Det er viktig å være klar over at hverken refraktometer eller oechslevekt direkte måler hverken sukkerinnhold eller alkoholinnhold. Refraktometeret måler brytningsindeksen til ei væske og oechslevekta måler egenvekt til ei væske. Når vi bruker disse verktøyene for å måle vørteren, er det fordi disse egenskapene henger nøye sammen verdier vi faktisk er interessert i (sukkerinhold, for eksempel).
For å forenkle målingene, kan man regne med at vørter er ei blanding av sukkerarter og vann. Når det blir øl er det også blandet inn alkohol. Annet innhold i ølet påvirker ikke målingene nevneverdig.
Sukker er tyngre enn vann og alkohol er lettere enn vann. Når man blander sukker med vann blir væska tyngre enn vann og med ca 10% sukker er væska ca 1,040 ganger så tung som vann. Når gjæren omdanner dette sukkeret til alkohol forsvinner tungt sukker og blir erstattet med lett alkohol. Gjærer dette ned til 1.000 er fortsatt 20% av sukkeret igjen i ølet, men fordi alkoholen er lettere enn vann blir resultatet ei væske som er like tung som vann. (Real attenuation vs apparent attenuation.)
På tilsvarende måte påvirker sukker og alkoholinnholdet brytningsindeksen til væska. Sammenhengen her er ikke like enkel som med egenvekt, men prinsippet er det samme. Formelverket for å gjøre beregningene finnes for eksempel her:
http://seanterrill.com/2010/07/20/toward-a-better-refractometer-correlation/
For begge instrumentene må du altså vite både måleverdien før og etter gjæring for å kunne si noe om alkoholinnhold og sukkerinnhold. Ei avlesing etter (eller under gjøring) gir ikke nyttig informasjon når man ikke kan bruke verdien før gjæring for å beregne verdiene.
Skal man finne sukkerinnhold og alkoholinnhold etter gjæring, kreves det mer omfattende laboratorieundersøkelser.