Kran på gjæringskar

Heisann.

Finner ikke en tråd om problemet mitt. Ser mange har problemer med at kranen på disse plastikkara lekker eller sprekker.

Men mitt problem er at de tetter seg.

Når jeg brukte krana fra gjæringsdunk til flaskedunk tetta det seg ganske bra, og det forstår jeg da hullet er litt langt nede og det ligger mye slam i bunnen.

Etter ca 20 min skulle jeg fyllle dette brygget på flasker, og det tok ikke lange tiden før dette også ble veldig tett. Jeg har koblet til en slange med flaskefyller på kranen. Prøvde også og ta av flaskefyller for og se om problemet var at denne var tett. Men problemet var i krana.

Da jeg stengte/åpnet krana noen ganger, kom det noen voldsomme bobler i karet, og det rant fint i ca 15 flasker til. Men så stoppa det opp igjen. Fikk tilslutt fylt alle flaskene, men det tok tid.

Det er forresten 2 identiske kraner, begge var demontert og vasket/renset.

Skal det så lite til før de tetter seg? Og er det bedre og gå til innkjøp av en hevert?

Eller har dere noen andre forslag?


Nikolai
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Sett en liten kloss under bøtta hvor krana er, så gunket legger seg i andre delen av bøtta. Aldri opplevd å ha tett kran før, selv etter mye tørrhumling.
 
Sett en liten kloss under bøtta hvor krana er, så gunket legger seg i andre delen av bøtta. Aldri opplevd å ha tett kran før, selv etter mye tørrhumling.

Jeg hadde en hammer liggende under karet hele tiden, og det var ikke stort grums jeg kunne se når jeg hadde tappet meg ferdig.
Men mutter på krana, den som er inni, den er jo "halvåpen". Betyr det noe om åpningen er oppe eller nede? Jeg trodde ikke det iallefall.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Jeg hadde en hammer liggende under karet hele tiden, og det var ikke stort grums jeg kunne se når jeg hadde tappet meg ferdig.
Men mutter på krana, den som er inni, den er jo "halvåpen". Betyr det noe om åpningen er oppe eller nede? Jeg trodde ikke det iallefall.

Neh, det er ikke der problemet ligger. Du har for mye gunk som går gjennom krana. Hva var det som tettet den?
 

Finn Berger

Moderator
Heisann.

Finner ikke en tråd om problemet mitt. Ser mange har problemer med at kranen på disse plastikkara lekker eller sprekker.

Men mitt problem er at de tetter seg.

Når jeg brukte krana fra gjæringsdunk til flaskedunk tetta det seg ganske bra, og det forstår jeg da hullet er litt langt nede og det ligger mye slam i bunnen.

Etter ca 20 min skulle jeg fyllle dette brygget på flasker, og det tok ikke lange tiden før dette også ble veldig tett. Jeg har koblet til en slange med flaskefyller på kranen. Prøvde også og ta av flaskefyller for og se om problemet var at denne var tett. Men problemet var i krana.

Da jeg stengte/åpnet krana noen ganger, kom det noen voldsomme bobler i karet, og det rant fint i ca 15 flasker til. Men så stoppa det opp igjen. Fikk tilslutt fylt alle flaskene, men det tok tid.

Det er forresten 2 identiske kraner, begge var demontert og vasket/renset.

Skal det så lite til før de tetter seg? Og er det bedre og gå til innkjøp av en hevert?

Eller har dere noen andre forslag?


Nikolai

Ikke ta med grums fra kok. Du kan også redusere mengden grums gjennom å skumme ved oppkok. Jeg gjør begge deler, og opplever aldri problemer med kranene, sjøl ikke når jeg tørrhumler.
 
Neh, det er ikke der problemet ligger. Du har for mye gunk som går gjennom krana. Hva var det som tettet den?
Ja det var det da.. Så ikke noe som kunne tette, når jeg demonterte krana. Men det kan jo ikke være annet enn grums. For det kan vel ikke samles en luftlomme i krana som stopper for :)?
 
Ikke ta med grums fra kok. Du kan også redusere mengden grums gjennom å skumme ved oppkok. Jeg gjør begge deler, og opplever aldri problemer med kranene, sjøl ikke når jeg tørrhumler.
Prøver og unngå grums fra kok ja. Men skumme ved oppkok har jeg ikke gjort på noen av mine 2 brygg, #nybegynner. Det skal jeg gjøre neste gang.

Prossessen gikk faktisk bedre i forrige brygg (brygg nr1) da tørrhumlet jeg :).
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Ja det var det da.. Så ikke noe som kunne tette, når jeg demonterte krana. Men det kan jo ikke være annet enn grums. For det kan vel ikke samles en luftlomme i krana som stopper for :)?

Nei, det skjer ikke. Største potensielle synderen er lange tråder/kladder av koagulerte proteiner. Disse kladdene trenger du ikke å ta med videre. La vørteren bunnfelle litt i kokekjelen og ikke ta med alt over til bøtta, hvis du kan unngå det.

Kjøp deg en sånn stor skje med hull i, husker ikke hva det heter, kjøkkenutstyr.. Skum av koagulerte proteiner to-tre ganger under koking, eller bare vær mer nøye på hva du drar med videre til gjæringsbøtta.
 
Nei, det skjer ikke. Største potensielle synderen er lange tråder/kladder av koagulerte proteiner. Disse kladdene trenger du ikke å ta med videre. La vørteren bunnfelle litt i kokekjelen og ikke ta med alt over til bøtta, hvis du kan unngå det.

Kjøp deg en sånn stor skje med hull i, husker ikke hva det heter, kjøkkenutstyr.. Skum av koagulerte proteiner to-tre ganger under koking, eller bare vær mer nøye på hva du drar med videre til gjæringsbøtta.

Ja jeg kan helt sikkert bruke bedre tid til og la det bunfelle etter kok. For jeg hiver meg rundt og får det i karet så fort vørteren er ferdig og tempen har sunket til ca 20c :).

Frua sier det heter hullsleiv, så da er det sikkert det du mener :). Vi har en liggende i skoffen på kjøkkenet. Eller skal jeg si vi hadde...

Men det var en god ide. Takker.

Og skal så absolutt være nøyere fremmover med hva jeg tar med meg ja :)
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Ja jeg kan helt sikkert bruke bedre tid til og la det bunfelle etter kok. For jeg hiver meg rundt og får det i karet så fort vørteren er ferdig og tempen har sunket til ca 20c :).

Frua sier det heter hullsleiv, så da er det sikkert det du mener :). Vi har en liggende i skoffen på kjøkkenet. Eller skal jeg si vi hadde...

Men det var en god ide. Takker.

Og skal så absolutt være nøyere fremmover med hva jeg tar med meg ja :)

Hullsleiv ja, Åpenbart, men god greie iallefall
 

Finn Berger

Moderator
Ja jeg kan helt sikkert bruke bedre tid til og la det bunfelle etter kok. For jeg hiver meg rundt og får det i karet så fort vørteren er ferdig og tempen har sunket til ca 20c :).

Frua sier det heter hullsleiv, så da er det sikkert det du mener :). Vi har en liggende i skoffen på kjøkkenet. Eller skal jeg si vi hadde...

Men det var en god ide. Takker.

Og skal så absolutt være nøyere fremmover med hva jeg tar med meg ja :)

Jeg har en sånn: FISKESPADE 10*24 CM

Den er ideell fordi du kommer så godt inntil kanten på kjelen.
 
Litt rart det der med boblene?
Vakum? Var det tett på toppen...
Ja det var litt rart. Men det kan jo tenkes at det var noe som sperret i krana. Og når dette løsnet, kom det også luft i fra slangen opp som skapte boblene. Ja det virker som om det satt helt på toppen ja.
 
Topp