent 11 liter vann til mesking og 17 liter til skylling. Det gir ett vann/malt forhold på rundt 2,5. Høres dette fornuftig ut?
Den store forskjellen som jeg ser det er at mesking i kjøleboks kan gi bedre filtrering og klarere vørter. Det vil igjen gi mindre skallrester til koking og minske sjansen for usmaker på lysere øl.
Effektiviteten er det neppe mye å hente på, jeg ligger på 75-80% allerede med BIAB mesking.
Spørsmålet er da hvordan jeg mesker med boks for å få grei effekivitet og god filtrering?
- Er det greiest å ta tre stegs batch sparge, mesking og to skyllerunder?
- Kan jeg droppe røring for hver skjylling, som sikkert vil ødelegge for filtreringen? Eller må jeg røre ved hver skylling for å få grei effektivitet?
- Bør jeg sirkulere vørteren noen runder hver gang?
- Hvor lang tid bør jeg bruke på hver runde!
- Vil det beste være å sette på en liten sirkulasjonspumpe å sirkulere kontinuelig under mesking og skylling?
- Hvor varmt bør skyllevannet være? Nesten kokende? Hvordan beregner jeg det slik at jeg ikke kommer over 78 grader?
- Kan jeg beregne temperaturen på meskevannet ved å regne gjennomsnittet på malt og vann, hvis jeg går ut fra vekt og temperatur på hver del? Kan ikke skjønne annet en at det bør bli rett.
- Regner med at det er lurt å holde tilbake litt av meskevannet og røre til tempersturen har stabilisert seg slig at jeg kan justere med litt varmt eller kaldt vann for å få rett temperstur.
Volumet på boksen er 24 liter. Jeg brygger med 4-5kg malt og skal ha 27 liter før koking. Hva er optimal vannmengde for mesking og hver skyllerunde? Jeg bør vel også tilsette midler for pH regulering på alt vannet?
Jeg regner med at denne prosessen vil ta en del lengere tid enn BIAB mesking og utmesking. Men jeg vil gjerne prøve dette for å se hva som fungere best for meg. BIAB er så enkelt som det kan bli, men det er greit å ha ett alternativ siden BIAB også har sine begrensninger.
Jeg har målt varmetapet i boksen. Med 20 liter vann på 66 grader falt temperaturen nøyaktig 1 grad på 1 time og 45 minutter. Boksen har 3cm skumisolasjon og det eneste som ble varmt på utsiden var krana.
Dette ble mange spørsmål på en gang, men jeg håper noen kan ta seg tiden og dele sine erfaringer rundt dette. Vanskelig å finne all denne informasjonen ved å søke på forumet, og jeg vil helst gjøre det så riktig om mulig når jeg skal prøve boksemesking.
Edit: How to brew tar utgangspunkt i boksemesking og anbefaler at skyllevannet som tilsettes ikke skal være varmere enn 78 grader for å være sikker på å unngå tanniner. Palmer sier at vørteren sirkuleres noen runder etter mesking til den blir klar før den tappes, og at det samme gjenntas for hver skylling.
Han anbefaler 1.5 ganger vannmengde til skylling som mesking, som vil gi meg omtrent 11 liter vann til mesking og 17 liter til skylling. Det gir ett vann/malt forhold på rundt 2,5. Høres dette fornuftig ut?