PetterL
Norbrygg-medlem
Hei,
Superfersk i faget med mitt første brygg denne helgen så jeg får beklage hvis dette er svart på før, kunne ikke finne noe.
Jeg brygger provisorisk "Maxi-BIAB" for å komme i gang og bli kjent med prosessen manuelt. Kjøper nok en Grainfather etterhvert når jeg kommer meg inn i større hus til nyåret for større batcher og tidsbesparelse i en travel småbarnspappa-hverdag.
- Mesker og koker i 10L kjele (pinnekjøttgryta som allerede var i hus...)
- BIAB pose til mesking
- Gjør skylling/mash-out på 78 grader i separat kar (15L Jula gjæringsbøtte) og heller tilbake i 10L gryta
- Kokevolum er 9L og jeg vil da nødvendigvis måtte koke med ganske høy SG for å få mest mulig øl per batch 9 liter 1,073SG på kok på mitt første brygg med 2,8kg malt. Fyller kokende vann etterhvert slik at kokevolum og SG forblir konstant
BITTERHUMLE:
Jeg vet at bitterhumla må justeres for å få rett IBU på brygget. Den saken er grei.
SMAKS OG AROMAHUMLE:
Smaks og aromahumletilsetningene justeres typisk i forhold til liter vørter, den saken er grei, eller? Ser at IBU kan lide av høy SG under kok i forhold til oppskrifter med lavere SG under kok. En måte å fikse dette på er å justere bitterhumla ganske mye opp men blir dette riktig?
Blir det rett å justere smakshumle og aromahumle i forhold til liter vørter på brygget eller påvirker også SG smak og aroma bidrag på samme måte som bitterhet/IBU blir påvirket? Bør en derfor også ta hensyn til forskjellig "hop utilization" pga forskjellig SG på kok i forhold til original oppskrift?
TØRRHUMLE:
Jeg vannet ut vørter til korrekt OG i gjæringsbøtta så tørrhumling blir enkelt å skalere
Gleder meg som en liten unge på julaften til jeg kan ta min første slurk av batch #001: Andrimne American IPA, det måtte bli en SMaSH IPA for å bli bedre kjent med råvarenes smak og bidrag og hvorfor ikke starte med en oppskrift fra selveste Gahr Smith-Gahrsen!
Superfersk i faget med mitt første brygg denne helgen så jeg får beklage hvis dette er svart på før, kunne ikke finne noe.
Jeg brygger provisorisk "Maxi-BIAB" for å komme i gang og bli kjent med prosessen manuelt. Kjøper nok en Grainfather etterhvert når jeg kommer meg inn i større hus til nyåret for større batcher og tidsbesparelse i en travel småbarnspappa-hverdag.
- Mesker og koker i 10L kjele (pinnekjøttgryta som allerede var i hus...)
- BIAB pose til mesking
- Gjør skylling/mash-out på 78 grader i separat kar (15L Jula gjæringsbøtte) og heller tilbake i 10L gryta
- Kokevolum er 9L og jeg vil da nødvendigvis måtte koke med ganske høy SG for å få mest mulig øl per batch 9 liter 1,073SG på kok på mitt første brygg med 2,8kg malt. Fyller kokende vann etterhvert slik at kokevolum og SG forblir konstant
BITTERHUMLE:
Jeg vet at bitterhumla må justeres for å få rett IBU på brygget. Den saken er grei.
SMAKS OG AROMAHUMLE:
Smaks og aromahumletilsetningene justeres typisk i forhold til liter vørter, den saken er grei, eller? Ser at IBU kan lide av høy SG under kok i forhold til oppskrifter med lavere SG under kok. En måte å fikse dette på er å justere bitterhumla ganske mye opp men blir dette riktig?
Blir det rett å justere smakshumle og aromahumle i forhold til liter vørter på brygget eller påvirker også SG smak og aroma bidrag på samme måte som bitterhet/IBU blir påvirket? Bør en derfor også ta hensyn til forskjellig "hop utilization" pga forskjellig SG på kok i forhold til original oppskrift?
TØRRHUMLE:
Jeg vannet ut vørter til korrekt OG i gjæringsbøtta så tørrhumling blir enkelt å skalere
Gleder meg som en liten unge på julaften til jeg kan ta min første slurk av batch #001: Andrimne American IPA, det måtte bli en SMaSH IPA for å bli bedre kjent med råvarenes smak og bidrag og hvorfor ikke starte med en oppskrift fra selveste Gahr Smith-Gahrsen!