1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

-= KeGeRaToR =-

En tråd i 'DIY' startet av Keevenru, 22 Jan 2017.

 1. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  Hei :)
  Her kommer en presentasjon av min kegerator, med innkjøpsliste og hvordan jeg har valgt å gjøre det. Håper det kan være til til hjelp for andre som pusler med det samme.

  En stor takk til Nøkling her på forumet for god hjelp når frustrasjonen tok på under koblingen av raspberry pint :D

  Innkjøpsliste:
  - 2 stk ubehandlet Eikeplater fra biltema (http://www.biltema.no/no/Bygg/Oppbevaring/Oppbevaring-hyller/Eikebenkeplate-2000031432/)
  - hobbyplate til bunn (for å begrense vekt)
  - Ikea Svalna kjøleskap, integrert, plass til 2 stk 19l Cornelius (http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/10282377/)
  - to stk Intertap kraner med flow control (ali express, søk på intertap)
  - to stk stainless steel short shank (gjennomføringer, Ali express)
  - gass manifold med to uttak (ali express)
  - Pumpe, selvprimende til rinser (http://www.ebay.com/itm/DC-12V-30W-...ash=item5d4efed8d0:g:UmsAAOSwIgNXkeQl&vxp=mtr )
  - Drip tray med rinser ( Celli, kjøpt via et norsk firma som heter barsystemer.no)
  - Gass slange, armert, ca 2 meter
  - plast slange til øl 3/16 ca 2,5 meter (https://www.vestbrygg.no/produkt/smautstyr/slanger/superflex-bevlex-slange-316/)
  - rør isolasjon (http://www.biltema.no/no/Bygg/VVS/Ror-og-rordeler/Tilbehor/Rorisolasjon-2000023027/ )
  - 4 vinkelbeslag for sammenføying av hjørnene (coop bygg/biltema)
  - Ikea dør hengsler 3 stk (http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/00214505/)
  - 4 hjul (http://www.jula.no/catalog/bil-og-g...ning/transporthjul/svingbare-leddhjul-322028/)
  - Raspberry Pi 3 modell B (https://www.kjell.com/no/produkter/data-og-nettverk/enkortsdata/raspberry-pi )
  - Arduino uno (kjell.com)
  - 7" touch skjerm (kjell.com)
  - jumpers for kobling (kjell.com)
  - usb strømforsyning (kjell.com)
  - usb kabel (kjell.com)
  - kabinett (https://www.kjell.com/no/produkter/...kjerm-p87869?gclid=CLGH2bCz1tECFU5nGQod0SIFmA )
  - koblingsboks (http://www.clasohlson.com/no/Koblingsboks/Pr327416000 )
  - 2 stk swissflow metere (http://www.swissflow.com/) , jeg måtte ta en tur til tools for å få overganger som passet til 3/16 slangene. Det finnes alternativer på ali express/ebay som er mye rimeligere som jeg ser andre benytter. Tror disse fungerer like greit.

  Utstyr:
  - dykk sag (gjorde det enklere å gjære 45 grader vinklene på topp/side platene)
  - drill
  - stikk sag
  - kapp/gjær sag
  - tommestokk og blyant
  - overfres
  - borr/hull sag
  - tvinger

  - limte alt med Tec7 Trans clear
  - plasttre lys eik for å fylle ut på kanter ved behov
  - Osmo dekor voks hvit
  - Osmo hardvoksolje matt

  1. Tegnet opp alt med mål på papir, tok utgangspunkt i døra og brukte da bredden på plata (60,2 cm, la til 0,2 cm klaring på hver side og 2,6 cm som er tykkelsen på hver av sideveggene, total bredde ble da 65,8,
  dybden ble platas bredde på 60,2 og høyden på sideplatene ble 96 cm (det ble da 2 cm klaring mellom kjøleskap og topp plata, samt 3 cm fra bunnen og ned til gulvet, slik at hjulene ble skjult) Jeg kunne godt ha hatt mer plass mellom kjøleskap og topp plata (vært enklere å trekke slanger, bedre plass til nippelen fra drip tray som hos meg er borret og går inn i kjøleskapet), men føler da at det ble for høyt pga høyden på tappetårnet, som hos meg bygger ytterligere 40 cm.
  2. Platene ble kjøpt inn, ble liggende et par mnd inne før jeg fikk tid, fordelen er at de da fikk tørket skikkelig
  3. Grovkuttet platene med sirkelsag
  4. Kuttet side og topp platen på 45 grader, utfordrende å gjære så tykke (26mm) og brede 60 cm plater, det ble noe enklere da jeg brukte dykk sag, da denne har ei skinne som kan festes mot underlaget. Hadde egentlig mest lyst på fingerskjøt i hjørnene, men fant ingen som kunne gjøre det for meg og det ble for dyrt å kjøpe jig kun for dette ene prosjektet.
  5. Kuttet til bunn plata, brukte hobbyplate på 20 mm for å spare litt vekt.
  6. freste ut spor til bunnen i sideplatene, ikke absolutt nødvendig, men det blir noen kilo som hviler på den med to fulle cornelius fat ++
  7. Limte sammen platene med Tec7 trans clear, sterkt men samtidig litt fleksibelt. Forsterket hjørnene mot topp plata med 4 vinkelbeslag.
  8. Valgte å gå for ikea dørhengsler med dempere. De er laget for ikea dørene som er 20 mm, For at de skulle passe på min dør med 26 mm tykkelse ble løsningen å frese hengslene inn 6 mm ekstra. Dette ble helt stabilt og anbefales siden det er ei tung dør. Alternativt kan man benytte vanlige hengsler, men jeg ønsket at døra skulle sitte litt dypere og ikke gå plant med fronten for å bryte litt opp og da går det ikke med de vanlige hengslene.
  9. For å få rett avstand mellom dør og side vegg ble løsningen en 20 mm karm (bord) på hengsle siden.
  10. jeg ønsket egentlig en list over døra, men dette ble det ikke plass til pga kun 2 cm fra toppen av kjøleskapet til topp plata, løsningen ble å la døra gå helt opp
  11. satte på list under døra, ventet med å feste denne helt til slutt da kjøleskapet måtte noen turer ut og inn under tilpasningen og dette ville garantert skadet lista.
  12. Målte opp plass til drip tray som skal felles inn. Borret meg inn i alle 4 hjørnene og kuttet med stikk sag (blad som skjærer på vei ned, slik at overflaten ikke skades)
  13. Borret hull ned i kjøleskapet for vann inn og ut av rinseren/drip trayet. Disse stikker akkurat så langt ned i kjøleskapet at du får montert på slanger og klemmer fra innsiden.
  14. Borret hull til gjennomføring av slanger fra tappetårnet
  Skjerm:
  15. For å få en mer integrert løsning på raspberry pi skjermen så tok jeg et stykke av plata som jeg hadde igjen og skjærte den ca 2 cm bredere en skjermen rundt det hele. Delen som skal limes ned mot topp plata ble skråskjært ca 30 grader, slik at den bikker litt bakover.
  16. Brukte overfres og freste ut fra baksiden, pirk arbeid og det ble et par utkast før jeg var fornøyd.
  17. Skjærte ut to trekanter som gir "vegger" til "rammen", en ble limt fast mens den andre kan skrues av slik at det er mulig å ta ut raspberry pi og skjerm (måtte likevel kutte av litt av raspberry pi kabinettet for å kunne ta det ut og inn, vurder å ta utgangspunkt i å sette raspberry kabinettet opp ned (du kan endre hva som er opp og ned på skjermen via raspberry softwaren så det er ikke noe problem, så slipper du denne utfordringen)
  18. Usb kabelen ned til arduino uno trekkes ned i kjøleskapet i samme hull som slangene til tårnet kommer ut.
  19. satte inn kjøleskapet, festet det med skruer i bunn og topp.Et tips er å sette inn en plankebit i toppen (på undersiden av topp plata, det er en kant på kjøleskapet som da hviler mot denne og det er enklere å få festet det i lodd/vater)
  20. Bruker soda stream co2 gass flaske, det er akkurat plass til denne mellom kjøleskap og sidevegg. Satte inn to trebiter som gjør at denne står stabilt.
  21. Trakk 2 gass slanger ut gjennom samme hullet som slangene som går til tårnet, men da mellom kjøleskapet og toppplata på vei bak. Dette for å få alt av gass koblinger, og fordeler på utsiden, både for å spare plass inne i skapet og for å unngå lekkasjene fra o2 flaska som ofte oppstår pga temperaturen inne i kjøleskapet.
  22. sagde ut en treplanke som passer i sporene bak i kjøleskapet, ligger oppe "kompressoren". Her har jeg festet pumpa til rinseren, samt det er plass til 2 5 liters plast kanner for vann inn og ut ra rinseren.
  23. Trakk strøm kabel (koblet med wago klemmer) opp på samme måte som co2 slangene, koblet til trafo for strøm til pumpa.
  23 Monterte en koblingsboks fra clas ohlson i kjøleskaptaket med skruer. I denne boksen er det alt montert 2 stk swissflow målere og aurdinoen. Ut fra boksen går det to slanger ut til tårnet og kranene og inn fra cornelius fatene. Dette er kun for å måle gjennomstrømningen av øl, og er koblet opp mot rasperry pi via usb kabelen
  24. Overflate behandlet med osmo dekorvoks, tørket av igjen mest mulig med ei fille slik at laget ble tynnest mulig, ventet 12 timer og så et strøk med osmo hardvoksolje.
  25. Tilkoblingen til kranene inni tårnet var hos meg en utfordring da det var veldig trangt. Slangene er fra hullet i kjøleskapet og frem til kranene isolert. Vet ikke om dette er nødvendig, men gjort med tanke på å unngå oppvarming av ølet på veien og skum dannelese på grunn av dette.

  Testkjørte alt med vann, måtte ettertrekke koblingene rundt swiss flow og etter det var alt i orden.

  Er ikke snekker så dette er et overkommelig prosjekt for alle ;)

  Når det kommer til oppsettet av raspberry pint så var dette litt knotet i og med at jeg ikke har kodet på denne før, men det står en grei fremgangsmåte på raspberrypint.com samt masse nyttig info på homebrewtalk.com

  Tips:
  - planlegg hvordan døra skal hengsles FØR du kutter og monterer sammen selve skapet :rolleyes:
  - borr forsiktig gjennom taket på kjøleskapet, gjerne innenfra da plasten er tynn og sprekker lett. Hvis du bruker den typen borr som er konet (blir tykkere jo lenger du kommer inn) får du fine hull og har full kontroll
  - bruk tid når du skal gjære platene, bruk dykk sag eller annen festeordning slik at det blir 100%
  - slangeklemmer må til, selv om slangene ser ut til å sitte godt.
  - bruk gjengetape på koblingene

  - ta gjerne en øl eller to, det er tross alt det vi driver med ;) ....fortrinnsvis etter kutting og tilpasning :D
   

  Vedlagte filer:

  Staro, Eduard, kruud og 11 andre liker dette.
 2. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  ...flere bilder ;)
   

  Vedlagte filer:

  Jackal.no og EspenH liker dette.
 3. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  ...og noen til ;)
   

  Vedlagte filer:

  Jackal.no og EspenH liker dette.
 4. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  ....og enda noen ;)
   

  Vedlagte filer:

 5. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  når er innflytningsfesten?
   
  Keevenru liker dette.
 6. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

   :D må vente 3 uker, har ikke hatt tiden til å brygge oppi all bygginga, helt feil prioritering, men nå står en lager å bobler i kjøla :)
   
 7. Jærbrygg

  Jærbrygg
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Klepp,Rogaland
  Veldigt bra,fint å se en som har kost seg med ett prosjekt :)
   
  Keevenru liker dette.
 8. Christer Knutsen

  Christer Knutsen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Det ble jo kjempe tøft.

  Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
   
  Keevenru liker dette.
 9. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Fantastisk! Digger det! Utrolig bra gjort.
   
  Keevenru liker dette.
 10. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Ypperlig! Men pils post bilde av ferdig resultat som første bilde. Dette ble jo nervepirrende :)
   
  Keevenru liker dette.
 11. glennrlie

  glennrlie
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Svarstad
  Meget kult! Et par spørsmål:

  1. Selve tårnet, har du noe info om dette (mulig jeg bare er blind i all teksten, men så ikke noe info/link om dette)?
  2. Celli-rinseren, hva kom denne på?
   
  Mafiaz og RobertG liker dette.
 12. Bob Møller

  Bob Møller
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Nydelig!
   
 13. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Fantastisk arbeid og en meget utførlig beskrivelse.
  ... men ... etter å ha lagt ned så mye arbeid. Tenker du ikke nå at 'hvorfor gikk jeg ikke for et kjøleskap med plass til 4 Corny-fat' :)
   
  Frode:D, Keevenru og Ekornskurken liker dette.
 14. Humle-entusiast

  Humle-entusiast
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Øst i Oslo
  Veldig stilig! Hva var budsjettet?


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 15. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Imponerende!


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  Keevenru liker dette.
 16. RobertG

  RobertG
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Ser at trådstarter har lagt ut innlegg om kegeratoren på fjesboka, https://www.facebook.com/groups/hjemmebrygg/permalink/697624267077245/ der kommer det frem at tårnet er tilpasset av en sveiser, så virker ikke som noe man får kjøpt fiks ferdig.
   
  Keevenru og glennrlie liker dette.
 17. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  Hei :)
  Takk. Skapene med plass til 4 blir for høye, med bøyle så måler skapet over 140 cm i høyden, det er allerede i overkant høyt.  Eii
   
 18. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  Hei :)
  Takk, tårnet er sveiset av en flink nabo, de finnes forsåvidt å få originalt, men greide ikke å finne en for kun 2 kraner.
  Drip tray havnet på rett i overkant av 2000, pumpa kostet under 100 lappen.

  Mvh Kent


   
 19. Keevenru

  Keevenru
  Expand Collapse
  Fylkesleder

  Hehe, sluttet å regne på det tidlig i prosjektet :D

  Neida, 2000 i eikeplater, overkant av 2000 i drip tray, kjøleskap 3000, rundt 1000 for flow meterne, pi med skjerm ca 1300, kraner, gjennomføringer og fordeler blokk for gass ca 1000, slanger, hengsler ca 500. Tja, totalt en 13 000 kroner et sted tenker jeg. ;)

   
 20. madsc90

  madsc90
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei Keevenru,

  Takk for flott inspirasjon!
  Jeg er for tiden på jakt etter et kjøleskap for bruk til kjøling av Corneliusfat, og lurer på om det vil være plass til flere enn 2 fat i Ikea Svalna, dersom man aksepterer at ikke alle kan være 19 liter. Jeg har søkt mye på nett, men ingen oppgir innvendige dimensjoner på kjøleskap. Har du anledning til å måle om det vil la seg gjøre å få plass til fat som er 22 cm i diameter, og enten 43 eller 38 cm høye, i bakkant?
  Til info: AEB sine fat er alle 22 cm i diameter, og har høyder 38, 43 og 64 cm. (http://www.aebkegs.com/css/img/Prodotti/catalogo APERTI.pdf)
  Takk!
   

Del denne siden