Ja, jeg har lest "les dette først", men er ikke beroliget. Satte min første lager på fredag, og nå søndag kveld er det kun veeldig svake tegn til gjæring. Jeg har laget flere aleer, ipaer, portere osv tidligere som har blitt bra, men dette er min første lager, så jeg vet ikke helt hva som er normalt. Noen nøkkelfakta:
Vol: 25 l
OG: 1053
Gjær: WLP800 - 2 pakker
Etter koking kjølte jeg til 17C, pisket inn mye oksygen som vanlig, tilsatte gjær og satt på lokk på gjærdunk, ristet mer og satte dunken i et kjellerrom med 11C. Normalt når jeg lager overgjæret øl, står dunken ved ca 19C, og stormgjæring starter etter 1-2 døgn. Nå er det knapt synlig gjæring. Jeg kan se at væska er trykket over til den ene siden i gjærlåsen, men det går mange minutter mellom hvert plopp. Jeg TROR dunken er tett siden væsken i gjærlåsen er trykket helt over på "ploppepunktet", det er bare lenge mellom hvert plopp.
Mitt spørsmål er: Hva er normalt for lager? Blir det mye plopping, eller går det svært langsomt? Bør jeg sette dunken i et litt varmere rom en stund for å få igang gjæringen, eller skal jeg ha is i magen og la den stå? Hvis noen har tips eller erfaring er jeg takknemelig.
Vol: 25 l
OG: 1053
Gjær: WLP800 - 2 pakker
Etter koking kjølte jeg til 17C, pisket inn mye oksygen som vanlig, tilsatte gjær og satt på lokk på gjærdunk, ristet mer og satte dunken i et kjellerrom med 11C. Normalt når jeg lager overgjæret øl, står dunken ved ca 19C, og stormgjæring starter etter 1-2 døgn. Nå er det knapt synlig gjæring. Jeg kan se at væska er trykket over til den ene siden i gjærlåsen, men det går mange minutter mellom hvert plopp. Jeg TROR dunken er tett siden væsken i gjærlåsen er trykket helt over på "ploppepunktet", det er bare lenge mellom hvert plopp.
Mitt spørsmål er: Hva er normalt for lager? Blir det mye plopping, eller går det svært langsomt? Bør jeg sette dunken i et litt varmere rom en stund for å få igang gjæringen, eller skal jeg ha is i magen og la den stå? Hvis noen har tips eller erfaring er jeg takknemelig.