Hei.
Jeg har aldri brygget før, og prøvde meg for første gang idag.
Var på kurs hos Birger på Vestbrygg for en måned siden. Brygger etter BIAB-prinsippet, som jeg synes virker som en "enkel" og grei metode.
Valget falt på en American Amber Ale.
Men jeg er ikke sikker på at alt er gjort slik det skal...
Begynte med å varme ca 14 liter vann til 71 grader, og hadde så 4750gr malt i meskeposen. Mesken ble da 67 grader. Temperaturen holdt seg stabilt hele tiden (1 time). Mot slutten varmet jeg ytterligere 13 liter vann til 81 grader (i en annen kjele). Dette vannet helte jeg i gjæringsspannet og skylte så meskeposen der i 10-15 minutter. Men her sank temperaturen ganske fort nen mot 72-73 grader. Skyllingen skal vel være på 78 grader etter det jeg har lest.
Har det stor betydning at skylletemperaturen min ble for lav?
Blandet så det hele, som ble tilsammen 23 liter.
Målte så SG til 1052. Ifølge oppskriften skulle den være 1045.
Så var det koking i 70minutter.
Etter koking og påfølgende nedkjøling var det frem med oechslevekta igjen. Da målte je OG(?) til 1060. Igjen høyere enn oppskriften, som tilsier en OG 1052.
Hvilken betydning har det at jeg fikk for høye gravity-målinger? Er dette noe som må korrigeres, og i så tilfelle hvordan?
Etter kokingen var det nedkjøling og overføring til gjæingsdunken. Men jeg fant snart ut at det ble store mengder utfelling. Så jeg fikk ikke mer enn drøyt 17 liter på dunken av ca 20 liter etter koking. Altså 3 liter grums. Har nå i ettertid lest at jeg burde rørt clockwise i vørteren for å skape en virvel som vil samle utfellingene i midten på kjelen - dette gjorde jo desverre ikke jeg
Kan det tenkes at jeg kar klemt for mye på meskeposen etter mesking og etter skylling for å få med så mye væske eller hva kan grunnen være til at det ble så mye utfellinger?
Ellers mottas tips og råd med stor takk! :yes:
Jeg har aldri brygget før, og prøvde meg for første gang idag.
Var på kurs hos Birger på Vestbrygg for en måned siden. Brygger etter BIAB-prinsippet, som jeg synes virker som en "enkel" og grei metode.
Valget falt på en American Amber Ale.
Men jeg er ikke sikker på at alt er gjort slik det skal...
Begynte med å varme ca 14 liter vann til 71 grader, og hadde så 4750gr malt i meskeposen. Mesken ble da 67 grader. Temperaturen holdt seg stabilt hele tiden (1 time). Mot slutten varmet jeg ytterligere 13 liter vann til 81 grader (i en annen kjele). Dette vannet helte jeg i gjæringsspannet og skylte så meskeposen der i 10-15 minutter. Men her sank temperaturen ganske fort nen mot 72-73 grader. Skyllingen skal vel være på 78 grader etter det jeg har lest.
Har det stor betydning at skylletemperaturen min ble for lav?
Blandet så det hele, som ble tilsammen 23 liter.
Målte så SG til 1052. Ifølge oppskriften skulle den være 1045.
Så var det koking i 70minutter.
Etter koking og påfølgende nedkjøling var det frem med oechslevekta igjen. Da målte je OG(?) til 1060. Igjen høyere enn oppskriften, som tilsier en OG 1052.
Hvilken betydning har det at jeg fikk for høye gravity-målinger? Er dette noe som må korrigeres, og i så tilfelle hvordan?
Etter kokingen var det nedkjøling og overføring til gjæingsdunken. Men jeg fant snart ut at det ble store mengder utfelling. Så jeg fikk ikke mer enn drøyt 17 liter på dunken av ca 20 liter etter koking. Altså 3 liter grums. Har nå i ettertid lest at jeg burde rørt clockwise i vørteren for å skape en virvel som vil samle utfellingene i midten på kjelen - dette gjorde jo desverre ikke jeg
Kan det tenkes at jeg kar klemt for mye på meskeposen etter mesking og etter skylling for å få med så mye væske eller hva kan grunnen være til at det ble så mye utfellinger?
Ellers mottas tips og råd med stor takk! :yes: