kjellebass
Norbrygg-medlem
Jeg kjøpte meg nylig et PH-meter av typen Milwaukee pH56 fra BryggSelv for å ha bedre kontroll på PH under mesking og skylling. Har tidligere brukt strips men synes de er litt vanskelig å lese av helt eksakt. I den forbindelse kjøpte jeg Lactol for nedjustering av PH om behovet skulle oppstå. Har testet litt med melkesyre i rent vann og ble overrasket over at det skal så lite til som 2,5ml for å dra 25 liter vann (fra Maridalsvannet i Oslo med opprinnelig PH på rundt 7.4) ned til under 4 i PH. Om jeg har skjønt det riktig så følger PH-justeringen en logaritmisk graf som medfører at man må være veldig forsiktig når man nærmer seg brekkpunktet.
Anyway, jeg brygget i dag en tsjekkisk pils. Brukte 4,5 kg pilsnermalt og 0,9 kg carapils. Startet opp med 22 liter vann hvor jeg tilsatte, etter Gahrs vannjusteringskjema, 4,4 gram Kalsiumklorid og 2,2 gram Kalsiumsulfat. 5 minutter etter tilsetting av malt og heftig røring, lå PHen i mesken på rundt 5.65. Hadde et ønske om å komme litt under 5.5 så jeg tilsatte 1 ml melkesyre uten at det skjedde så mye. Tilsatte så mer i små doser og endte opp med å ha tilsatt 2ml. Da kom PHen ned i akkurat 5.5. Dette tok litt tid så jeg stoppet der for å unngå mer unødig temperaturfall.
Ved klargjøring av 19 liter skyllevann justerte jeg vannet på samme måte som nevnt over med Kalsiumsulfat og -klorid. Tilsatte i tillegg 1,3/1,4 ml melkesyre og håpet på å komme litt ned for å være sikker på at PHen under skylling ikke skulle overstige 6 i PH. Jeg ble da ganske overrasket over at PHen gikk helt ned til 4.6. Jeg fikk fikset dette ved å helle ut en del vann og tilsette nytt fresht vann, så ingen krise. Skylte med vann på PH 5.5.
Min umiddelbare observasjon er at PHen justeres forskjellig utifra om man justerer rent vann eller om man justerer mesken. Medfører dette riktighet? Noen som har noen erfaring på dette feltet?
Om jeg hadde tilsatt 2ml melkesyre før jeg hadde i mesken, ville vel PHen gått ned til nærmere 4, tenker jeg. Hva ville i så tilfelle skjedd med PHen etter tilsetting av malt? Ville den gått opp igjen? Får ikke dette til å stemme...
Anyway, jeg brygget i dag en tsjekkisk pils. Brukte 4,5 kg pilsnermalt og 0,9 kg carapils. Startet opp med 22 liter vann hvor jeg tilsatte, etter Gahrs vannjusteringskjema, 4,4 gram Kalsiumklorid og 2,2 gram Kalsiumsulfat. 5 minutter etter tilsetting av malt og heftig røring, lå PHen i mesken på rundt 5.65. Hadde et ønske om å komme litt under 5.5 så jeg tilsatte 1 ml melkesyre uten at det skjedde så mye. Tilsatte så mer i små doser og endte opp med å ha tilsatt 2ml. Da kom PHen ned i akkurat 5.5. Dette tok litt tid så jeg stoppet der for å unngå mer unødig temperaturfall.
Ved klargjøring av 19 liter skyllevann justerte jeg vannet på samme måte som nevnt over med Kalsiumsulfat og -klorid. Tilsatte i tillegg 1,3/1,4 ml melkesyre og håpet på å komme litt ned for å være sikker på at PHen under skylling ikke skulle overstige 6 i PH. Jeg ble da ganske overrasket over at PHen gikk helt ned til 4.6. Jeg fikk fikset dette ved å helle ut en del vann og tilsette nytt fresht vann, så ingen krise. Skylte med vann på PH 5.5.
Min umiddelbare observasjon er at PHen justeres forskjellig utifra om man justerer rent vann eller om man justerer mesken. Medfører dette riktighet? Noen som har noen erfaring på dette feltet?
Om jeg hadde tilsatt 2ml melkesyre før jeg hadde i mesken, ville vel PHen gått ned til nærmere 4, tenker jeg. Hva ville i så tilfelle skjedd med PHen etter tilsetting av malt? Ville den gått opp igjen? Får ikke dette til å stemme...