Mørke og sterke øl med primært bitterhumle tåler vel gjerne varm lagring bedre. For overgjæret øl som skal lagres (opptil flere år), har jeg sett opp til 20 grader anbefalt lagringstemperatur.
Miguel, mener du 3-30-300 "regelen" om at øl taper seg like mye/lite på 3 dager ved 30 grader, som ved 30 dager ved 20 grader eller 300 dager ved 3 grader? Kan godt hende den stemmer, men ikke spesielt nyttig om man ikke allerede vet hvordan et brygg utvikler seg ved en av temperaturene.
Et forsøk man kan gjøre er da å spare noen flasker og følge utviklingen på en batch, så har man et utgangspunkt for liknende øl. Driver selv å følger utvikling på en porter nå, prøver en flaske med 2-4 ukers mellomrom.
Man flasker og de står mørkt i romtemperatur et par uker for å utvikle bobler, bra. Så skal det settes mørkt og kaldt. Men! Jeg har ikke gigakjøleskap og lurer på om, evt. hvordan, ølet påvirkes etter karbonerings-stadiet? F.eks stå i en semi-varm bod/kjeller.
Unntaket er selvfølgelig humle øl, de begynner vel en nedadgående kurve etter ca. en måned, men fortsatt drikkelig et år senere
De aller fleste øl jeg brygger holder minst et år ved de temperaturene Finn nevner mm. det er no direkte galt med det
Noen øl har jo vært nydelig hele 5 år etter tapping, men kanskje med en peek etter 3 -4. Dette er selvfølgelig av det mørke sterke sorten
Husker du sverget til at weissbier var ferskøl, artig at (jeg antar iallefall?) du tok tipset mitt. Har du kåll på lufta så forringes det ikke ila de 4-12 ukene, det bare skifter karakter.Men de aller fleste øl du brygger er jo dobbelt så sterke som de aller fleste øl jeg brygger.
Jeg drikker weissbier nå som har stått i kjelleren i sommer, og er et halvt år gammel, og den er helt på høyden og vel så det. Det hadde jeg egentlig ikke regna med; weissbier er jo ikke noe lagringsøl. Jeg sa i alle fall to-tre måneder, og noen, som f.eks. en best bitter, vil jeg ikke gjerne se blir eldre, mens noen kan holde opp mot et år. Det varierer ganske mye fra type til type. Og så er det de mørke, sterke, som stiller i en annen klasse når det gjelder tid.
De lette lyse har jeg alltid i kjøleskap, så hva de tåler av kjellerlagring veit jeg faktisk ikke.
Husker du sverget til at weissbier var ferskøl, artig at (jeg antar iallefall?) du tok tipset mitt. Har du kåll på lufta så forringes det ikke ila de 4-12 ukene, det bare skifter karakter.
Takk for veldig gode svar. Jeg brygget både lys og mørkt i sommer og de står nå flasket i kjelleren som er på ca17 grader... været ute har hatt mye å si på hvor kald eller varm boden er så jeg føler jeg har lite kontroll på denne fasen desverre. Tar flasker opp i kjøleskapet litt etter litt. Kjempeinteressant at smaken skal utvikle seg og øltyper, humle o.l spiller inn!! Jøye meg, hvert ledd påvirker.Nei, du hadde helt rett. Denne er blitt bedre og bedre med tida. Og den har altså stått i ca. 14 grader, og weissbier er jo ikke blant de øltypene jeg ville tro tålte litt høy lagringstemperatur så godt. @Sarah, hva er temperaturen i den boden du kan bruke?
Takk for veldig gode svar. Jeg brygget både lys og mørkt i sommer og de står nå flasket i kjelleren som er på ca17 grader... været ute har hatt mye å si på hvor kald eller varm boden er så jeg føler jeg har lite kontroll på denne fasen desverre. Tar flasker opp i kjøleskapet litt etter litt. Kjempeinteressant at smaken skal utvikle seg og øltyper, humle o.l spiller inn!! Jøye meg, hvert ledd påvirker.