Gahr skrev:Det er vel vanlig å bruke såkalt "beer gas" til stout. Det er en blandign av 30 % CO₂ og 70 % Nitrogen. Nitrogenet er lite løselig i øl og gir finere bobler (ergo tettere skum) Den lave konsentrasjonen av CO₂ i gassen gjør at man kan bruke et høyere trykk enn vanlig og slik få presset inn mer nitrogen i ølet samtidig som kullsyerinnholdet ikke blir like stort som med ren nitrogen. Når man så tapper ølet får man et relativt lavt CO₂ innhold men flott skum. Hva slags kran som brukes se mindre viktig, men det er et poeng å ha muligheten til å "skumme opp" ølet for å få en fin topp. Med litt forsiktig åpning av krana etter at man har fylt glasset neste helt opp, klarer man det med de fleste kraner. Jeg har en stout-kran, men har tatt ut restrictoren inne i den, slik at jeg kan servere andre øltyper også. Får fint skum uansett.
Skal en da karbonere med denne gassen også bare la den stå som drivgass på fatet eller hvordan gjøres det i praksis?
Ser Yara kjører en Stout-Gass-Blanding som har 80% N2 og 20% CO2.
Hvor høyt trykk bør en bruke for å karbonisere Stout? Og er det andre ting som er forskjellig ifra å tvangstrykksette øl med CO2?