Kan man riste på gjærdunken, mens den gjærer?

kosl

Norbrygg-medlem
Hørte av en som har brygget noen år, at han ofte ristet skikkelig på gjærdunken når ølet nærmet seg ferdig-gjæret, dette for å få gjæret ut siste rest mens samtidig klarnet ølet noe.
Jeg har lest at man ikke skal røre gjæringsbøtta før ølet er ferdig, så trenger litt oppklarende tips om "skal-skal ikke" !!
 
Du kan godt gi den noen kakk. Det kan agitere gjæren og hjelpe til med bunnfelling. Men ikke riste kraftig.
 
OK, men riste opp bunnfallet og snu opp/ned på bøtta bør en ikke gjøre da skjønner jeg. Er det pga. fare for oksidering det da eller?
 
Tror det kan ristes opp døde gjærceller om du forstyrrer kaka i bunn for mye,,mener å ha lest dette kan gi smak i ølet?


Har heller hørt at man kan øke temperaturen noen grader siste dagene for å la gjæren rydde opp litt.
 
Tilbake
Topp