Kan tiden lege en over-humlet øl?

Heisann, det er første gang jeg poster noe i dette geniale forum'et.

Da jeg startet med brygging for et år siden, gikk jeg rett på malt-brygging og skaffet meg et kjøkkenbryggeri fra Brygging.no. Har nå satt 6-8 batcher, med gode resultater så langt.

Nå i julen gjorde midlertidig et lite forskningsprosjekt med 11 liter restvørter etter at jeg satt en tjekkisk pils.

Jeg hadde en pose med Safbrew S-33, samt noe Northern Brewer og Cascade humle.
Jeg sporet opp en ale-oppskrift som hadde mest mulig lik profil som mine ingredienser for å finne et utgangspunkt for humleforskning (http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,264.msg1054.html#msg1054)

Jeg regnet om humlemengden til min vørtermengde. Jeg beholdt mengden(+ et par gram) bitterhumle, men de øvrige målene valgte jeg å dobble...og de minste valgte jeg å tredoble.
Ikke overraskende smakte dette veldig humle og litt for bittert for min gane, når jeg åpnet første flaske etter ca 14 dagers karbonering.

Jeg trodde en stund at jeg hadde laget en relativt dårlig og tungdrukken øl, men da jeg prøvde den igjen noen uker senere, sammen med sterk mat ble den ikke så værst.
Er det  slik at denne mildner/blir bedre ved lang tids lagring? (Leste nettopp noe om at den opprinnelige IPA smakte litt for bittert når det ble åpnet i England, men ganske mye bedre etter 12 måneder på sjøen på vei til India. Har fortsatt igjen et 5-litersfat som jeg vurderer å la stå hvis det kan gi et bedre resultat.)
 
Har du regnet ut hvor mange ibu du havnet på?

Kan jo forsåvidt være en fin måte å øke tolleransen på bitre øl også :)
 
Ståle K skrev:
Er det  slik at denne mildner/blir bedre ved lang tids lagring? (Leste nettopp noe om at den opprinnelige IPA smakte litt for bittert når det ble åpnet i England, men ganske mye bedre etter 12 måneder på sjøen på vei til India. Har fortsatt igjen et 5-litersfat som jeg vurderer å la stå hvis det kan gi et bedre resultat.)

Jepp. Jeg brygget selv en mer eller mindre udrikkelig IPA i sommer da kjøkkenvekten min slapp opp for batterier og jeg måtte tilsette humle etter øyemål. Etter et par måneder begynte den å bli god, og etter et halvt år smakte den aldeles fortreffelig.
 
Øl blir skjelden for bittert, det handler kun om tilvending...

Det vil nok bli rundere med tiden så det er bare å vente.

Personlig ville jeg tørrhumla med cascade og satt til livs hele batchen ;)
 
Hei og takk for tips!

IBU-beregning er et kapittel jeg ikke har satt meg inn i ennå.

Jeg er enig i at bitter øl er en tilvendingssak, men de stakkars "utenforstående" som kun får smake én gang vil nok være av en annen oppfatning.

Jeg setter det siste BeerKing-fatet på vent en god stund...
Bør det stå kaldt eller i romtemperatur? (egentlig også et generelt spørsmål ang lagring av overgjæret øl)
 
Tilbake
Topp