Kommentarer til denne juleølen?

Ørnegård

Norbrygg-medlem
Vi planlegger årets juleøl og har lest artikkelen om å brygge typeriktig juleøl (http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=50), studert andre oppskrifter og kranglet om sukkertilsetninger og krydder.

Dette er det vi foreløpig har landet på:

Batch Size (L): 27.0
Total Grain (kg): 7.450
Total Hops (g): 65.00
Original Gravity (OG): 1.062 (°P): 15.2
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 6.31 %
Colour (SRM): 30.3 (EBC): 59.7
Bitterness (IBU): 24.0 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60

Grain Bill
----------------
3.400 kg Munich - ca. 25 ebc (45.64%)
2.000 kg Pilsnermalt, 3-4 EBC (26.85%)
0.800 kg Candi Sugar, Amber (10.74%)
0.750 kg Caramalt (10.07%)
0.300 kg Crystal - 150 EBC (4.03%)
0.200 kg Chocolate - 1175 EBC (2.68%)

Hop Bill
----------------
50.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (5.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
15.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (5.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.6 g/L)

Misc Bill
----------------
30.0 g Appelsinskall @ 10 Minutes (Boil)
2 stk Kanelstang @ 10 Minutes (Boil)
4 stk Nellikspiker @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 70°C for 60 Minutes.
Fermented at 8°C with WLP830 - German Lager

Kandissukkeret er med for å få høyt nok volum med riktig alkoholprosent. Uten sukker måtte vi velge mellom ca. 5% alkohol eller kun 18-20 liter.

Vi brygger på BB30 og bruker BrewMate som bryggesoftware. Jeg har enda ikke klart å kalibrere software opp mot BB30, men av erfaring vet jeg at 25 liter i oppskriften ikke gir mer enn 22 liter i gjæringsbøtten. Derfor 27 liter, i et håp om å komme opp i 25 liter :)

WLP830 er oppgitt til å ha en utgjæringsgrad på 74-79% og FG her er beregnet med en utgjæring på 74%. Appropos det: Brewmate ser ikke ut til å ta høyde for mesketemperatur. Høyere mesketemperatur vil såvidt jeg har forstått gi en større mengde ikke-gjærbart sukker og tilsvarende mindre mengde gjærbart sukker. Men beregnet FG endrer seg ikke "i takt" med at jeg justerer mesketemperatur i BrewMate. Det virker som at det eneste som påvirkere FG i BrewMate er gjærens utgjæringsgrad (som jeg kan sette i prosent). Er det riktig at FG vil bli høyere om en velger høyere mesketemperatur? Og burde BrewMate tatt det med i beregningen av FG?

Tilbake til oppskriften: Det er første gang vi forsøker oss med kryddertilsetninger. Virker de rimelige - for mye/for lite?

Siden vi bruker ca. 26% pilsnermalt, burde vi koke i 90 minutter eller vil det være tilstrekkelig med 60?

Andre kommentarer til oppskriften?
 
Mesketemperaturen bør nok ned til 68 grader for en bedre utgjæring, Ville gått ned 100 gram på sjokolademalten. Jeg ville kokt i 90 minutter.  :biersmile:
 
Enig med Jon S ang mesketemperatur og koketid. Sjølv har eg ikkje meska høgare enn 69 grader, men det ølet (mild med OG 1.042) fekk 66 % utgjæring. Ein kamerat av meg har dei to siste åra brygga tradisjonelt øl (kønnjøl) med mesketemperatur på hhv 70 og 69 grader. Den på 70 vart altfor søt.

Når det gjeld sjokolademalten, så brukte eg 2,1 % sjokolademalt (50 / 50 lys og vanleg) i fjorårets juleale. Eg syntest dette ikkje var for mykje.
 
Tilbake
Topp