Laktose

Brygget en IPA i går, 25l batch. Brukte for første gang litt Laktose(250g). Fikk godt utbytte og litt høyere OG enn forventet. Skyldes dette laktosen?
Vil innslag av laktose gjøre utslag på oechslevekten ??
 
Det er vel snakk om rundt 35 poeng per pund i en gallon for laktose. Røft beregnet 266 poeng per kilo i en liter. 25L og 250g skulle tilsi en økning på to til tre poeng i ditt tilfelle. Hvis du tilsatte i mesk, vil det bli et proporsjonalt og tilsynelatende økt utbytte.
 
Det er vel snakk om rundt 35 poeng per pund i en gallon for laktose. Røft beregnet 266 poeng per kilo i en liter. 25L og 250g skulle tilsi en økning på to til tre poeng i ditt tilfelle. Hvis du tilsatte i mesk, vil det bli et proporsjonalt og tilsynelatende økt utbytte.

Takk for svar. Jeg tilsatte under kok, de siste 15 minutter. Og da stemmer vel min kalkulering.
Fikk 2-3 poeng mer enn forventet. Da var det muligens laktosen som utgjorde det :)

Burde jeg heller tilsatt laktose under mesk?
 
Takk for svar. Jeg tilsatte under kok, de siste 15 minutter. Og da stemmer vel min kalkulering.
Fikk 2-3 poeng mer enn forventet. Da var det muligens laktosen som utgjorde det :)

Burde jeg heller tilsatt laktose under mesk?

Nei, da kaster du bare bort den delen av laktosen som blir igjen i masken.

Laktosen har ingen funksjon under meskinga. Den påvirkes vel heller ikke av enzymene der, tror jeg, så det skader vel ikke, heller. Men uansett: Det er ingen grunn til å meske med laktosen.

Det er på samme måten ikke noen grunn til å tilsette den under kok, heller - her mister du også en del av den til bunnfallet i kokekjelen. Men det er jo enklere; du slipper å koke og kjøle ned laktosen separat. Jeg hadde nok kosta på meg den lille luksusen:).
 
Sist redigert:
Nei, da kaster du bare bort den delen av laktosen som blir igjen i masken.

Laktosen har ingen funksjon under meskinga. Den påvirkes vel heller ikke av enzymene der, tror jeg, så det skader vel ikke, heller. Men uansett: Det er ingen grunn til å meske med laktosen.

Det er på samme måten ikke noen grunn til å tilsette den under kok, heller - her mister du også en del av den til bunnfallet i kokekjelen. Men det er jo enklere; du slipper å koke og kjøle ned laktosen separat. Jeg hadde nok kosta på meg den lille luksusen:).

Å tilsette laktosen under kok har vel ingenting å si. Det er en homogen blanding av alt under kok, så hvis man legger igjen 2L eller 4L etter kok så har det ingenting å si for OG på ølet, det er bare volumet videre det har noe å si på.
 
Å tilsette laktosen under kok har vel ingenting å si. Det er en homogen blanding av alt under kok, så hvis man legger igjen 2L eller 4L etter kok så har det ingenting å si for OG på ølet, det er bare volumet videre det har noe å si på.

Nei, jeg tenker bare ut fra sparsommelighetshensyn:). Men som jeg sier; jeg ville ikke giddet å bry meg med det.
 
Tilbake
Topp