klone hesje øl!

Roar A

Norbrygg-medlem
Forsøkte å brygge en klone av hesjeøl i går, og alt gikk fint, helt til jeg opptaget at jeg hadde glemt 670 gram havregryn  :'( Noen som har erfaring og kan si noe om det går bra eller ikke? Spent altså!
 
Er ikke havregryn mest for en mjuk munnfølelse, og ikke så mye for smak? (så lenge man ikke har rista gryna i ovnen). Mener å ha lest det.
 
hva er hesje øl?

det eneste jeg tenker på når jeg ser ordet hesje, er gress som tørkes.
slik som bestefar gjorde på gården sin for 30 år siden.
 
biri skrev:
hva er hesje øl?

det eneste jeg tenker på når jeg ser ordet hesje, er gress som tørkes.
slik som bestefar gjorde på gården sin for 30 år siden.

Haandbryggeriet har et øl som heter Hesjeøl, og hvis du ikke har smakt det, anbefaler jeg deg å ta deg en tur innom polet snøggast råd. Et flott øl, en av mine favoritter som jeg alltid kommer tilbake til.
 
Hesje øl er et meget godt øl som passer utmerket til tørsten. Har nok vært tanken til haandbryggeriet at det kan smake under hesjing av høy som er en tung jobb. I gamle dager hadde mann slåtte øl!
Dette er bare min oppfatning av navnet. Vært å kjøpe ei flaske, meget godt øl!
 
biri skrev:
blir nødt til å ta en pol tur da.

hadde tydligvis ikke noe med barndoms minner da.

Selvfølgelig er hesjeøl oppkalt etter aktiviteten hesjing, og det skal være en Haandbryggeriets tolkning av slåtteøl som man hadde i den sesongen som Roar snakker om. Så joda, det har nok noe med barndomsminnene dine å gjøre.
 
Hesjing var drit-gøy slitsomt! Men det måtte gjøres.
Dessverre var jeg for liten til å få øl etter endt arbeidsdag den gangen.  :noway:

Har noen en oppskrift på dette med bruk av ekstrakt?
 
Roar A, kan du legge ut oppskriften på hesjeølet? En favoritt jeg virkelig ønsker å kopiere!


---
I am here: http://tapatalk.com/map.php?ejhu2b
 
Her er den oppskriften jeg brukte på klone av hesje ølet. Ble meget bra, men kunne ønske meg litt mindre røYksmak og litt mere aroma og smaks hummle, ellers synes jeg det ble perfekt. Jeg glemte også å ha i havre gryn, men tror det har mest med skummet på ølet å gjøre. Lykke til! tror ikke du blir skuffet!




Wort Volume Before Boil: 26 l
Wort Volume After Boil: 22l
Volume Transferred: 21.00 l

Volume At Pitching: 21 l
Final Batch Volume: 20 l
Expected Pre-Boil Gravity: 1.058 SG
Expected OG: 1.068 SG
Expected FG: 1.020 SG
Expected ABV: 6.5 %
Expected ABW: 5.0 %
Expected IBU (using Rager): 29.0
Expected Color: 21.7 EBC
Apparent Attenuation: 65.0 %
Mash Efficiency: 65.0 %
Boil Duration: 60.0 mins
Fermentation Temperature: 18-20 degC

Fermentables
Pale Ale Malt 4.435 kg (66.0 %) In Mash/Steeped
Havregryn 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Rugmalt 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Røykmalt 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped(halvert mengde og heller mere crystal eller pale malt)
Crystal 0.272 kg (4.0 %) In Mash/Steeped

Hops
UK Golding (5.5 % alpha) 40 g Loose Pellet Hops used In Mash
UK Golding (5.5 % alpha) 40 g Loose Pellet Hops used 10 Min From End
UK Golding (5.5% alpha)  20 g Loose Pellet Hops  Når varmen er skrudd av

Other Ingredients

Mash Schedule
Mash Type: Full Mas
Yeast: White Labs WLP565-Belgian Saison I
h
Schedule Name:Single Step Infusion (67C/152F)
Step: Rest at 67 degC for 60 mins
6g farin pr. l ved flasking, karbonisering ca 8-10 dager
 
Roar A skrev:
Her er den oppskriften jeg brukte på klone av hesje ølet. Ble meget bra, men kunne ønske meg litt mindre røYksmak og litt mere aroma og smaks hummle, ellers synes jeg det ble perfekt. Jeg glemte også å ha i havre gryn, men tror det har mest med skummet på ølet å gjøre. Lykke til! tror ikke du blir skuffet!




Wort Volume Before Boil: 26 l
Wort Volume After Boil: 22l
Volume Transferred: 21.00 l

Volume At Pitching: 21 l
Final Batch Volume: 20 l
Expected Pre-Boil Gravity: 1.058 SG
Expected OG: 1.068 SG
Expected FG: 1.020 SG
Expected ABV: 6.5 %
Expected ABW: 5.0 %
Expected IBU (using Rager): 29.0
Expected Color: 21.7 EBC
Apparent Attenuation: 65.0 %
Mash Efficiency: 65.0 %
Boil Duration: 60.0 mins
Fermentation Temperature: 18-20 degC

Fermentables
Pale Ale Malt 4.435 kg (66.0 %) In Mash/Steeped
Havregryn 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Rugmalt 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped
Røykmalt 0.672 kg (10.0 %) In Mash/Steeped(halvert mengde og heller mere crystal eller pale malt)
Crystal 0.272 kg (4.0 %) In Mash/Steeped

Hops
UK Golding (5.5 % alpha) 40 g Loose Pellet Hops used In Mash
UK Golding (5.5 % alpha) 40 g Loose Pellet Hops used 10 Min From End
UK Golding (5.5% alpha)  20 g Loose Pellet Hops  Når varmen er skrudd av

Other Ingredients

Mash Schedule
Mash Type: Full Mas
Yeast: White Labs WLP565-Belgian Saison I
h
Schedule Name:Single Step Infusion (67C/152F)
Step: Rest at 67 degC for 60 mins
6g farin pr. l ved flasking, karbonisering ca 8-10 dager

Vil det si at mengden røykmalt i oppskriften ikke er halvert?
 
Spenende!
Har ikke humlen jeg trenger, så jeg mikser nokså fritt fra lageret, og øker på med smak og aroma. Mer enn halverer røyk (egen preferanse) og så blir bryggeplanen for helgen omtrent slik. Tror denne beveger seg litt ut av "klone" ambisjonen...
Jeg gjærer en batch med Belgian Saison fra Whitelabs og en batch med Belgian Saison fra Wyeast, så får vi se om disse to har store forskjeller. Starter lavt (18-19) og jobber meg opp mot 27 grader mot slutten av gjæringen, ca 1 grad per dag.


Type: All Grain
Batch Size (fermenter): 45.0 l
Boil Size: 60.2 l
Boil Time: 60 min

Amt Name Type # %/IBU
8.00 g Calcium Chloride (Mash 60.0 mins) Water Agent 1 -
8.00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins) Water Agent 2 -

9.0 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC) Grain 3 68.7 %
1.2 kg Rye Malt (9.3 EBC) Grain 4 9.2 %
1.0 kg Bayer Malt (12.0 EBC) Grain 5 7.6 %
1.0 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 6 7.6 %
0.5 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) Grain 7 3.8 %
0.4 kg Smoked Malt (17.7 EBC) Grain 8 3.1 %

30.00 g Slowenian Golding [4.50 %] - Boil 60.0 min Hop 9 6.5 IBUs
70.00 g Willamette [5.50 %] - Boil 20.0 min Hop 10 11.3 IBUs
50.00 g Saaz [4.00 %] - Boil 20.0 min Hop 11 5.8 IBUs
50.00 g Perle [8.00 %] - Boil 7.0 min Hop 12 5.2 IBUs
30.00 g Willamette [5.50 %] - Boil 7.0 min Hop 13 2.1 IBUs
50.00 g Saaz [4.00 %] - Boil 0.0 min Hop 14 0.0 IBUs

22 liter:
1.0 pkg Belgian Saison (Wyeast Labs #3724) [124.21 ml] Yeast 15 -
22 liter:
1.0 pkg Belgian Saison I Ale (White Labs #WLP565) [35.49 ml] Yeast 16 -
 
De bruker forøvrig utelukkende Wyeast Brettanomyces Anomalus til gjæringen, etter det jeg har forstått.
 
I oppskriften jeg la ut er ikke røykmalten halvert, men jeg tror det kan være lurt. Er litt usikker på hvilken annen type det kan lønne seg å øke tilsvarende for å opprettholde OG?
Spennende med to forskjellige gjær. Jens Maudal ga vel et uforbeholdent "samtykke" til at de brukte en Belgisk Saison gjær hos Haandbryggeriet.(bekreftet det ikke 100%)
Er litt i tvil om humle programmet stemmer helt, skulle gjerne hatt litt mere humle aroma. Kanskje litt tørr humle?
Hadde vært veldig artig å hørt fra dere når dere smaker  på det første gang.
Roar
 
Jens Maudal sa vel noe i retning av at man kan komme nær med saisongjær, men Andreas Riis (som er brygger på HB) har sagt de faktisk bruker Wyeast Brettanomyces Anomalus til Hesjeøl, Ardenne Blond og Norwegian Wood. Men ølet blir sikkert knall med saisongjær også. Den har tross alt et ganske "vilt" preg.
 
Wyeast Brettanomyces Anomalus  er en gjær som ikke er lett å få tak i. Petit ved ola skulle sjekke om den lot seg bestille. Vet du om noen andre steder man kan få tak i denne Ghar?
 
Roar A skrev:
Wyeast Brettanomyces Anomalus  er en gjær som ikke er lett å få tak i. Petit ved ola skulle sjekke om den lot seg bestille. Vet du om noen andre steder man kan få tak i denne Ghar?

Den er ikke tilgjengelig for hjemmebryggere. Så vidt jeg vet, er det bare Haandbryggeriet og et par andre bryggerier som bestiller denne.

Det beste er nok å dyrke den opp fra ei flaske med Hesjeøl. Jeg har litt av den liggende litt av gjæren i kjøleskapet, og burde dyrke den opp en runde snart. Kan vurdere å gjøre det litt større, så det blir til overs for noen flere.
 
Tilbake
Topp