Oddvar Demmo
Norbrygg-medlem
Ikke helt utenkelig, tror jeg: https://no.wikipedia.org/wiki/Karragenan
Men omvendt; hva med å bruke ripsgele som klarningmiddel. Skulle vel gi f.eks. en klar og fin rips-IPA![]()
ja men jeg liker ikke frukt/bær øl.
Ikke helt utenkelig, tror jeg: https://no.wikipedia.org/wiki/Karragenan
Men omvendt; hva med å bruke ripsgele som klarningmiddel. Skulle vel gi f.eks. en klar og fin rips-IPA![]()
Jeg brukte Irish Moss i starten av bryggerkarrieren, men bytta etter ei stund til Supermoss, som jeg har brukt sida. Jeg var ikke veldig fornøyd med klarheta i ølet mitt i starten, men det blei bedre etter hvert.I morgen skal det brygges K(l)ona Big Wave, dette er et av de årlige must-have bryggene. I de foregående batchene har jeg brukt Irish Moss, men nå det siste halve året har jeg benyttet Protafloc. Dette sammenfaller også med når ølene mine begynte å bli uklare, tidligere har alt av øl blitt krystallklart - uten behov for CC. Først tenkte jeg at dette kunne ha noe med Galaxy humlen som jeg nok har benyttet i litt større mengder i det siste enn tidligere, men samtidig så er det også godt med med Galaxy i Big Wave oppskriften. Med denne batchen får jeg direkte sammenlignet mot tidligere batcher for å se om anelsen min stemmer.
Noen med tilsvarende erfaringer?
Jeg mente ikke at Protafloc ikke fungerer, men om Irish Moss fungerer bedre.Jeg brukte Irish Moss i starten av bryggerkarrieren, men bytta etter ei stund til Supermoss, som jeg har brukt sida. Jeg var ikke veldig fornøyd med klarheta i ølet mitt i starten, men det blei bedre etter hvert.
Jeg kan egentlig ikke tenke meg at det hadde noe å gjøre med hvilket klarningsmiddel jeg brukte. Jeg har brukt Protaflock et par ganger bare, og det var fordi jeg ikke fikk tak i Supermoss akkurat da. Men jeg merka ikke noe negativt med det. Jeg bare synes Supermosss er greiere å bruke, siden jeg kan veie det opp. Jeg må jo veie opp humla, så da gjør jeg det samtidig.
Jeg har vondt for å tru at det er noe galt med Protaflock. Det er vel det de fleste bruker? Virkestoffet - karragenan - er mer eller mindre det samme i alle disse produktene. Det som kan påvirke effekten, er dels hvor lenge en lar det koke, og dels den mengden en bruker. Koker du karragenan for lenge, mister det effekten. Jeg leste for flere år sida at du ikke skal ha det i tidligere enn 5 minutter før kokeslutt for optimal effekt, og har holdt meg til det sida. Og det ser ut til å funke bra. 15 minutter skulle etter det jeg leste, være i lengste laget.
Bruker du for mye, vil det ikke gå ut over klarheta, men du risikerer at du får en tynnere munnfølelse.
AgarAgar gjør det samme men er lettere å ha med å gjøre og trenger ikke kjøles ned. Og er et veggisprodukt![]()
Er fremgangsmåten ved tilsetting av agar agar lik som for gelatin? Dvs kok opp 1 dl vann, kjøl ned til ca 67 grader, rør ut en ts i vannet, og ha oppi?
i motsetning til gelatin tåler agar koking og trenger ikke å kjøles, og ølet må heller ikke kjøles for å oppnå klarning. Venter du for lenge med å bruke blandingen stivner den i kjelen.
Ja, enkelt og greit.Jeg pleier å ha det oppi med en gang jeg har rørt det ut. Men er det da metoden jeg har beskrevet som brukes? Med det unntak at jeg kan ha det rett i kokende vann?
Dosering?AgarAgar gjør det samme men er lettere å ha med å gjøre og trenger ikke kjøles ned. Og er et veggisprodukt![]()
prøv med ettpar kryddermål i litt kokende vann, bruk det før det er blitt geleDosering?
brulosophy.com
« I added the first part, which contains Kieselsol, a negatively charged agent, then returned 24 hours later to add the second part, Chitosan, which is positively charged.»Har ofte lurt på hvordan forskjellige klarningsmiddler evt. påvirker selve smaken på øl
Etter å ha skumlest hva KI kom opp med klikket jeg meg inn på denne
![]()
exBEERiment | Impact Using Various Fining Methods Has On Hazy IPA - Brülosophy
Author: Brian Hall The hazy juice bombs known as New England IPA have become a world-wide phenomenon, known for its […]brulosophy.com
kanskje avsporing til en annen tråd..
Så denne idag. Så nå må jeg ut å plukke rips for å sjekke om jeg liker den i ølen. Ripsbuskene er perfekt modne i dag. Litt for modne for gele. Men så modne at de har fått litt søtsmak. Bra for smaken ikke like mye for klarningen.Ikke helt utenkelig, tror jeg: https://no.wikipedia.org/wiki/Karragenan
Men omvendt; hva med å bruke ripsgele som klarningmiddel. Skulle vel gi f.eks. en klar og fin rips-IPA![]()
Karragenan trenger calsium eller kalium for å tykne. Derfor brukes det mest med melkeprodukter.vet ikk, men kan du lage ripsgele med protafloc ?
Jeg prøvde å finne noe på det, og sida jeg ikke kunne finne noe - og aldri har hørt/lest at det skulle være et problem - tar jeg sjansen på å si at det ikke er et problemKarragenan trenger calsium eller kalium for å tykne. Derfor brukes det mest med melkeprodukter.
…. Hmmm … trekker Karragenan Ca/K ut av vørteren mon tro?