Lagring av øl i kjøleskap.

Jeg har lest en artikkel som hevder at dersom øl står dagevis i kjøleskap så vil ølet forringes markant på smak, ølet bør ikke stå i kjøleskapet mer enn noen timer før servering.

Noen tanker / erfaringer med dette?
 
Ølet utvikler (forandrer) seg hele tiden etter at det har kommet på flaske, spørsmålet er om dette er noe du ønsker eller om det er noe du vil bremse så mye som mulig. Jo høyere lagertemperatur, jo fortere utvikler ølet seg.
 
Ølet utvikler (forandrer) seg hele tiden etter at det har kommet på flaske, spørsmålet er om dette er noe du ønsker eller om det er noe du vil bremse så mye som mulig. Jo høyere lagertemperatur, jo fortere utvikler ølet seg.
Takk for svar. Er det ok å lagre øl på flasker ved temperatur på 20 grader over lengre tid?
 
Takk for svar. Er det ok å lagre øl på flasker ved temperatur på 20 grader over lengre tid?
Nei, verken lys eller romtemperatur er å anbefale selv om det står sånn i butikken. Som diskutert i den andre tråden er mye av det som står om lagring i den artikkelen bare tull. F.eks. vil ev. smaksholdige partikler som bunnfeller i kjøleskap også bunnfelle etter noen lengre tid i varmere temperatur, samtidig som ev. usmaker vil utvikle seg mye raskere i romtemperatur. Noen øltyper som skal modnes lenge kan med fordel lagres i kjellertemperatur, men jeg ville ikke gått høyere enn 12-14 grader over lengre tid.
 
Tenker dette er aktuelt for flere enn de som er i Akershus, så flytter denne :)
 
Jeg har lest en artikkel som hevder at dersom øl står dagevis i kjøleskap så vil ølet forringes markant på smak, ølet bør ikke stå i kjøleskapet mer enn noen timer før servering.

Noen tanker / erfaringer med dette?
Vi har noe som heter Arrhenius ligning.
I korte trekk sier den at for hver 10° celcius økning i temperatur , vil en kjemisk reaksjon gå 2-3 ganger raskere.

Eksempel: øl oppbevart i romtemperatur 20° C, varer 3 måneder
30° C, 1 måneder
40° C, 1 uke
60° C, 1 dag

10° C, 9 måneder
4° C, over et år

Så dersom du har et øl som du er fornøyd med slik det er, oppbevar det så kaldt som mulig.
Dersom du har et øl som du ønsker å modne, kan det være greit å ha det i en kjølig kjellertemperatur.
Setter du ølet i solen blir det ødelagt ganske fort.

Og den artikkelen i Aperitif fra 2011 (!) kan du bare (sorry my french) drite i. Tull fra begynnelse til slutt. Uforståelig at den fremdeles ligger ute.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp