Hei
Jeg har til nå hatt et lempfeldig forhold til beregning av ABV. Det vil si at jeg gjør OG og FG målingene så nøyaktig som mulig, men hvilken metode jeg har brukt til beregningen har vært vilkårlig. I ekstraktdagene brukte jeg Brewersfriends kalkulator, når jeg begynte med maltbrygging startet jeg med Beercalc og nå har jeg anskaffet Beersmith2 og har benyttet denne til utregningen. I midlertid ser jeg at det er avvik mellom kalkulatorene. Avvikene på lavere prosenter er små og for meg, neglisjerbare. Ved høyere OG synes jeg at avvikene begynner å bli litt store. Når jeg vet fra før at mulighetene mine for nøyaktige målinger er begrenset til en sukkervekt av uviss nøyaktighet, avlesingsfeil både med OG og FG samt uviss kvalitet på volumene ved tilsetting av sukkerstoffer under gjæring og ved karbonering så begynner feilmarginene å bli store. Som vedlagt xl-fil viser så er det egentlig bare Brewersfriend sin alternative utregning ved høy OG som skiller seg ut. Her er avviket imidlertid betraktelig fra de andre beregningene. Det betyr egentlig ikke så mye om ølet er 9 eller 10%, men når avviket i beregningene alene er 1% og de andre feilmarginene bidrar med ukjent unøyaktighet så synes jeg det er greit at beregningen er så nøyaktig som mulig.
Spørsmålet mitt er om noen har en kvalifisert formening om Brewersfriends alternative beregning er nøyaktigere ved høy OG?
Jeg har til nå hatt et lempfeldig forhold til beregning av ABV. Det vil si at jeg gjør OG og FG målingene så nøyaktig som mulig, men hvilken metode jeg har brukt til beregningen har vært vilkårlig. I ekstraktdagene brukte jeg Brewersfriends kalkulator, når jeg begynte med maltbrygging startet jeg med Beercalc og nå har jeg anskaffet Beersmith2 og har benyttet denne til utregningen. I midlertid ser jeg at det er avvik mellom kalkulatorene. Avvikene på lavere prosenter er små og for meg, neglisjerbare. Ved høyere OG synes jeg at avvikene begynner å bli litt store. Når jeg vet fra før at mulighetene mine for nøyaktige målinger er begrenset til en sukkervekt av uviss nøyaktighet, avlesingsfeil både med OG og FG samt uviss kvalitet på volumene ved tilsetting av sukkerstoffer under gjæring og ved karbonering så begynner feilmarginene å bli store. Som vedlagt xl-fil viser så er det egentlig bare Brewersfriend sin alternative utregning ved høy OG som skiller seg ut. Her er avviket imidlertid betraktelig fra de andre beregningene. Det betyr egentlig ikke så mye om ølet er 9 eller 10%, men når avviket i beregningene alene er 1% og de andre feilmarginene bidrar med ukjent unøyaktighet så synes jeg det er greit at beregningen er så nøyaktig som mulig.
Spørsmålet mitt er om noen har en kvalifisert formening om Brewersfriends alternative beregning er nøyaktigere ved høy OG?