Ørnegård
Norbrygg-medlem
Vi planlegger årets juleøl og har lest artikkelen om å brygge typeriktig juleøl (http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=50), studert andre oppskrifter og kranglet om sukkertilsetninger og krydder.
Dette er det vi foreløpig har landet på:
Batch Size (L): 27.0
Total Grain (kg): 7.450
Total Hops (g): 65.00
Original Gravity (OG): 1.062 (°P): 15.2
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 6.31 %
Colour (SRM): 30.3 (EBC): 59.7
Bitterness (IBU): 24.0 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
3.400 kg Munich - ca. 25 ebc (45.64%)
2.000 kg Pilsnermalt, 3-4 EBC (26.85%)
0.800 kg Candi Sugar, Amber (10.74%)
0.750 kg Caramalt (10.07%)
0.300 kg Crystal - 150 EBC (4.03%)
0.200 kg Chocolate - 1175 EBC (2.68%)
Hop Bill
----------------
50.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (5.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
15.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (5.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
Misc Bill
----------------
30.0 g Appelsinskall @ 10 Minutes (Boil)
2 stk Kanelstang @ 10 Minutes (Boil)
4 stk Nellikspiker @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 70°C for 60 Minutes.
Fermented at 8°C with WLP830 - German Lager
Kandissukkeret er med for å få høyt nok volum med riktig alkoholprosent. Uten sukker måtte vi velge mellom ca. 5% alkohol eller kun 18-20 liter.
Vi brygger på BB30 og bruker BrewMate som bryggesoftware. Jeg har enda ikke klart å kalibrere software opp mot BB30, men av erfaring vet jeg at 25 liter i oppskriften ikke gir mer enn 22 liter i gjæringsbøtten. Derfor 27 liter, i et håp om å komme opp i 25 liter
WLP830 er oppgitt til å ha en utgjæringsgrad på 74-79% og FG her er beregnet med en utgjæring på 74%. Appropos det: Brewmate ser ikke ut til å ta høyde for mesketemperatur. Høyere mesketemperatur vil såvidt jeg har forstått gi en større mengde ikke-gjærbart sukker og tilsvarende mindre mengde gjærbart sukker. Men beregnet FG endrer seg ikke "i takt" med at jeg justerer mesketemperatur i BrewMate. Det virker som at det eneste som påvirkere FG i BrewMate er gjærens utgjæringsgrad (som jeg kan sette i prosent). Er det riktig at FG vil bli høyere om en velger høyere mesketemperatur? Og burde BrewMate tatt det med i beregningen av FG?
Tilbake til oppskriften: Det er første gang vi forsøker oss med kryddertilsetninger. Virker de rimelige - for mye/for lite?
Siden vi bruker ca. 26% pilsnermalt, burde vi koke i 90 minutter eller vil det være tilstrekkelig med 60?
Andre kommentarer til oppskriften?
Dette er det vi foreløpig har landet på:
Batch Size (L): 27.0
Total Grain (kg): 7.450
Total Hops (g): 65.00
Original Gravity (OG): 1.062 (°P): 15.2
Final Gravity (FG): 1.014 (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV): 6.31 %
Colour (SRM): 30.3 (EBC): 59.7
Bitterness (IBU): 24.0 (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes): 60
Grain Bill
----------------
3.400 kg Munich - ca. 25 ebc (45.64%)
2.000 kg Pilsnermalt, 3-4 EBC (26.85%)
0.800 kg Candi Sugar, Amber (10.74%)
0.750 kg Caramalt (10.07%)
0.300 kg Crystal - 150 EBC (4.03%)
0.200 kg Chocolate - 1175 EBC (2.68%)
Hop Bill
----------------
50.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (5.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
15.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet Pellet (5.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
Misc Bill
----------------
30.0 g Appelsinskall @ 10 Minutes (Boil)
2 stk Kanelstang @ 10 Minutes (Boil)
4 stk Nellikspiker @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 70°C for 60 Minutes.
Fermented at 8°C with WLP830 - German Lager
Kandissukkeret er med for å få høyt nok volum med riktig alkoholprosent. Uten sukker måtte vi velge mellom ca. 5% alkohol eller kun 18-20 liter.
Vi brygger på BB30 og bruker BrewMate som bryggesoftware. Jeg har enda ikke klart å kalibrere software opp mot BB30, men av erfaring vet jeg at 25 liter i oppskriften ikke gir mer enn 22 liter i gjæringsbøtten. Derfor 27 liter, i et håp om å komme opp i 25 liter
WLP830 er oppgitt til å ha en utgjæringsgrad på 74-79% og FG her er beregnet med en utgjæring på 74%. Appropos det: Brewmate ser ikke ut til å ta høyde for mesketemperatur. Høyere mesketemperatur vil såvidt jeg har forstått gi en større mengde ikke-gjærbart sukker og tilsvarende mindre mengde gjærbart sukker. Men beregnet FG endrer seg ikke "i takt" med at jeg justerer mesketemperatur i BrewMate. Det virker som at det eneste som påvirkere FG i BrewMate er gjærens utgjæringsgrad (som jeg kan sette i prosent). Er det riktig at FG vil bli høyere om en velger høyere mesketemperatur? Og burde BrewMate tatt det med i beregningen av FG?
Tilbake til oppskriften: Det er første gang vi forsøker oss med kryddertilsetninger. Virker de rimelige - for mye/for lite?
Siden vi bruker ca. 26% pilsnermalt, burde vi koke i 90 minutter eller vil det være tilstrekkelig med 60?
Andre kommentarer til oppskriften?