Juleøl med butikkstyrke oppskrift

Brede

Norbrygg-medlem
syns du har mye spesialmalt, litt mer munich og mesk for lav utgjæring. Laget ett i fjor vi som ble mesket på 76 grader, så ble nesten butikkstyrke. røk temperaturkontrollen:eek:og er bare 3,5% spesialmat totalt.Har blitt ett knakendes godt øl nå, etter 1 års lagring på tank med co2. OG ble vel 1060 og FG 1.021
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
syns du har mye spesialmalt, litt mer munich og mesk for lav utgjæring. Laget ett i fjor vi som ble mesket på 76 grader, så ble nesten butikkstyrke. røk temperaturkontrollen:eek:og er bare 3,5% spesialmat totalt.Har blitt ett knakendes godt øl nå, etter 1 års lagring på tank med co2. OG ble vel 1060 og FG 1.021
Mulig det er for mye spesialmalt, men: Jeg vet fra tidligere at disse maltene i kombinasjon gir et godt og sammensatt maltpreg. Et øl med mye münich og lite spesial vil jo nærme seg bayer – og det blir feil retning i et juleøl. Tenker at et bokk-aktig øl med lavt alkoholinnhold er riktigere.
Av samme grunn som jeg ikke brygger norsk pils i butikkstyrke, kommer jeg heller ikke til å brygge norsk juleøl i butikkstyrke
Norsk pils synes jeg er vanskelig å få til – og kanskje ikke noe å trakte etter heller. Men å få til et godt juleøl med moderat alkohol er en spennende utfordring.
 

Finn Berger

Moderator
Hadeland Håndverksbryggeri, som nå er nedlagt, hadde et veldig godt juleøl i butikkstyrke. Trur dette er gristen originaloppskrifta:

46 % pils
32% mørkt münchnermalt
6% Caramunich II
6% Cararoma
4% Carapil

Jeg trur ikke det er for mye spesialmalt i oppskrifta til @Holmentoppen - tvert i mot:). I denne er det nok helt opp mot grensa med 6% Caraaroma, som jo er rimelig kraftige greier. Mulig jeg ville gå ned en del på den - men det ølet var altså veldig godt.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Hadeland Håndverksbryggeri, som nå er nedlagt, hadde et veldig godt juleøl i butikkstyrke. Trur dette er gristen originaloppskrifta:

46 % pils
32% mørkt münchnermalt
6% Caramunich II
6% Cararoma
4% Carapil

Jeg trur ikke det er for mye spesialmalt i oppskrifta til @Holmentoppen - tvert i mot:). I denne er det nok helt opp mot grensa med 6% Caraaroma, som jo er rimelig kraftige greier. Mulig jeg ville gå ned en del på den - men det ølet var altså veldig godt.
Måtte google Cararoma, og ser at det nesten tilsvarer Special B. 6 % høres mye ut, men tror det passer godt i selskap med Caramünich II. Jeg ser for meg Special B, Caramünich III og litt pale sjoko. Sammen med mye Münich og endel Victory bør det bli en ganske solid øl.

Synd at HH måtte legge inn årene. Lokalene ligger der – og skiltet er ikke tatt ned – så jeg tenker på dem hver gang vi passerer.
 
Topp