konvertere humleskjema. fleip eller fakta?

Stig Aa.

Norbrygg-medlem
Hørte i dag at når man skal konvertere et humleskjema, feks når humlen har et annet alfasyreinnhold, så skal man bare justete bitterhumlen, og ikke aromahumlen, fordi all humle har like mye "aroma".

Fleip eller fakta?
 
Høres bogus ut. Forskjellige humler har forskjellige mengde oljer av de forskjellige typene.
 
Det vet jeg ikke. Det er forskjellige oljer. Du kan se på noen stats for diverse humler du kjenner og se hvis tallene gir mening. Noen humler har mye av den ene oljen, og noen har mer av den andre. Når oljer fra flere humler/andre oljer blandes så får man også et forskjellig resultat. Man kan få frem mer f.eks citrus av en humle ved å blande dennes oljer med en annen type olje.

Det er i bunn og grunn en blomst/plante, alle tomatplantene lukter og smaker jo ikke like mye, som en kanskje teit analogi :)
 
Hørte i dag at når man skal konvertere et humleskjema, feks når humlen har et annet alfasyreinnhold, så skal man bare justete bitterhumlen, og ikke aromahumlen, fordi all humle har like mye "aroma".

Fakta.

Målet er å få et øl som er så bittert det skal være. Selvfølgelig kan det være variasjoner i aromaen mellom årganger og produsenter også, men forskjellene er mindre og vanskelig å sette tall på. Derfor korrigerer vi normalt kun for bitterhet.
 
Fakta.

Målet er å få et øl som er så bittert det skal være. Selvfølgelig kan det være variasjoner i aromaen mellom årganger og produsenter også, men forskjellene er mindre og vanskelig å sette tall på. Derfor korrigerer vi normalt kun for bitterhet.

Det burde du hatt med i boka di o_O...
Tanken er altså at dersom man bytter en aromahumle med 17% alfa til en med 9%, så tar du lik mengde altså.

Da kommer selvsagt spørsmålet - når blir det en aromahumle? Dersom man i en IPA har i humle jevnt og trutt, når vil du tenke at det er en aromahumle?
 
Det burde du hatt med i boka di o_O...
Tanken er altså at dersom man bytter en aromahumle med 17% alfa til en med 9%, så tar du lik mengde altså.

Det er tanken bak sene aromatilsetninger ja. Det jeg egentlig svarte på, som jeg burde spesifisert bedre med en quote er utsagnet om at "alle humler har like mye aroma".
 
Det burde du hatt med i boka di o_O...

Det var tanken bak dette avsnittet, i hvert fall (side 79):
"For alle humlemengdene som kokes lenge (bitterhumle) er det angitt hvor mange IBU humletilsetningene skal gi. Før du har i humla, må du måle vørterstyrke og finne ut hvor mye alfasyre som er i humla du bruker. Når du vet dette, kan du beregne hvor mye humle som skal til for å få riktig bitterhet."

I oppskriftene er det også angitt hvor mange IBU du skal justere bitterhumletilsetningene til.
 
Det var tanken bak dette avsnittet, i hvert fall (side 79):
"For alle humlemengdene som kokes lenge (bitterhumle) er det angitt hvor mange IBU humletilsetningene skal gi. Før du har i humla, må du måle vørterstyrke og finne ut hvor mye alfasyre som er i humla du bruker. Når du vet dette, kan du beregne hvor mye humle som skal til for å få riktig bitterhet."

I oppskriftene er det også angitt hvor mange IBU du skal justere bitterhumletilsetningene til.

Touche! :D
 
Litt i samme gate - om utbytter fra meskingen er lavere enn forventet (dvs får lavere OG enn hva man skal ha), er det da riktig å justere opp mengen av alle malttypene som inngår i brygget, eller bør man kun oppjustere basismaltet? Tenker da på faktorer som farge på brygget osv
 
Litt i samme gate - om utbytter fra meskingen er lavere enn forventet (dvs får lavere OG enn hva man skal ha), er det da riktig å justere opp mengen av alle malttypene som inngår i brygget, eller bør man kun oppjustere basismaltet? Tenker da på faktorer som farge på brygget osv
Ha! Har nettopp diskutert det samme med de på Vestbrygg. De mente det var åpent for diskusjon, men helte nok til å øke all malt.
 
En liten tanke om dette. Jeg treffer så og si alltid OG med Pilsner eller Pale + litt C/etc malt. Brygger jeg Hefen min som har over 50% hvete, havner jeg ca 5% under vanlig utbytte. Da antar jeg at det er hvetemalten som gir droppen i utbytte, er det ikke logisk å bumpe kun hveten da? De andre malttypene har jo bevist at de er til å stole på, og klarer jo å konvertere seg selv, og C er jo allerede konvertert. Hveten er eneste faktoren som avviker fra et "standard" brygg.
 
Det er logisk å gjøre det som passer deg selv... Hvis du konsekvent får laver utbytte med hvete, ville jeg bare justert utbyttefaktoren du bruker for hvete når du beregner oppskriften. Det er nok ikke selve konverteringen som er dårligere.
 
Det er logisk å gjøre det som passer deg selv... Hvis du konsekvent får laver utbytte med hvete, ville jeg bare justert utbyttefaktoren du bruker for hvete når du beregner oppskriften. Det er nok ikke selve konverteringen som er dårligere.
Godt poeng. Mener jeg hadde lagt inn hveten fra sjappa, husker ikke helt hvilket malteri. Men jeg stusset litt på at alle andre tall enn hvete (sålangt) har stemt.
 
Tilbake
Topp