Kellerbier

Jeg har brukt Dahls-gjæren noen ganger, ja, og foretrekker å gjære den på 8 grader, og i rikelige mengder, for å dempe bananpreget mest mulig. Men merkbart vil det nok uansett bli.
 
Hei, jeg så denne tråden og følte at jeg må kommentere litt. Jeg har ennå ikke så mye erfaring med brygging, men Kellerbier er min favoritt og var grunnen hvorfor jeg begynnte å brygge selv. Jeg er tysk og har bodd i Norge siden 2006.
Kellerbier er ikke bitter...Pils er bitter, mens Kellerbier er en type gammeldags lagerøl som er veldig "rund" i smaken, men absolut ikke bitter. Noe som gjør denne øltypen også populær hos damer.
Jeg har sett endel oppskrifter om Kellerbier og ingen inneholder slike mengder med humle.
Har man lyst å prøve en Kellerbier er Gulating en mulighet (https://www.gulating.net/vare-olutsalg). Dem har i hvertfall en type.
Om noen har lyst å brygge den selv vedlegger en lenke til to oppskrifter. Den første er en jeg brygger om og om igjen.
 
Hei, jeg så denne tråden og følte at jeg må kommentere litt. Jeg har ennå ikke så mye erfaring med brygging, men Kellerbier er min favoritt og var grunnen hvorfor jeg begynnte å brygge selv. Jeg er tysk og har bodd i Norge siden 2006.
Kellerbier er ikke bitter...Pils er bitter, mens Kellerbier er en type gammeldags lagerøl som er veldig "rund" i smaken, men absolut ikke bitter. Noe som gjør denne øltypen også populær hos damer.
Jeg har sett endel oppskrifter om Kellerbier og ingen inneholder slike mengder med humle.
Har man lyst å prøve en Kellerbier er Gulating en mulighet (https://www.gulating.net/vare-olutsalg). Dem har i hvertfall en type.
Om noen har lyst å brygge den selv vedlegger en lenke til to oppskrifter. Den første er en jeg brygger om og om igjen.
Jeg er ikke litt usikker på det med bitterheta. De jeg har smakt, har ikke vært påfallende bitre, men ikke påfallende lite bitre, heller, for å si det sånn. Jeg veit ikke hvor stor variasjonene kan ha vært, men i et øl som dette, som stort sett har vært brygga lokalt, kan de kanskje ha vært ganske store? BJCP opererer med et ganske stort spenn, i alle fall.

Oppskrifta til Gordon Strong har bare 18 IBU, og det er faktisk i underkant av hva BJCP sier - og Gordon Strong "er" jo mer eller mindre BJCP:).

Humlemengden var tradisjonelt kanskje noe avhengig av hvor lenge ølet var ment å skulle lagres, sånn at zoigl og zwickelbier var mindre bittert en kellerbier?

Leste du det første innlegget mitt, reagerte du kanskje på ideen min om å gi ølet eikesmak. Det har jeg innsett ikke er "riktig", og nå fikk jeg anledning til å legge inn en korreksjon der. (Litt om behadling av fatene her: http://barclayperkins.blogspot.com/2010/04/lining-casks-with-pitch.html)

En annen sak er at jeg stadig synes en lys lager godt kan ha et lett eikepreg, helt uavhengig av hva som kan ha vært praksis. Jeg synes det er godt. Men da kan det nok ikke kalles kellerbier - eller noe som helst annet, heller:).
 
Sist redigert:
Skriver bare hva mine erfaringer er. Kellerbier var stort sett død i Tyskland, men kom tilbake omtrent 10 å siden, sammen med Zwickl. Den tredje typen har jeg aldri sett. Den du får kjøpt er da vanligvis på flaske og karbonisert, dvs ikke slik som den ble brygget i middelaldern. Jeg kom over en ganske god beskrivelse av stilen på engelsk https://learn.kegerator.com/kellerbier/
Eikesmak er veldig smak og behag ;) er ikke noe fan av det i hverken øl eller mjød.
mvh Rene
 
Tilbake
Topp