Hei. Ganske ny her. Presenterer allikevel en ide som kanskje er god? Kanskje ny? Jeg glemte å ha i klaring i bryggene mine som nå etter gjæring under trykk, står i Fermzilla/Fermentasaurus/Keg. Det er mye tåke i IPA etter ei uke etter gjæring, litt mindre i Pilsen. (Er det jeg som er utålmodig?)
Hvordan få gelatin/klaring inn i ølet uten at det eksponeres for oksygen? Det har seg slik at koblingene på disse tankene passer til vanlige plastflasker, cola eller liknende.....merk at flaske, koblinger, slanger er desinfisert med Star-San...
I bildet under er colaflasken fylt opp med gelatin oppløst i vann som er kokt. Den sterile blandingen kan fylles rett på flasken som er sterilisert med StarSan. Fyll flasken helt opp så du unngår luft/oksygen i toppen! Flasken vil trekke seg litt sammen når du kjøler den ned under kaldt vann, men det er uproblematisk. Kjøling er lurt - ellers er den for varm å holde i
På bildet under er øl-øl/gass-gass koblingen montert og flasken fylt med gelatinoppløsning. (StarSan i røret først og koblingene desinfisert med samme!)
I bildet som følger er dingsen koblet til gassrøret på en Keg (det samme kan gjøres på de fleste gjæringstanker med trykkmulighet vil jeg tro).
- Slipp først ut nesten alt trykk i beholderen -i dette tilfellet Keg´en - (trenger visstnok ikke å trykkavlaste - les svar under)
- Koble slangen til Keg´en
- Nå er trykket likt i colaflaska og Keg´en
- Trykk på flaska og gelatinoppløsningen renner inn i Keg´en
- Løsne koblingen fra Keg´en, og beveg litt på Keg´en slik at gelatinblandingen blandes med ølet.
- Trykkssett Keg´en igjen med Co2 til ønsket trykk.
Om du som jeg har 3 gjæringskar som skal ha gelatinblandingen og du bare bruker litt og litt fra flasken ettersom du skifter kar, vil flaska som blir flatere og flatere ettersom du trykker ut blandingen, ved flytting til neste gjæringskar utvide seg og trekke inn luftbobler fra gjærkaret. Men siden dette foregår i lukket system, vil luftboblene som returnerer til flaska kun være den lufta som befinner seg over ølet i beholderen, og den består jo av Co2 som ikke er infisert av oksygen.
Man kan selvfølgelig gjøre dette enkelt: lage gelatinoppløsning og helle det direkte på tankene, men da må jo tankene åpnes og man står i fare for å få oksygen til ølet før det skal lagres i lang tid. Dessuten er dette morsom tankevirksomhet om jeg da ikke har tenkt feil. Håper dette er til nytte for noen. Funker utmerket
Hvordan få gelatin/klaring inn i ølet uten at det eksponeres for oksygen? Det har seg slik at koblingene på disse tankene passer til vanlige plastflasker, cola eller liknende.....merk at flaske, koblinger, slanger er desinfisert med Star-San...
I bildet under er colaflasken fylt opp med gelatin oppløst i vann som er kokt. Den sterile blandingen kan fylles rett på flasken som er sterilisert med StarSan. Fyll flasken helt opp så du unngår luft/oksygen i toppen! Flasken vil trekke seg litt sammen når du kjøler den ned under kaldt vann, men det er uproblematisk. Kjøling er lurt - ellers er den for varm å holde i
På bildet under er øl-øl/gass-gass koblingen montert og flasken fylt med gelatinoppløsning. (StarSan i røret først og koblingene desinfisert med samme!)
I bildet som følger er dingsen koblet til gassrøret på en Keg (det samme kan gjøres på de fleste gjæringstanker med trykkmulighet vil jeg tro).
- Slipp først ut nesten alt trykk i beholderen -i dette tilfellet Keg´en - (trenger visstnok ikke å trykkavlaste - les svar under)
- Koble slangen til Keg´en
- Nå er trykket likt i colaflaska og Keg´en
- Trykk på flaska og gelatinoppløsningen renner inn i Keg´en
- Løsne koblingen fra Keg´en, og beveg litt på Keg´en slik at gelatinblandingen blandes med ølet.
- Trykkssett Keg´en igjen med Co2 til ønsket trykk.
Om du som jeg har 3 gjæringskar som skal ha gelatinblandingen og du bare bruker litt og litt fra flasken ettersom du skifter kar, vil flaska som blir flatere og flatere ettersom du trykker ut blandingen, ved flytting til neste gjæringskar utvide seg og trekke inn luftbobler fra gjærkaret. Men siden dette foregår i lukket system, vil luftboblene som returnerer til flaska kun være den lufta som befinner seg over ølet i beholderen, og den består jo av Co2 som ikke er infisert av oksygen.
Man kan selvfølgelig gjøre dette enkelt: lage gelatinoppløsning og helle det direkte på tankene, men da må jo tankene åpnes og man står i fare for å få oksygen til ølet før det skal lagres i lang tid. Dessuten er dette morsom tankevirksomhet om jeg da ikke har tenkt feil. Håper dette er til nytte for noen. Funker utmerket
Sist redigert: