Mitt første brygg ble idag tappet på flaske etter to uker i gjærkaret.
Hele prosessen har gått knirkefritt, synes jeg, ut over at FG når målt idag før tapping (dessverre ikke målt flere ganger...) lå på 1,019 når målet i oppskrift var 1,010.
OG var spot on ifølge oppskriften og på 1,050.
Mitt spørsmål er:
1: Burde jeg ventet et par dager til i håp om videre senkt FG selv om det har gått to uker siden brygging?
2: Er det mer sannsynlig at årsaken til for høy FG er att jeg endte opp med å meske på for høy temp?
Oppskriften ba om 68 grader i mesk 60 min. Da jeg ikke kjente utstyret mitt (første brygget) varmet jeg opp til angitt 73 grader i vannet før malt i (BIAB og oppskrift som spesifiserte temp i meskevannet før malt i). Etter 5 min lå temp jevnt i mesk på 70 grader. Etter 20 og 40 min på 69 grader.
Porteren skal jo ikke være "søt" mtp at målet var FG 1,010. Smaksprøven fra idag var definitivt "for søt" etter min smak. Mistenker at jeg har fått for stor andel sukkerarter som ikke kunne spaltes til gjærbare versjoner pga for høy mesketemp (for mye alfa amylsa aktivitet og for lite beta amylase?).
Kan jeg ha rett i mine mistanker eller er det annet som har gått feil?
Hele prosessen har gått knirkefritt, synes jeg, ut over at FG når målt idag før tapping (dessverre ikke målt flere ganger...) lå på 1,019 når målet i oppskrift var 1,010.
OG var spot on ifølge oppskriften og på 1,050.
Mitt spørsmål er:
1: Burde jeg ventet et par dager til i håp om videre senkt FG selv om det har gått to uker siden brygging?
2: Er det mer sannsynlig at årsaken til for høy FG er att jeg endte opp med å meske på for høy temp?
Oppskriften ba om 68 grader i mesk 60 min. Da jeg ikke kjente utstyret mitt (første brygget) varmet jeg opp til angitt 73 grader i vannet før malt i (BIAB og oppskrift som spesifiserte temp i meskevannet før malt i). Etter 5 min lå temp jevnt i mesk på 70 grader. Etter 20 og 40 min på 69 grader.
Porteren skal jo ikke være "søt" mtp at målet var FG 1,010. Smaksprøven fra idag var definitivt "for søt" etter min smak. Mistenker at jeg har fått for stor andel sukkerarter som ikke kunne spaltes til gjærbare versjoner pga for høy mesketemp (for mye alfa amylsa aktivitet og for lite beta amylase?).
Kan jeg ha rett i mine mistanker eller er det annet som har gått feil?