Lallemand LalBrew House Ale

Du overpitcher med så mye gjær, så her kunne du spart enda noen kroner :p
Tja, det kan være noen mener at det er overpitch. Brewfather regna ut at jeg trengte 95 gram tørrgjær på 1.060+ pitch til 65 liter 1.062. Jeg sparer ikke på gjær, og vil være helt sikker på at det er nok. Jeg har hittil aldri sett på en magnetrører med et par liter væske som snurrer og tenkt.. Ja, her er det nok til 60-70 liter sterkøl, bunnen dekkes så vidt når det er gått ut.. Men ser jeg på en halvliter slurry full av bobler så er selvtilliten en helt annen.
 
Tja, det kan være noen mener at det er overpitch. Brewfather regna ut at jeg trengte 95 gram tørrgjær på 1.060+ pitch til 65 liter 1.062. Jeg sparer ikke på gjær, og vil være helt sikker på at det er nok.
Sjekk tilsvarende gjærstammer i Lallemand sin «pitch rate calculator» så ser du at det holder med 50gram, og denne kalkulatoren er nyere og rett fra et fima som virkelig kan gjær bedre enn Brewfather.
 
Sjekk tilsvarende gjærstammer i Lallemand sin «pitch rate calculator» så ser du at det holder med 50gram, og denne kalkulatoren er nyere og rett fra et fima som virkelig kan gjær bedre enn Brewfather.
Ja bruker den på Lallemand sine gjær. Men det er forskjell på sortene og hvor mange celler per gram det er. Bruker da litt ekstra penger i det sekundet jeg pitcher for å være trygg på godt gjæringsforløp. Hater lang lagtid og dårlig utgjæring. Pitcher tørt på skum, og gjæren kan være 1-2 år gammel. Da går det heller mer enn mindre nedi.
 
Ja bruker den på Lallemand sine gjær. Men det er forskjell på sortene og hvor mange celler per gram det er. Bruker da litt ekstra penger i det sekundet jeg pitcher for å være trygg på godt gjæringsforløp. Hater lang lagtid og dårlig utgjæring. Pitcher tørt på skum, og gjæren kan være 1-2 år gammel. Da går det heller mer enn mindre nedi.
Det er vekt som er viktig, ikke antall celler. En tungvektsbokser eter mer enn en fjærvekter:).
 
Det er vekt som er viktig, ikke antall celler. En tungvektsbokser eter mer enn en fjærvekter:).
Noen gjærsorter må mer vekt til enn andre sorter. Eksempelvis har New England over doble pitchrate ved samme temperatur som Nottingham. Husker Lallemand Köln som både du og jeg (mener jeg å huske) sleit med at brukte opp mot tre uker på å gjære ut. I kalkulatoren til Lallemand stod det pitchrate på 1.4g/L og det var det få som visste om første gang man brukte den. Nå var det ikke meningen å avspore totalt her, House Ale har nok temmelig lik pitchrate som AY4, 50-80 gr / hL. Når jeg skriver 70-100 gram til 65-70 liter så er det OG 1.060+, repakket gjær, og akkurat denne batchen med IPA som står nå brukte jeg opp 4 pakker 11 gr AY4 som fulgte med et eller annet ølsett som ble brukt i fjor, samt en 50gr som var repakket (vakuum). Datoen på 11 grams pakkene var nå i oktober.

Kommentaren min gikk fremst på manglende tilgjengelighet i 500 gr pakker som ville ha redusert pris per gram betydelig.

1761895228011.png
1761895246399.png
 
Noen gjærsorter må mer vekt til enn andre sorter. Eksempelvis har New England over doble pitchrate ved samme temperatur som Nottingham. Husker Lallemand Köln som både du og jeg (mener jeg å huske) sleit med at brukte opp mot tre uker på å gjære ut. I kalkulatoren til Lallemand stod det pitchrate på 1.4g/L og det var det få som visste om første gang man brukte den. Nå var det ikke meningen å avspore totalt her, House Ale har nok temmelig lik pitchrate som AY4, 50-80 gr / hL. Når jeg skriver 70-100 gram til 65-70 liter så er det OG 1.060+, repakket gjær, og akkurat denne batchen med IPA som står nå brukte jeg opp 4 pakker 11 gr AY4 som fulgte med et eller annet ølsett som ble brukt i fjor, samt en 50gr som var repakket (vakuum). Datoen på 11 grams pakkene var nå i oktober.

Kommentaren min gikk fremst på manglende tilgjengelighet i 500 gr pakker som ville ha redusert pris per gram betydelig.

Vis vedlegget 75055
Vis vedlegget 75056
Ja, for all del. Det er opplagt andre forskjeller enn bare størrelse på cellene mellom de ulike gjærtypene. Kanskje New England-cellene sliter med fordøyelsen:)? Men hvis alt annet skulle være likt mellom to typer som har ulik størrelse, ville det bli feil å telle celler heller enn å gå etter vekt.
 
Ja, for all del. Det er opplagt andre forskjeller enn bare størrelse på cellene mellom de ulike gjærtypene. Kanskje New England-cellene sliter med fordøyelsen:)? Men hvis alt annet skulle være likt mellom to typer som har ulik størrelse, ville det bli feil å telle celler heller enn å gå etter vekt.
Vet ikke. Noe med produksjonsmetoden på Köln og New England som gjør at korna i tørrgjærposen blir større? En pakke er ikke "en pakke" i så måte.
 
Hvordan og hvor lenge er det ålreit å oppbevare en åpnet 500g pose? Jeg har vært litt frista til å kjøpe 500g av de typene jeg bruker mest, men er usikker på om jeg får brukt det før det er for sent, og om det blir mye styr med vakuumering osv.
 
Hvordan og hvor lenge er det ålreit å oppbevare en åpnet 500g pose? Jeg har vært litt frista til å kjøpe 500g av de typene jeg bruker mest, men er usikker på om jeg får brukt det før det er for sent, og om det blir mye styr med vakuumering osv.
Ganske lenge - men andre har vesentlig mer greie på dette, basert på erfaring, enn meg.

Alternativet, hvis du skal spare noen kroner, er jo å drive med gjærfarming på en eller annnen måte, og det blir helt sikkert mye mer styr enn å drive litt vakumering. (Den maskina er forøvrig noe av det nyttigste jeg har investert i - sjøl om jeg ikke bruker den til noe i forbindelse med brygging.)
 
Sist redigert:
Hvordan og hvor lenge er det ålreit å oppbevare en åpnet 500g pose? Jeg har vært litt frista til å kjøpe 500g av de typene jeg bruker mest, men er usikker på om jeg får brukt det før det er for sent, og om det blir mye styr med vakuumering osv.
Det går helt supert med vakuum maskin. Den er inntjent på første pakken du splitter opp. Denne fra Felleskjøpet har rullholder og kutter, så kan du lage posene så små som du ønsker. Jeg setter et tørt og reint vannglass på kjøkkenvekta, heller over gjær i glasset og slår det i vakuumposen. BE-134 var vel to år over best før dato da jeg brukte siste av den nå i vår. Lagde en nydelig saison den.

 
Jeg vakumerer humlerester.
Jeg ville gjort det om jeg fikk vakumereren til å funke på originalposene. Men jeg må pakke om til vanlge poser, og jeg stoler ikke på at de er tette nok. Originalposene har jo oksygenbarriere - og det funker vel som aromabarriere, også.

Så jeg bare krøller dem godt sammen - har fått en suveren teknikk på det der:) - og det ser ut til å funke helt greit. Så veldig gamle blir ikke disse restene uansett. Og blir de veldig gamle, er det antakelig fordi de ikke var noe særlig i utgangspunktet. (Jeg er ung og dum og må stadig prøve noe nytt, sjøl om jeg veit det er dumt. Old enough to know better; young enough to do it anyway;).)
 
Jeg har en vakuum-maskin, er bare for lat til å bruke den :D

Det går helt supert med vakuum maskin. Den er inntjent på første pakken du splitter opp. Denne fra Felleskjøpet har rullholder og kutter, så kan du lage posene så små som du ønsker. Jeg setter et tørt og reint vannglass på kjøkkenvekta, heller over gjær i glasset og slår det i vakuumposen. BE-134 var vel to år over best før dato da jeg brukte siste av den nå i vår. Lagde en nydelig saison den.


Betyr dette at du splitter opp 500g-pakka i mindre vakuumerte pakker når du kjøper den? Eller hver gang etter bruk?
 
Betyr dette at du splitter opp 500g-pakka i mindre vakuumerte pakker når du kjøper den? Eller hver gang etter bruk?
Den står forsegla til jeg skal brygge med den gjæren. Når jeg åpner den, så porsjonerer jeg all gjæren i poser til typiske mengder. Typisk med meg på en chico er tre pakker 50 gram til lettere øl 5-6%, to pakker 75 gram til 6-8% øl type vestkyst, rødskjegg og sånt, og to pakker 100 gram til imp stouts og lignende.
 
Tilbake
Topp