Hei alle,
Jeg er en temmelig fersk brygger, med kun 5 batcher under beltet. Jeg har så langt vært veldig fornøyd med resultatene jeg har fått av hjemmebryggingen, men jeg har ett problem jeg sliter litt med, og det er at det oppstår en markant usmak hver gang jeg flytter på corneliusfatene mine.
Noen husker kanskje at jeg tok opp et problem i dumme spørsmål-tråden - da hadde jeg akkurat satt min batch # 2, og mitt første lagerøl. Det ble tappa gjennom gjærkaka, som resulterte i en tydelig gjærsmak. Jeg fikk råd her inne om å la fatene stå en stund og prøve å tappe ut ulumskhetene når de bunnfelte, og det fungerte. Etter noen uker var smaken fra fatet (som stod til lagring i garasjen) upåklagelig. Så var det å flytte det ned i "man caven" i kjelleren. Da oppstod usmakene på nytt (men kanskje i en litt annen form, ref under) når jeg koblet fatet til tappeanlegget, men igjen endte de opp med å forsvinne etter noen uker.
Dette tenkte jeg måtte skyldes tappefeilen. Men så har jeg satt to nye batcher med lagerøl etter det, uten å ha gjort den samme tappefeilen. Og begge gangene har det samme skjedd: Umiddelbart etter tapping fra gjæringskar, smaker ølet rett fra fatet først og fremst gjær. Når jeg kontrollsmaker etter en ukes tid er denne usmaken helt borte, og erstattet av den smaken ølet skal ha. Det er da ikke antydning til usmak. Så flytter jeg fatet ned i kjelleren for videre lagring. Og når jeg kontrollsmaker der, er det igjen usmaker i ølet. Men da mener jeg det er en litt annen usmak, jeg vil beskrive det som en slags ekstrem maltsødme, nesten honningaktig smak, som fullstendig overdøver ølets egentlige smak. Når jeg lar ølet stå en uke eller to, forsvinner dette igjen, og ølet får tilbake smaken det skal ha, uten usmaker.
Det er altså tydelig at det blir med et eller annet i fatet som skiller seg ut, men som virvles opp hver gang fatet flyttes, og deretter trenger tid for å legge seg igjen. Jeg er ikke helt sikker på hva årsaken er, men jeg nevner at første batchen jeg brygget var en Lucky Jack, altså en ale. Der var dette fenomenet fullstendig fraværende, ølet var drikkeklart fra dag 1, og ble ikke det minste påvirket av flytting. Etter det har jeg kun brygget lagerøl, og det har vært tilstede i hver eneste av disse batchene.
På en måte er det ikke noe stort problem, siden fatene stort sett står i ro i kjelleren, men på den andre siden betyr det i praksis at jeg aldri kan ta med fat utenfor huset. Og det er et hassle å drive å planlegge for at ølet skal ha tid til "ekstralagring" i kjelleren. Så er det noen som har noen formening om hva dette skyldes, og hvordan det kan løses? Har lekt med tanken å prøve å stikke om ølet til et nytt fat med en gang det smaker ok i garasjen, men mistenker vel egentlig at det vil bli med over. Har også sett at det finnes "floaters" til fat, men ønsker helst å unngå det av litt ulike grunner (irreversibelt og usikker på om det løser problemet, pluss mer å vaske).
Jeg er en temmelig fersk brygger, med kun 5 batcher under beltet. Jeg har så langt vært veldig fornøyd med resultatene jeg har fått av hjemmebryggingen, men jeg har ett problem jeg sliter litt med, og det er at det oppstår en markant usmak hver gang jeg flytter på corneliusfatene mine.
Noen husker kanskje at jeg tok opp et problem i dumme spørsmål-tråden - da hadde jeg akkurat satt min batch # 2, og mitt første lagerøl. Det ble tappa gjennom gjærkaka, som resulterte i en tydelig gjærsmak. Jeg fikk råd her inne om å la fatene stå en stund og prøve å tappe ut ulumskhetene når de bunnfelte, og det fungerte. Etter noen uker var smaken fra fatet (som stod til lagring i garasjen) upåklagelig. Så var det å flytte det ned i "man caven" i kjelleren. Da oppstod usmakene på nytt (men kanskje i en litt annen form, ref under) når jeg koblet fatet til tappeanlegget, men igjen endte de opp med å forsvinne etter noen uker.
Dette tenkte jeg måtte skyldes tappefeilen. Men så har jeg satt to nye batcher med lagerøl etter det, uten å ha gjort den samme tappefeilen. Og begge gangene har det samme skjedd: Umiddelbart etter tapping fra gjæringskar, smaker ølet rett fra fatet først og fremst gjær. Når jeg kontrollsmaker etter en ukes tid er denne usmaken helt borte, og erstattet av den smaken ølet skal ha. Det er da ikke antydning til usmak. Så flytter jeg fatet ned i kjelleren for videre lagring. Og når jeg kontrollsmaker der, er det igjen usmaker i ølet. Men da mener jeg det er en litt annen usmak, jeg vil beskrive det som en slags ekstrem maltsødme, nesten honningaktig smak, som fullstendig overdøver ølets egentlige smak. Når jeg lar ølet stå en uke eller to, forsvinner dette igjen, og ølet får tilbake smaken det skal ha, uten usmaker.
Det er altså tydelig at det blir med et eller annet i fatet som skiller seg ut, men som virvles opp hver gang fatet flyttes, og deretter trenger tid for å legge seg igjen. Jeg er ikke helt sikker på hva årsaken er, men jeg nevner at første batchen jeg brygget var en Lucky Jack, altså en ale. Der var dette fenomenet fullstendig fraværende, ølet var drikkeklart fra dag 1, og ble ikke det minste påvirket av flytting. Etter det har jeg kun brygget lagerøl, og det har vært tilstede i hver eneste av disse batchene.
På en måte er det ikke noe stort problem, siden fatene stort sett står i ro i kjelleren, men på den andre siden betyr det i praksis at jeg aldri kan ta med fat utenfor huset. Og det er et hassle å drive å planlegge for at ølet skal ha tid til "ekstralagring" i kjelleren. Så er det noen som har noen formening om hva dette skyldes, og hvordan det kan løses? Har lekt med tanken å prøve å stikke om ølet til et nytt fat med en gang det smaker ok i garasjen, men mistenker vel egentlig at det vil bli med over. Har også sett at det finnes "floaters" til fat, men ønsker helst å unngå det av litt ulike grunner (irreversibelt og usikker på om det løser problemet, pluss mer å vaske).