Erlend H.
Norbrygg-medlem
Jeg brygget en APA i går med noe mer humle enn jeg har turt å bruke på de første bryggene mine.
Siden jeg bruker platekjøler, så står jo i praksis vørteren på nesten 100 grader etter kokingen før den etter en stund pumpes gjennom kjøleren og ned i gjæringskaret. Jeg benytter humleposer for ikke å tette kjøleren, og kjørte også pumpa slik at jeg sirkulerte fra bunn og oppi toppen med en humlepose knytt fast på slangen for å ta ut en del hot break etter kokingen. Så langt funker alt helt topp.
På oppskrifta i går så hadde jeg 50g humle med 10m kok, og 30g med 0m kok (i tillegg til bitterhumle). Siden jeg sikkert brukte 15-20 minutter fra kokinga var ferdig til vørteren ble kjørt igjennom kjøleren, så har jeg en mistanke om at mye av bitterstoffene i aromahumla også kommer med. Vørteren var veldig bitter og "kvass" i forhold til de første bryggene mine. Hvis jeg endrer tallene i beersmith til 25 og 15 minutter koketid på aromahumla, så går IBU'en opp fra 33 til 58.
Bør jeg legge om rutinene mine og ha aromahumle oppi 10 m og 0m (og bare vri opp humleposen noen ganger) før jeg starter kjøling, istedet for når kokingen er ferdig?
Erlend H.
Siden jeg bruker platekjøler, så står jo i praksis vørteren på nesten 100 grader etter kokingen før den etter en stund pumpes gjennom kjøleren og ned i gjæringskaret. Jeg benytter humleposer for ikke å tette kjøleren, og kjørte også pumpa slik at jeg sirkulerte fra bunn og oppi toppen med en humlepose knytt fast på slangen for å ta ut en del hot break etter kokingen. Så langt funker alt helt topp.
På oppskrifta i går så hadde jeg 50g humle med 10m kok, og 30g med 0m kok (i tillegg til bitterhumle). Siden jeg sikkert brukte 15-20 minutter fra kokinga var ferdig til vørteren ble kjørt igjennom kjøleren, så har jeg en mistanke om at mye av bitterstoffene i aromahumla også kommer med. Vørteren var veldig bitter og "kvass" i forhold til de første bryggene mine. Hvis jeg endrer tallene i beersmith til 25 og 15 minutter koketid på aromahumla, så går IBU'en opp fra 33 til 58.
Bør jeg legge om rutinene mine og ha aromahumle oppi 10 m og 0m (og bare vri opp humleposen noen ganger) før jeg starter kjøling, istedet for når kokingen er ferdig?
Erlend H.