Kristoffer J
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg har en plan om å brygge syv slag øl til jul og håper noen kanskje har innspill på oppskrifter. Tanken er at det skal være syv ganske forskjellige øl og bare ale er aktuelt da jeg ikke har fasiliteter for å gjære på lagergjær (egentlig fint om alt kan gjæres på 18 grader). Øllene bør jo også rekke å bli passelig modnet og drikkeklare til midten av desember. Planlegger å sette en batch i uka framover. Alt skal flaskes.
Dette er det jeg har sett for meg så langt:
1) Christmas Ale Gahr Edition ølsett fra Bryggselv. Startet enkelt med ferdigblandet allgrainsett som nå står til gjæring.
2) VanlijePorter. Basert på Port O' Palmer fra "How to Brew" med tilsetting av vanilje i gjæringskaret etter stormgjæring. Har ca 16 vaniljestenger som har ligget på god rom en stund. Har brygget denne to ganger tidligere og er ganske godt fornøyd med den. Fin sammen med kaffe og noen desserter (eller som dessert). Tar imidlertid gjerne imot innspill til forbedringer.
Oppskrift jeg brukte for 8,5 liter batch:
2kg Maris Otter Pale malt
116g chocolate malt
116g Crystal malt 60L
58 g Black 1000 malt
Mesker på 69 grader i 60 min
18,8g willamette @60 min
12,2g Willamette @40 min
7,4g Willamette @ 20 min
OG = 1,052
Gjærer med WLP023 Burton Ale
4 vaniljestenger (delt og skrapt) i cognac tilsatt etter stormgjæring.
Tenker å kanskje ha 16 vaniljestenger til 18-20 liters batch denne gangen. Kan det bli for mye vaniljesmak?
3) Wit Jul. Fra denne oppskriften:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,4475.0/all.html Så det stod en anbefaling om å brygge denne i september-oktober for å beholde kryddersmaken, så har tenkt å brygge denne tidlig i oktober.
4) En het stout. Hadde her tenkt på en basis basert på "Mill run stout" fra "How to Brew", men med tilsetting av chili, kaffe og kanskje kakao. Har prøvd chili og kaffe tidligere, men da hadde jeg en halv chili uten frø rett i flaska som et eksperiment. Det er jo en sjanse for infeksjon her, så jeg bør kanskje tilsette chili på en annen måte eller få desinfisert den på et vis. En halv chili kan kanskje også bli i meste laget for noen ganer. Kakao har jeg aldri brukt i øl før, så her er jeg helt grønn.
Noen tips enten til tilsetting av chili, bruk av kakao eller forslag til oppskrifter? Burde den også være litt hetere alkoholmessig enn en vanlig stout?
5) Et juleøl med røyksmak. Har fått veldig sansen for øl med røyksmak, så har lyst å prøve å brygge en selv.
Fant disse oppskriftene som kan være aktuelle, men tar gjerne imot noen andre.
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2695.0.html http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,10408.0.html
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2082.0/all.html
6) Et alkoholsvakt øl. Enten en Mild Christmas eller et annet alkoholsvakt øl som kanskje kan passe godt til akevitt.
Fant dette forslaget til Mild Christmas
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,4740.0.html Tar gjerne imot andre forslag
7) XXX. Det siste øllet har jeg ikke bestemt meg for type enda, men har noen ideer
a) Et juleøl med belgisk gjær og "belgisk smak"
b) En Jule-IPA. IPA gjør seg godt til mat, og jeg mener å huske at det ble fryktelig bra til julematen i fjor. Kunne enten prøvd en IPA med julepreg, eller en mer vanlig IPA tiltenkt julematen.
c) En annen øl som passer godt sammen med ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk
Noen forslag til type øl eller oppskrifter?
Innpakking
Relatert til samme prosjekt, men passer ikke helt i oppskriftskategorien. Såfremt jeg blir fornøyd med øllene var tanken å gi dette til venner og familie. Noen lur måte for å holde sammen 7 ølflasker? Lage 7-pack i papp eller finnes det noe lurere? Planen er å flaske på vanlige brune pantbare 0,33-flasker.
Jeg har en plan om å brygge syv slag øl til jul og håper noen kanskje har innspill på oppskrifter. Tanken er at det skal være syv ganske forskjellige øl og bare ale er aktuelt da jeg ikke har fasiliteter for å gjære på lagergjær (egentlig fint om alt kan gjæres på 18 grader). Øllene bør jo også rekke å bli passelig modnet og drikkeklare til midten av desember. Planlegger å sette en batch i uka framover. Alt skal flaskes.
Dette er det jeg har sett for meg så langt:
1) Christmas Ale Gahr Edition ølsett fra Bryggselv. Startet enkelt med ferdigblandet allgrainsett som nå står til gjæring.
2) VanlijePorter. Basert på Port O' Palmer fra "How to Brew" med tilsetting av vanilje i gjæringskaret etter stormgjæring. Har ca 16 vaniljestenger som har ligget på god rom en stund. Har brygget denne to ganger tidligere og er ganske godt fornøyd med den. Fin sammen med kaffe og noen desserter (eller som dessert). Tar imidlertid gjerne imot innspill til forbedringer.
Oppskrift jeg brukte for 8,5 liter batch:
2kg Maris Otter Pale malt
116g chocolate malt
116g Crystal malt 60L
58 g Black 1000 malt
Mesker på 69 grader i 60 min
18,8g willamette @60 min
12,2g Willamette @40 min
7,4g Willamette @ 20 min
OG = 1,052
Gjærer med WLP023 Burton Ale
4 vaniljestenger (delt og skrapt) i cognac tilsatt etter stormgjæring.
Tenker å kanskje ha 16 vaniljestenger til 18-20 liters batch denne gangen. Kan det bli for mye vaniljesmak?
3) Wit Jul. Fra denne oppskriften:
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,4475.0/all.html Så det stod en anbefaling om å brygge denne i september-oktober for å beholde kryddersmaken, så har tenkt å brygge denne tidlig i oktober.
4) En het stout. Hadde her tenkt på en basis basert på "Mill run stout" fra "How to Brew", men med tilsetting av chili, kaffe og kanskje kakao. Har prøvd chili og kaffe tidligere, men da hadde jeg en halv chili uten frø rett i flaska som et eksperiment. Det er jo en sjanse for infeksjon her, så jeg bør kanskje tilsette chili på en annen måte eller få desinfisert den på et vis. En halv chili kan kanskje også bli i meste laget for noen ganer. Kakao har jeg aldri brukt i øl før, så her er jeg helt grønn.
Noen tips enten til tilsetting av chili, bruk av kakao eller forslag til oppskrifter? Burde den også være litt hetere alkoholmessig enn en vanlig stout?
5) Et juleøl med røyksmak. Har fått veldig sansen for øl med røyksmak, så har lyst å prøve å brygge en selv.
Fant disse oppskriftene som kan være aktuelle, men tar gjerne imot noen andre.
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2695.0.html http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,10408.0.html
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2082.0/all.html
6) Et alkoholsvakt øl. Enten en Mild Christmas eller et annet alkoholsvakt øl som kanskje kan passe godt til akevitt.
Fant dette forslaget til Mild Christmas
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,4740.0.html Tar gjerne imot andre forslag
7) XXX. Det siste øllet har jeg ikke bestemt meg for type enda, men har noen ideer
a) Et juleøl med belgisk gjær og "belgisk smak"
b) En Jule-IPA. IPA gjør seg godt til mat, og jeg mener å huske at det ble fryktelig bra til julematen i fjor. Kunne enten prøvd en IPA med julepreg, eller en mer vanlig IPA tiltenkt julematen.
c) En annen øl som passer godt sammen med ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk
Noen forslag til type øl eller oppskrifter?
Innpakking
Relatert til samme prosjekt, men passer ikke helt i oppskriftskategorien. Såfremt jeg blir fornøyd med øllene var tanken å gi dette til venner og familie. Noen lur måte for å holde sammen 7 ølflasker? Lage 7-pack i papp eller finnes det noe lurere? Planen er å flaske på vanlige brune pantbare 0,33-flasker.