Krise? Nest års julebokk for høy FG?

Dennis

Norbrygg-medlem
Hjelp!  (Muligens)

Satt en dobbelbokk 11. januar med OG 1076, som jeg idag sjekket til 1021 FG - cirkus 3,5 uke senere altså.  Den har gjæret på ca 9'C på en stor gjærkake Saflager 34/70.  Etter 2,5 uker klarte kona å dra ut tempkontrolleren som var festet til gjæringspannet, noe som førte til at boden ble varmet opp til 17'c i et døgn før jeg oppdaget det.  Like så med ølet.  Jeg senket så temperaturen til 12'c, og den har stått på det siden. 

Spørsmålet er om denne fremdeles vil gå noe ned i FG med mer tid, eller bør den være ferdig utgjæret etter 3-4 uker?  Kan temperaturøkningen - og senkningen ha fått gjæren til å gå i dvale?    Jeg syns kanskje det er litt mye restsødme i ølet, men tidlig å si siden det er lagergjæret og ikke har et helt rent smaksbilde enda.    Hvis ølet stopper på 1021, er det greit ift OG på 1076?    Jeg har IBU på 26,1 som er maks iht typedefinisjonen, men allikevel såpass lavt at det nok ikke motvirker et for søtt / sødmefylt øl. 

Jeg tenker meg tre muligheter: 
1. Vente en uke til og måle på nytt.  Flaske og karbonere hvis samme måling, og satse på at ølet balanserer seg med nesten et års lagring.
2. Forsiktig rotere litt på spannet, så gjæren kommer i suspensjon igjen og holde den på 16'c en ukes tid.
3. Ha oppi mørk melassesukker for å skape mer kompleksitet og noe sterkere alkohol, som forhåpentligvis vil balansere maltsødmen og fylden.  Det skal jo lagres lenge, så det tåler en del mørkt sukker.  OG skulle være 1083, så jeg har ingenting i mot litt høyere ABV..

Her er forøvrig oppskriften.  (med en del LME for å makse ut bryggekapasiteten på BB30)  Faktisk mesketemp var nok 67-68

Style: Doppelbock
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 32,58 l
Post Boil Volume: 28,08 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l 
Bottling Volume: 24,00 l
Estimated OG: 1,083 SG
Estimated Color: 37,1 EBC
Estimated IBU: 26,1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 86,0 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
5,00 g                Baking Soda (Mash 60,0 mins)            Water Agent  1        -           
5,00 g                Chalk (Mash 60,0 mins)                  Water Agent  2        -           
3,75 g                Calcium Chloride (Mash 60,0 mins)        Water Agent  3        -           
2,50 g                Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent  4        -           
4,00 kg              Munich Malt - 20L (25,0 EBC)            Grain        5        48,8 %       
0,55 kg              Vienna Malt (Weyermann) (8,0 EBC)        Grain        6        6,7 %       
0,54 kg              Caramunich II (Weyermann) (120,0 EBC)    Grain        7        6,6 %       
0,07 kg              Special B Malt (350,0 EBC)              Grain        8        0,8 %       
0,04 kg              Chocolate Malt (1200,0 EBC)              Grain        9        0,5 %       
3,00 kg              LME Pilsen Light (Briess) (4,5 EBC)      Extract      10      36,6 %       
25,00 g              Cascade [7,60 %] - Boil 60,0 min        Hop          11      21,2 IBUs   
30,00 g              Hallertauer Mittelfrueh [3,90 %] - Boil  Hop          12      3,5 IBUs     
20,00 g              Hallertauer Mittelfrueh [3,90 %] - Boil  Hop          13      1,4 IBUs     
2,8 pkg              Saflager Lager (DCL/Fermentis #W-34/70)  Yeast        14      -           


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 8,20 kg
----------------------------
Name              Description                            Step Temperat Step Time   
Saccharification  Add 25,00 l of water at 70,5 C          67,0 C        60 min       
Mash Out          Heat to 75,6 C over 10 min              75,6 C        10 min       

Sparge: Fly sparge with 13,09 l water at 75,6 C
Notes:
 
Tilbake
Topp