Hypotetisk

Stig Aa.

Norbrygg-medlem
Eh.. sånn rent hypotetisk, hvis en jeg kjenner har putta i for lite gjær i dunken, sånn ca 35% for lite, hva skjer egentlig med ølet hans da?
 
At det i verste fall ikke blir optimalt. Men så spørs det hvilken kilde du har brukt som sier at du har puttet for lite gjær i dunken.

OG, antall liter, Ale/lager og pitchen din. ?
 
At det i verste fall ikke blir optimalt. Men så spørs det hvilken kilde du har brukt som sier at du har puttet for lite gjær i dunken.

OG, antall liter, Ale/lager og pitchen din. ?
Mener han sier han lager en porter og at når han lagde en starter bomma på Yeast Calculator og lagde tre liter og ikke 3.5 liter.

Trodde du det gjaldt meg?!:rolleyes:
 
Hvilken kalkulasjon brukte du? Fortell alt så rekker man neste fotball-kamp:)

Fotball? Jeg har tappet. Nuvel.

Skal lage porter, 26 liter, med en OG på 49. Har en irish ale yeast produsert 14. April. Plottet alt inn i Mr. Malty og fikk at jeg skulle lage en starter på 3 liter, med ett rør. Bruker ikke magnetrør. Når alt var ferdig set jeg at jeg har satt Mr. Malty på Continous Aeration, og ikke Intermittent Shaking. Hvilket betyr at jeg egentlig burde ha laget en starter på minst 3.5 liter...

Lurer derfor på hva konsekvensen av for lite gjær kan medføre.
 
Hvis man ikke bruker magnetrører tror jeg det safeste er å benytte "simple starter". Jeg tolker Mr. malty slik at "intermittent" forutsetter at man rister relativt ofte. På nettsiden deres står det blant annet at det å riste starteren en gang i timen, eller hver andre time, vil utgjøre en stor forskjell på mengde gjær. Velger man "simple starter" i stede, og rister når man gidder, så kan man heller se på den ekstra gjæren man får som en bonus :)

Det er garantert andre her som kan uttale seg med større pondus hva angår konsekvensen av for lite gjær i ditt tilfellet, men jeg tipper at det kommer til å gå bra, jeg. Blir helt sikkert øl, og godt blir det nok og. Jeg tipper det hadde vært mer kritisk om du underpitchet på et lyst lett øl som en Kölsch eller Pilsner...
 
Tror din venn har vært heldig med at det er en Porter han har brygget, som maskerer eventuelle usmaker som måtte kommer pga for lite gjær. Har han fått inn nok oksygen under pitching? Ved riktig mengde der, vil det hjelpe. Hvilken type gjær spiller vel også inn.
 
Noen kvalifiserte gjetninger mht om det blir lavere/høyere alkohol, søtere eller beskt? Og eventuelt hvorfor det skal komme andre usmaker...
 
Hvis det er lite gjær har gjæren en tendens til å produsere en del estere som enkelte ganger er og andre ganger ikke er ønsket i en øl. Du kan sikkert også oppleve litt lavere utgjæring.
 
Tipper det blir bra åkkesom.

En halvliter for lite på 3,5 liter er ikke allverden, det er ikke sikkert at gjæra legger merke til det engang!

Sent fra min C6603 via Tapatalk
 
Tilbake
Topp