hydrometer vs refraktometer

Jani

Norbrygg-medlem
hei

skulle i dag måle FG med mitt nye refraktormeter på en apa før jeg flasket den.

fikk 1030 noe som jeg syns var ekstremt høyt.  testet så med hydrometer og fikk 1012-1014.

åpnet så en flaske pale ale som har stått til karbonering i 12 dager.  med refraktometeret målte jeg her 1017 mens med hydrometerter fikk jeg 1008.

temperatur på øl var ca 20 grader.

det rare er at jeg får nøyaktig 1000 på begge aparatene med destilert vann på 20 grader.  noen som har en formening om hva som har gått galt?

så enten har jeg laget meg en apa på 3% eller på 6%

refraktometer er av denne typen http://www.olbrygging.no/products/refraktometer
hydrometer er denne http://www.schnapsbrenner.eu/jtl/hydrometer-VINOFERM-mit-3-skalen
 
Kan man bruke refractometer etter gjæring da? Mente det var ubrukelig etter gjæring jeg.

Sent from my C6903 using Tapatalk
 

Jani

Norbrygg-medlem
stemmer, kom på nå at jeg kan ha lest noe om det tidligere. i såfall dersom dette stemmer så har jeg nok svaret der ja
 
Tror du kan regne det om, men det er ikke samme avlesing som før gjæring

Sent from my C6903 using Tapatalk
 
Refraktometer viser ikke riktig verdi når du har fått alkohol i ølet. Jeg bruker en app som heter RefracTool på iPhone for å regne dette om, men finnes vel en del andre verktøy til dette på nett vil jeg tro.
Søk litt i forumet så vil du få en del treff på akkurat dette.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Jani skrev:
hei

skulle i dag måle FG med mitt nye refraktormeter på en apa før jeg flasket den.

fikk 1030 noe som jeg syns var ekstremt høyt.  testet så med hydrometer og fikk 1012-1014.

åpnet så en flaske pale ale som har stått til karbonering i 12 dager.  med refraktometeret målte jeg her 1017 mens med hydrometerter fikk jeg 1008.

temperatur på øl var ca 20 grader.

det rare er at jeg får nøyaktig 1000 på begge aparatene med destilert vann på 20 grader.  noen som har en formening om hva som har gått galt?

så enten har jeg laget meg en apa på 3% eller på 6%

refraktometer er av denne typen http://www.olbrygging.no/products/refraktometer
hydrometer er denne http://www.schnapsbrenner.eu/jtl/hydrometer-VINOFERM-mit-3-skalen

Et refraktometer måler lysbrytning. Når du måler FG er det alkohol i ølet, alkoholen har en annen brytning enn kun vørter, noe som får målingene til å bli feil.

Du kan kalkulere/kompensere for brut av refraktometer etter at gjæringen har startet. Hvis du graver litt her på forumet så er den en nylig aktiv tråd om emnet med tips som funker.



Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 

Firefighterkristian

Norbrygg-medlem
Kan man bruke refractometer etter gjæring da? Mente det var ubrukelig etter gjæring jeg.

Du kan bruke refractometeret, men da må du regne det om. Jeg bruker appen "BeerAlchemy" som jeg lastet ned til Iphone. Inne på menyen, gå inn på Calculators - "Refractometer" og "Brix and OG of Beer" Der leser jeg av Brixen på refractometeret, og legger inn det, samt OG og da får jeg opp hva current gravity er... Finnes sikkert andre programmer man kan bruke også!

Lykke til
 
Topp