Interesant lesing anngående Co2

Sakset fra følgende webside:
http://www.brannvernbutikken.no/articles.php?tPath=11&osCsid=d8432316499469203cb56e0d368b6352 Meget spennende lesing synes jeg :)


Gassens egenskaper og navn
Den rette betegnelsen på norsk er i dag karbondioksid - CO2.
Ett CO2 molekyl består av ett karbonatom - C og to oksygenatomer - O2. Tidligere var betegnelsen “kullsyre” enerådende, men den brukes fortsatt - se bare på “Farris”-flasken ! Kullsyre er egentlig karbonsyre H2CO3 som karbondioksid danner sammen med vann.
Engelsk betegnelse er carbon dioxide, tysk Kohlensäure, svensk kolsyra og dansk kulilt. Gassen er fargeløs og nærmest luktfri. Den er tyngre enn luft, 1,529 ganger. Den kondenseres til væske ved ca. 50 bar ved +15 0C. Væskens litervekt er 0,81 kilo ved +15 0C. Ved øking av temperaturen stiger trykket raskt til 180 bar ved + 50 0C.

En liter væske gir 462,4 liter gass. Dette forholdet gjør karbondioksid velegnet som drivmiddel til f. eks. håndslokkeapparater med drivgasspatron. Dersom man skulle bruke nitrogengass som drivmiddel, måtte den stå under ca 460 bars trykk dersom den skulle ha samme effekt som karbondioksid med det samme volumet. CO2 er lett å fylle fra moderbeholderen til mindre beholdere. Innholdet i en CO2 flaske fastsettes ved veiing. Karbondioksid har en kritisk temperatur på + 32,2 0C. Det vil si at over denne temperaturen kan ikke gassen kondenseres uansett hvilket trykk man anvender. Ved den kritiske temperaturen kan den kondenseres ved et overtrykk på 72,9 bar. Dette kalles for gassens kritiske trykk.

Når en CO2-slokker brukes, går noe av væsken direkte over i gassform, og varmen til dette taes fra omgivelsene og fra væsken. Noe av væsken går over til fast form og kommer ut som “tørris” (små hvite flak) og denne sublimerer (går direkte over til gassform) ved – 78 0C. Se diagrammet som viser forholdet mellom gassens trykk og temperatur.
Karbondioksid leveres på flasker, i nedkjølte beholdere og i fast form “tørris” som brukes ved transport av mindre gjenstander som må holdes nedkjølt
 
Tilbake
Topp