Lagringstemp.

Hei!
Har sett litt rundt på forumet og har sett liknende tråder, men føler ikke jeg har fått helt svar på det jeg lurte på.

Jeg har nettopp flasket en batch med Lager, og setter det nå til karbonering. Det jeg lurer på; i og med at jeg bor i blokk, og ikke har tilgang på veldig kalde rom, og ikke kan sette ølet ute, lurer jeg på om lagring av ølet på rundt 20 grader, IKKE er greit, eller om dette går bra. Prøvde å sjekke tempen i kjelleren, men det var dessverre ikke veldig kaldt der heller. For i oppskriften til ekstrakt-kitet står det at den skal stå ved romtemp. i 4 dager, så lagres kaldt i 2 uker....
...og jeg tviler på samboeren min blir veldig happy om jeg fyller kjøleskapet stappet i øl :)

Takk.
 
Lagring kaldt etter flasking er vel primært for å klarne ølet. Dette skjer uansett av seg selv over tid, men prosessen går raskere hvis det står kaldt. Det viktigste er at flaskene står mørkt

Sent fra min SM-G935F via Tapatalk
 
Lagring kaldt etter flasking er vel primært for å klarne ølet. Dette skjer uansett av seg selv over tid, men prosessen går raskere hvis det står kaldt. Det viktigste er at flaskene står mørkt

Sent fra min SM-G935F via Tapatalk
Så hovedsaklig er det for å klarne ølet? Det har ikke noe med karboneringsprosessen å gjøre?
 
Så hovedsaklig er det for å klarne ølet? Det har ikke noe med karboneringsprosessen å gjøre?
Stemmer. Karboneringen skjer 1-2 uker i romtemp og når den prosessen er ferdig så settes flaskene kaldt for klarning/lagring.

Tips; hvis du vil vite om flaskene er ferdigkarbonert, så tapp også øl på ei PET-flaske (plastflaske). Kjenn på hvor myk den når du har flasket. Etter ca 1 uke så kjenner du på den igjen. Er den steinhard så er også glassflaskene ferdgikarbonert. Er plastflaske myk å klemme på, så må du la det stå lengre.
 
Stemmer. Karboneringen skjer 1-2 uker i romtemp og når den prosessen er ferdig så settes flaskene kaldt for klarning/lagring.

Tips; hvis du vil vite om flaskene er ferdigkarbonert, så tapp også øl på ei PET-flaske (plastflaske). Kjenn på hvor myk den når du har flasket. Etter ca 1 uke så kjenner du på den igjen. Er den steinhard så er også glassflaskene ferdgikarbonert. Er plastflaske myk å klemme på, så må du la det stå lengre.
Takk for svar, og supert tips! :)
 
Dersom du har laget en Pils, vil den etter ca. to uker varm karbonering hatt nytte av kaldlagring. Smakene utvikler seg positivt ved kaldlagring på 2 ℃ i to mnd.
Dersom du ikke har mulighet for det, lagrer du så kaldt du klarer. Ingen krise.
 
Så hovedsaklig er det for å klarne ølet? Det har ikke noe med karboneringsprosessen å gjøre?

Sorry, men det generelle hovedpoenget med å oppbevare ølet kaldt, er å unngå at det blir ødelagt. Hjemmebrygg holder seg dårlig, og de aller fleste øltypene vi brygger, bør drikkes ferske. Oppbevarer du ølet i romtemperatur, blir holdbarheten vesentlig dårligere enn om du kan få plassert dem kjølig. Og jo lysere og lettere øl, jo viktigere er det å få temperaturen ned. Kjøleskap er helt klart å foretrekke for dem.

"Lagering" er en modningsprosess for undergjæret øl. Her fortsetter gjæren sitt velsignelsesrike virke ved svært lave temperaturer. Det er et poeng ved at det skal være kaldt: Du skal unngå all fruktighet fra estere. Når temperaturen er så lav, foregår prosessene i ølet også langsomt. Så den tørste hjemmebrygger trenger tålmodighet når han eller hun brygger undergjæret øl:). I alle fall om de vil gjøre alt helt riktig.

Å lagre øl for at smaken skal få utvikle seg er aktuelt bare for sterke øl - 8% og mer - eller surøl og røykøl. Øl der humla spiller en hovedrolle (IPA, APA osv.) skal du helst drikke før du har brygget det, om vi skal tro de virkelige humleentusiastene, men ellers vil noen små uker gjerne gjøre ølet godt. At det meste av det vi brygger, er ferskvare, betyr ikke at det skal drikkes så fort som overhodet mulig, sjøl om det gjelder for noen få øltyper. Sjekk litt rundt på nettet hva som gjelder for hvert enkelt øl.

Stort sett skal vi altså ikke tenke på øl som noe som skal lagres for å bli bedre. Vi skal tenke på hvordan vi kan oppbevare det for at det ikke skal bli dårligere alt for fort. Det vil si at du helst bør komme under 13-14 grader, og for lyse og lette øl helst under 10. Kjøleskap er nesten alltid bra når vi tenker oppbevaring.

Jeg er heldig; jeg bor i et gammelt hus på landet, med en kjeller som aldri blir varmere enn 13-14 grader, og med plass til å plassere så mange kjøleskap jeg bare lyster rundt omkring. Men for folk i knøttsmå leiligheter i byen, er det jo vanskeligere. Hva skal de gjøre?

Om mulig: Skaff et ekstra kjøleskap. Prioriter det steinhardt. Få det dekorert av en god grafitti-artist, kall det kunst og gi det plass i stua. Hva som helst som skal til for å få medboer/samboer/ektefelle til å godta det. (Les "Fyrsten" av Machiavelli, så skjønner du hva dette dreier seg om.) Og har du en bod der det er litt kjøligere, så bruk den. Hver eneste grad hjelper.du oppbevare hjemmebrygget i romtemperatur, så sørg for å holde styr på hvor gamle flaskene er, og prøv å unngå at de får stå noe særlig mer enn en måned. Helst.
 
Sorry, men det generelle hovedpoenget med å oppbevare ølet kaldt, er å unngå at det blir ødelagt. Hjemmebrygg holder seg dårlig, og de aller fleste øltypene vi brygger, bør drikkes ferske. Oppbevarer du ølet i romtemperatur, blir holdbarheten vesentlig dårligere enn om du kan få plassert dem kjølig. Og jo lysere og lettere øl, jo viktigere er det å få temperaturen ned. Kjøleskap er helt klart å foretrekke for dem.

"Lagering" er en modningsprosess for undergjæret øl. Her fortsetter gjæren sitt velsignelsesrike virke ved svært lave temperaturer. Det er et poeng ved at det skal være kaldt: Du skal unngå all fruktighet fra estere. Når temperaturen er så lav, foregår prosessene i ølet også langsomt. Så den tørste hjemmebrygger trenger tålmodighet når han eller hun brygger undergjæret øl:). I alle fall om de vil gjøre alt helt riktig.

Å lagre øl for at smaken skal få utvikle seg er aktuelt bare for sterke øl - 8% og mer - eller surøl og røykøl. Øl der humla spiller en hovedrolle (IPA, APA osv.) skal du helst drikke før du har brygget det, om vi skal tro de virkelige humleentusiastene, men ellers vil noen små uker gjerne gjøre ølet godt. At det meste av det vi brygger, er ferskvare, betyr ikke at det skal drikkes så fort som overhodet mulig, sjøl om det gjelder for noen få øltyper. Sjekk litt rundt på nettet hva som gjelder for hvert enkelt øl.

Stort sett skal vi altså ikke tenke på øl som noe som skal lagres for å bli bedre. Vi skal tenke på hvordan vi kan oppbevare det for at det ikke skal bli dårligere alt for fort. Det vil si at du helst bør komme under 13-14 grader, og for lyse og lette øl helst under 10. Kjøleskap er nesten alltid bra når vi tenker oppbevaring.

Jeg er heldig; jeg bor i et gammelt hus på landet, med en kjeller som aldri blir varmere enn 13-14 grader, og med plass til å plassere så mange kjøleskap jeg bare lyster rundt omkring. Men for folk i knøttsmå leiligheter i byen, er det jo vanskeligere. Hva skal de gjøre?

Om mulig: Skaff et ekstra kjøleskap. Prioriter det steinhardt. Få det dekorert av en god grafitti-artist, kall det kunst og gi det plass i stua. Hva som helst som skal til for å få medboer/samboer/ektefelle til å godta det. (Les "Fyrsten" av Machiavelli, så skjønner du hva dette dreier seg om.) Og har du en bod der det er litt kjøligere, så bruk den. Hver eneste grad hjelper.du oppbevare hjemmebrygget i romtemperatur, så sørg for å holde styr på hvor gamle flaskene er, og prøv å unngå at de får stå noe særlig mer enn en måned. Helst.

Det blir kanskje litt vel enkelt, dette. En del mørkt øl med mye røstet malt trenger tid, og bør få stå noen måneder for å rundes og "gå seg til" smaksmessig, for å si det sånn. De kan være skarpe og ubehagelige som ferske, og må ha noe lagring - sjøl om de ikke nødvendigvis er veldig sterke. Vi brygger vel gjerne disse typene som juleøl, blant annet, og må være ute i god tid. Men de må stå kjølig.
 
Tilbake
Topp