Signal
Norbrygg-medlem
Har satt min første "skikkelige" runde med brygg (maltekstrakt og humle) for å lage en IPA i går. Hadde 3 kg maris otter i ca 7 liter vann, kokte det i en time med amarillo og cascade, likt av begge (10g 60 min, 25g 15min og 30g 2min hver) i humleposer. Tok ut disse etter at kokingen var ferdig, og skal ha ca 35g i til tørrhumling om 4 dager. Etter koking blandet jeg det kokte med til sammen ca 16l vann i en vinballong og fikk blandingen ned på ca 30 grader. Hadde i en pose us-05 tørrgjær som jeg hadde rehydrert og satt under plastfilm til en slags gjærstarter.
Jeg har noen ting jeg er usikker på.
Jeg har en most-/oechselvekt som er beregnet på vin. Den har sort skala i toppen fra 15 til 0 og hvit skala fra 0 til 110. Det står på tysk noe om alkohol % i vin. Jeg målte OG med denne og fikk 30. Er dette det samme som 1030? I så fall er det vel i laveste laget?
Tror jeg har hatt i vel mye vann, men gjorde det for å få alt kjøt ned fort nok til at jeg kunne ha i gjær etter en times tid. Jeg brukte først vann jeg hadde kokt og kjølt ned, men måtte ta litt rett fra springen for å få blandingen kall fort. Kan det ha ødelagt noe?
Hvis OG er 1030 (som jeg frykter) og FG blir som den skal på 1014 så blir dette lett-lettøl, og går den lavere så blir det fortsatt litt lav tivolieffekt, men blir det da også veldig tynt?
Neste gang skal jeg nok bruke en kjølespiral i gryta før jeg blander med vann til ønsket mengde, for da har jeg litt mer kontroll på volum. Se at andr har kjøpt kobberrør på biltema og bøyd disse, er det kurrant å få til?
Jeg har noen ting jeg er usikker på.
Jeg har en most-/oechselvekt som er beregnet på vin. Den har sort skala i toppen fra 15 til 0 og hvit skala fra 0 til 110. Det står på tysk noe om alkohol % i vin. Jeg målte OG med denne og fikk 30. Er dette det samme som 1030? I så fall er det vel i laveste laget?
Tror jeg har hatt i vel mye vann, men gjorde det for å få alt kjøt ned fort nok til at jeg kunne ha i gjær etter en times tid. Jeg brukte først vann jeg hadde kokt og kjølt ned, men måtte ta litt rett fra springen for å få blandingen kall fort. Kan det ha ødelagt noe?
Hvis OG er 1030 (som jeg frykter) og FG blir som den skal på 1014 så blir dette lett-lettøl, og går den lavere så blir det fortsatt litt lav tivolieffekt, men blir det da også veldig tynt?
Neste gang skal jeg nok bruke en kjølespiral i gryta før jeg blander med vann til ønsket mengde, for da har jeg litt mer kontroll på volum. Se at andr har kjøpt kobberrør på biltema og bøyd disse, er det kurrant å få til?