Kegerator med tappetårn i kjøkkenskap ved siden av?

Jan Terje

Norbrygg-medlem
Hei, alle sammen.

Jeg skal straks bygge min første kegerator i kjellerstua, men er litt usikker på om de planene jeg har er brukbare.

Kort sagt så er hovedmålet mitt å unngå krøll med slanger i kjøleskapsdøra, med et sekundærmål om å gjøre hele løsningen så estetisk akseptabel som mulig. WAF, mao. ;)

Så min grunntanke er å sette opp et enkelt kjøkkenskap med kjøleskap ved siden av, for deretter å bore et hull i siden på kjøleskapet og deretter igjennom siden på kjøkkenskapet, slik at det blir åpning slik at jeg kan føre slanger direkte fra innsiden av kjøleskapet og inn til innsiden av kjøkkenskapet. Se mitt vakre vedlegg for en tegning som viser sånn ca. hva jeg mener. (Forestill dere at alt på tegningen står inne i de respektive skap...)

Deretter ser jeg for meg at jeg plasserer tappetårnet i benkeplata på kjøkkenskapet. CO2-tanken tenker jeg også å la stå i kjøkkenskapet.

Er dette en løsning som vil fungere? Er det noen tekniske eller praktiske grunner til at dette ikke skulle være en god løsning?

På forhånd takk for tilbakemeldinger!
 

Vedlegg

  • Ikke så bra tegning.png
    83,6 KB · Sett: 704
Det ser ut som en pen løsning syns jeg.
Du må sannsynligvis tenke på en ordning for å kjøle ned slangene som er utenfor kjøleskapet.
Om de er varme vil du kunne få skumproblemer.

Jeg tipper det er mange her med gode forslag til hvordan du skal løse det.
Lykke til
 
Det aller enkleste for å kjøle slangene er vel å bruke sånn god gammeldags skumgummi rundt slangene. Dessuten legger du inn en ekstra slange som går i en sløyfe helt opp til tappetårnet og tilbake til kjøleskapet.
Kjølesløyfen kobler du til rimelig pumpe som kan pumpe vann fra beholder i kjøleskapet og gjennom kjølesløyfen. Tipper en billig pumpe av akvarie/hobby typen vil duge.

Men når det er sagt ville jeg personlig valgt å benytte en liggende fyser fremfor den løsningen du skisserer. Du bruker opp verdifull plass til det ekstra skapet, når du først har cornelius fat så kan det jo være greit å ha mulighet for flest mulig fat nedkjølt og serverings-klar samtidig? Kan du ikke bare heller kle inn en fryseboks?
 
St.Bjørnar skrev:
Var det noe slikt du tenkte på?
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,5497.0.html
Fint å slippe å finne påå hjulet på nytt ;)

Wow, det var jo elegant.
Og akkurat likt det jeg hadde tenkt å gjøre :)

Men bortsett fra kjøling, er det noen andre fordeler med å ha CO₂-tanken inne i kjøleskapet?
Min CO₂-tank er noe større enn denne, så jeg er redd for å spise for mye av plassen inne i kjøleskapet om jeg lar CO₂-tanken være inne sammen med fatene.

Ellers: Tusen takk til alle dere som har svart!
Jeg hadde bl.a. ikke tenkt på at man fikk skumproblemer om man ikke holdt slangene kalde, så takk for tipset!
 
Det er nok lite å hente på å kjøle selve gassen. Det er jo ølen som skal være nedkjølt. Det generelle varmen som går igjennom kjøleskapsveggene vil være noen tier-potenser høyere enn varme-tilførselen i fra en "varm" CO₂.

Så jeg ville ikke å sløst med verdifull kjølevolum.
 
arve.thue skrev:
Det aller enkleste for å kjøle slangene er vel å bruke sånn god gammeldags skumgummi rundt slangene. Dessuten legger du inn en ekstra slange som går i en sløyfe helt opp til tappetårnet og tilbake til kjøleskapet.
Kjølesløyfen kobler du til rimelig pumpe som kan pumpe vann fra beholder i kjøleskapet og gjennom kjølesløyfen. Tipper en billig pumpe av akvarie/hobby typen vil duge.
Ikke dumt... Skal vurderes :)

arve.thue skrev:
Men når det er sagt ville jeg personlig valgt å benytte en liggende fyser fremfor den løsningen du skisserer. Du bruker opp verdifull plass til det ekstra skapet, når du først har Cornelius fat så kan det jo være greit å ha mulighet for flest mulig fat nedkjølt og serverings-klar samtidig? Kan du ikke bare heller kle inn en fryseboks?

Jeg vurderte fryser, men slo fra meg den løsningen av diverse årsaker.
1. Kjøleskap gir mulighet til å kjøle flasker også i tillegg til fat. Dette er ganske viktig for meg.
2. Kjøleskap har rett temperatur fra før, men med fryser må jeg koble opp temperatur-regulator. Ikke vanskelig, men et ekstra steg jeg kan klare meg uten.
3. Støy. I min erfaring så lager en fryser mer bråk enn et kjøleskap, og siden dette skal være i et oppholdsrom så er det positivt å holde støynivået nede.
4. Estetikk. Jeg synes at en slik løsning med kjøleskap blir penere enn en ombygd fryser. Jeg har sett mange bra og forseggjorte kegerators basert på frysere, men de ser aldri like bra ut som et kjøleskap etter min mening.
 
Freddy skrev:
Det er nok lite å hente på å kjøle selve gassen. Det er jo ølen som skal være nedkjølt. Varme-tilførselen i fra en "varm" CO₂ vil være mikroskopisk.
Så jeg ville ikke å sløst med verdifull kjølevolum.

Er nok enig med deg, Freddy.

Men når jeg ser på løsningen til Martin J, så ser den likevel veldig enkel ut rent byggemessig. Også får han brukt nesten all plassen i skapet til glass og andre ting.

Dette må nok funderes på :)

Kan forresten en CO₂-tank være liggende, eller må den stå? Lurer på dette for å finne ut hvordan jeg kan plassere CO₂-tanken i skapet.
 
Jan Terje skrev:
Jeg vurderte fryser, men slo fra meg den løsningen av diverse årsaker.
1. Kjøleskap gir mulighet til å kjøle flasker også i tillegg til fat. Dette er ganske viktig for meg.
2. Kjøleskap har rett temperatur fra før, men med fryser må jeg koble opp temperatur-regulator. Ikke vanskelig, men et ekstra steg jeg kan klare meg uten.
3. Støy. I min erfaring så lager en fryser mer bråk enn et kjøleskap, og siden dette skal være i et oppholdsrom så er det positivt å holde støynivået nede.
4. Estetikk. Jeg synes at en slik løsning med kjøleskap blir penere enn en ombygd fryser. Jeg har sett mange bra og forseggjorte kegerators basert på frysere, men de ser aldri like bra ut som et kjøleskap etter min mening.

1: Ja den ser jeg, men du kan bruke feks kurver i fryser til å stable flasker i. Blir jo uansett øl fra fat som blir hovedservering, og dermed tåles det å legge inn nye flasker til kjøling dann og vann.
2: Løses veldig enkelt med en spesiell "skjøteledning/grenuttak" sak hvor det også er koblet til en tempføler som du legger i fryser. Husker ikke navnet i farten. STC 1000 kanskje? Eller  UT-100?
3: Min erfaring er stikk motsatt. Husk at fryseren er konstruert for å holde -30 °C og du skal kun kjøle på 2-4 °C, altså vil du belaste kompressor minimalt, dessuten vil du få raskere korrekt temp på nye fat.
4: Tja det kommer vel an på øyet som ser det. Et kjøleskap vil jo aldri være direkte estetisk utenfor kjøkken-sonen uansett. Og snekkerarbeid blir det jo på begge løsningene. Men det er klart det er jo du som skal ha det i hus så velg det du liker best.

Et par eksempler på tappeanlegg:

Løsningen til Martin J:




Og til sist The Keezer

 
For spesielt interesserte kan en studere trykk-temperatur-diagrammet for CO2:

co2_phase_diagram.gif


Så flaska må nok stå ja!
 
arve.thue skrev:
Og sist så var det The Keezer


He, he.

Ja, den kunne jeg fint ha hatt i stua :)
Eneste problemet er at jeg er omtrent så handy som en middels flodhest, og alle fryser-builds som jeg har sett krever en del arbeid. Hadde jeg gått i gang med et sånt prosjekt kunne jeg brukt hundre år, og det ville likevel sett ut som noe en femåring hadde lagd ;)

Så det blir kjøleskap og skap ved siden av på meg. Det er jeg ganske sikker på nå.
 
Tja om du klikker på bildet/linken og leser de første sidene i tråden der så vil du se at det faktisk ikke er særlig vanskelig å bygge den.
Han fyren har delt ut tegninger til alle som har spurt så du får dem sikkert du også. Og da kan du bare endre målene slik at de passer til din fryseboks.
Ta med deg tegningene til en byggevarebutikk og be om å få saget på må, de kapper alt i korrekt lengde og med riktige vinkler. Så får du dem til å nummerere bitene. Da gjenstår bare litt enkel skruing og liming når du kommer hjem. Det finnes slike "hobbyplater" i forskjellige tresorter og kvaliteter alt fra Furu til flott Eik. Og er du redd for å røre til likevel så inviterer du en nabo eller kamerat over og ber om hjelp. Så kan du heller invitere på innvielsesfest når keezeren er ferdig og du har dit eget fat i stuen.

Av verktøy trenger du ikke stort mer en limtvinge, skruer og en water så keezeren ferdig. Det er jo bare 3 sider + topplokk. Bakveggen er åpen for ventilasjon.
Har du ork og lyst så klarer du sikkert også og koble til noe LED lys eller katoderør eller noe slikt for ekstra effekt. Lys på servering åpen - lys slukket baren er stengt :)

Du nevnte forresten WAF innledningsvis. Vel her er beviset på at en real Keezer faller i smak også hos drager:



Og ennå et pic med Keezer porn:

 
Tilbake
Topp