Justere PH i mesk med Lactol

Hei!

Helt sikkert et dumt spørsmål, men lurer på hvordan man senker PH i mesken?

Brygger med Brewtools 80 pro, så kjører kontinuerlig sirkulering. Har prøvd på flere batcher nå å tilsette mineraler ved å følge Gahr sin "liste", men ligger ofte på 6,2 - 6,5 i PH målt i mesken. Jeg har Lactol, men har vært litt usikker på hvordan jeg skal bruke dette for å få ned på. Noen som har en enkel fremgangsmåte på hvordan jeg skal gjøre dette? Eventuelt hvor mye Lactol som må til?

Har fått vannrapport fra kommunen, men skjønner desverre ikke stort av denne da den er lang som et vondt år!
Hadde håpet på å sette inn tallene i brewfather, å at den kunne fortelle meg hva jeg skulle tilsette nøyaktig, men det får jeg rett og slett ikke til.

Står på kommunen sine hjemmesider: Vårt drikkevann: 0,50dH - meget bløtt vann.
 
Jeg bruker Brewers Friends kalkulator
Mash Chemistry and Brewing Water Calculator - Brewer's Friend

Den ser litt kompleks ut, men kan brukes veldig enkelt. Du legger inn kommunens vannrapport som utganspunkt og hvilken profil du vil ende opp med. F.eks. et humledrevet lys øl.

Du får opp avvik mellom det du har og det su ønsker. Så prøver du deg frem med tilsetninger til du treffer noenlunde bra.

Hvis du oppretter en gratis brukerprofil kan du lagre kommunens vannprofil til neste gang.

Du kan, men må ikke, legge inn oppskriften sin eller bare fargen den. Da får du en sjekk på PH

Sent fra min SM-N975F via Tapatalk
 
Jeg har også prøvd e sånn sak som sikrer ph 5.2 fra butikken. Jeg syntes ikke den ga godt øl.

Sent fra min SM-N975F via Tapatalk
 
Jeg bruker Brewers Friends kalkulator
Mash Chemistry and Brewing Water Calculator - Brewer's Friend

Den ser litt kompleks ut, men kan brukes veldig enkelt. Du legger inn kommunens vannrapport som utganspunkt og hvilken profil du vil ende opp med. F.eks. et humledrevet lys øl.

Du får opp avvik mellom det du har og det su ønsker. Så prøver du deg frem med tilsetninger til du treffer noenlunde bra.

Hvis du oppretter en gratis brukerprofil kan du lagre kommunens vannprofil til neste gang.

Du kan, men må ikke, legge inn oppskriften sin eller bare fargen den. Da får du en sjekk på PH

Sent fra min SM-N975F via Tapatalk

Sikkert jeg som ikke er helt justert, men den kalulatoren skjønner jeg ikke stort av o_O
 

Håkon Bugge

Norbrygg-medlem
PH vil nok endre seg når du har i mesken og under meskingen. Jeg starter forsiktig før jeg har i malten, så måler jeg jevnlig og justerer med mer etter hvert.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Det var høy PH. Har aldri målt såpass høyt.
Prøv med 10 ml før du har i malten.
Prøv å mål ph 5 min etter innmesk. Tilsett mer hvis du fremdeles er langt unna.
Det skal lite til så ikke gå helt bananas.
 
Det var høy PH. Har aldri målt såpass høyt.
Prøv med 10 ml før du har i malten.
Prøv å mål ph 5 min etter innmesk. Tilsett mer hvis du fremdeles er langt unna.
Det skal lite til så ikke gå helt bananas.

Takk for tips! Trur jeg tester dette :D men når du justerer etter at malten er i, har du det i selve mesken, eller i vørteren på utsiden av maltrøret?
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Hei!

Helt sikkert et dumt spørsmål, men lurer på hvordan man senker PH i mesken?

Brygger med Brewtools 80 pro, så kjører kontinuerlig sirkulering. Har prøvd på flere batcher nå å tilsette mineraler ved å følge Gahr sin "liste", men ligger ofte på 6,2 - 6,5 i PH målt i mesken. Jeg har Lactol, men har vært litt usikker på hvordan jeg skal bruke dette for å få ned på. Noen som har en enkel fremgangsmåte på hvordan jeg skal gjøre dette? Eventuelt hvor mye Lactol som må til?

Har fått vannrapport fra kommunen, men skjønner desverre ikke stort av denne da den er lang som et vondt år!
Hadde håpet på å sette inn tallene i brewfather, å at den kunne fortelle meg hva jeg skulle tilsette nøyaktig, men det får jeg rett og slett ikke til.

Står på kommunen sine hjemmesider: Vårt drikkevann: 0,50dH - meget bløtt vann.
Synes det virker veldig høyt, så må spørre om pH måler er kalibrert og om det er målt minst 5 min etter innmesk? Jeg bruker å måle når jeg rører rundt igjen 10 min etter innmesk, og det høyeste jeg har sett er 5,7 og det var uten noen tilsetninger med en lys og svak grist.

Jeg bruker nå tilsetninger og en liten mengde syremalt beregnet med Brewfather, og treffer da i hvert fall innenfor +/- 0,15 av beregnet verdi. Vil tro du kan beregne tilsetning av melkesyre før innmesk med samme nøyaktighet, i hvert fall om vannet ditt er noenlunde "normalt".
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Må jo også må
Synes det virker veldig høyt, så må spørre om pH måler er kalibrert og om det er målt minst 5 min etter innmesk? Jeg bruker å måle når jeg rører rundt igjen 10 min etter innmesk, og det høyeste jeg har sett er 5,7 og det var uten noen tilsetninger med en lys og svak grist.

Jeg bruker nå tilsetninger og en liten mengde syremalt beregnet med Brewfather, og treffer da i hvert fall innenfor +/- 0,15 av beregnet verdi. Vil tro du kan beregne tilsetning av melkesyre før innmesk med samme nøyaktighet, i hvert fall om vannet ditt er noenlunde "normalt".
Støtter den. Jeg har lite alkalitet i vannet og har aldri målt høyere enn 5.8, og et er også nosparge.
 

Finn Berger

Moderator
@Kenneth Hilstan Haave

Støtter @Nordlands - målingene dine må være feil. Men det skulle vært artig å se vannrapporten din.

Hvis de hadde vært riktige, hadde du nok måttet bruke noe annet enn Lactol. Du skal ikke bruke veldig mye av det før det setter smak, men de fleste trenger bare såpass moderate mengder at det går. En bedre løsning - om du virkelig skulle trenge mye syre - er fosforsyre.

pH-meteret må oppbevares riktig. Elektroden må ikke tørke ut, så du må ha ei oppbevaringsvæske den kan stå i (som regel har pH-meteret ei hette med beholder for oppbevaringsvæska.) Den skal ikke stå i vann. Når du bruker den, skal den skylles før og etter bruk. Bruk batterivannn til det.

Måler du i mesken? Det er ikke bra for instrumentet, og du får dessuten målinger som ligger ca. 0,3 for lavt. Alle mål på hvor du skal ligge forutsetter måling ved romtemperatur.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Jeg bruker Brewers Friends kalkulator
Mash Chemistry and Brewing Water Calculator - Brewer's Friend

Den ser litt kompleks ut, men kan brukes veldig enkelt. Du legger inn kommunens vannrapport som utganspunkt og hvilken profil du vil ende opp med. F.eks. et humledrevet lys øl.
Ja, den er fin.
Jeg har også prøvd e sånn sak som sikrer ph 5.2 fra butikken. Jeg syntes ikke den ga godt øl.
Helt ubrukelig. Synes det er merkelig at de fremdeles selger den.
 

Finn Berger

Moderator
Ja, den er fin.

Helt ubrukelig. Synes det er merkelig at de fremdeles selger den.

Bra vi får trukket fram det produktet der fra tid til annen. Strømmen selger det ikke, men jeg tror de er de eneste. Alle som selger det, lover det samme. Her er Bryggselvs tekst, som eksempel: "En blanding av fosfat-bufre (for næringsmidler) som vil sikre at mesken og vannet legger seg på pH 5,2 uansett hvilken pH vannet hadde fra starten av (min utheving). Den er 100% trygg å bruke i mesken og VIL IKKE tilsette smak til ølet. Dette produktet vil gi deg en jevn pH uansett hvilket vann du bruker, men er mest effektivt hvis du brygger med hardt vann." (Den siste setningen er forøvrig meningsløs. Første delen sier at den er helt effektivt uansett hvilket vann du har, så hvordan kan den være mest effektivt hvis du brygger med hardt vann?)

Det opprører meg at dette produktet blir solgt overhodet. Produsenten har til og med innrømmet at det ikke funker - med et mulig unntak for akkurat det bryggeriet den ble skreddersydd for i sin tid, som hadde et veldig spesielt vann.

Og jeg tror faktisk firmaene som selger det, veit at det ikke fungerer.
 

Jan Erik Johansen

Norbrygg-medlem
Det opprører meg at dette produktet blir solgt overhodet. Produsenten har til og med innrømmet at det ikke funker - med et mulig unntak for akkurat det bryggeriet den ble skreddersydd for i sin tid, som hadde et veldig spesielt vann.

Og jeg tror faktisk firmaene som selger det, veit at det ikke fungerer.

Verden vil bedras, min kjære lektor. Forøvrig helt enig. En flaske lactol og skvulp en dæsj i vannet under oppvarmingen så blir det fint.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Bra vi får trukket fram det produktet der fra tid til annen. Strømmen selger det ikke, men jeg tror de er de eneste. Alle som selger det, lover det samme. Her er Bryggselvs tekst, som eksempel: "En blanding av fosfat-bufre (for næringsmidler) som vil sikre at mesken og vannet legger seg på pH 5,2 uansett hvilken pH vannet hadde fra starten av (min utheving). Den er 100% trygg å bruke i mesken og VIL IKKE tilsette smak til ølet. Dette produktet vil gi deg en jevn pH uansett hvilket vann du bruker, men er mest effektivt hvis du brygger med hardt vann." (Den siste setningen er forøvrig meningsløs. Første delen sier at den er helt effektivt uansett hvilket vann du har, så hvordan kan den være mest effektivt hvis du brygger med hardt vann?)

Det opprører meg at dette produktet blir solgt overhodet. Produsenten har til og med innrømmet at det ikke funker - med et mulig unntak for akkurat det bryggeriet den ble skreddersydd for i sin tid, som hadde et veldig spesielt vann.

Og jeg tror faktisk firmaene som selger det, veit at det ikke fungerer.
For å pirke så er det den som designet dette produktet som har sagt at det ikke virker. teksten fra BS er sikkert sakset fra Five Star, og hvis de hadde sagt at det ikke virker, og brukt en slik tekst så ville det blitt trøbbel :)

De aller fleste vet at det ikke virker, men sakser nok bare info fra Five Star tenker jeg.
 

Finn Berger

Moderator
For å pirke så er det den som designet dette produktet som har sagt at det ikke virker. teksten fra BS er sikkert sakset fra Five Star, og hvis de hadde sagt at det ikke virker, og brukt en slik tekst så ville det blitt trøbbel :)

De aller fleste vet at det ikke virker, men sakser nok bare info fra Five Star tenker jeg.

Ja, teksten er åpenbart forfattet av produsenten. Men det hjelper jo ikke; legger en forretning den ut, betyr det at den står inne for den. Hvis ikke, må de gjøre oppmerksom på at de ikke gjør det. Bryggselv prøver vel å ta et lite forbehold, men det blir jo bare tull.
 
Topp