Brygget batch nummer #8 i dag på BB30. Tidligere brygg har godt fint, men i dag opplevde jeg noe nytt, som jeg lurer på om kloke her vet svaret på?
Jeg skulle brygge en Amarillo IPA i dag med maltmengde på ca.7kilo. Maltforhandleren vår mente at det var i overkant mye malt til BB30 og at det ville nok være fornuftig å enten redusere vannvolumet i mesken evt. meske en liten mengde i kjele ved siden av. Normalt har jeg startet med 20 liter og skylt med ca. 10 liter og fått utbytte på ca 18-19 liter. Men i og med at jeg fikk anbefalt å redusere noe, så startet jeg i dag med 18 liter meskevann. Maltrøret var tilnærmet smekkfullt, så jeg sirkulerte kontinuerlig for hånd i 60min (har ikke pumpe). SG før skylling var litt lav, siktet på 1.060 og fikk 1.052. Etter jeg skylte med ca.10 liter vann, ble SG 1.058. Problemet var at jeg allerede på dette tidspunktet så at det var mindre vørtervolum enn det bruker å være. Da jeg ikke fant ut hvordan jeg skulle øke volumet uten å redusere SG, så satte jeg på kok. Etter 90 herlige minutter, kunne jeg se spiralen over vørteren under kjøling. Sluttresultatet ble 9 liter!
Nybegynnerspørsmålet er derfor; hvordan kan 20 liter forsvinne på 60 + 90min? Hvordan skal jeg treffe bedre på vannmengden neste gang med mye korn?
På forhånd, takk!
Jeg skulle brygge en Amarillo IPA i dag med maltmengde på ca.7kilo. Maltforhandleren vår mente at det var i overkant mye malt til BB30 og at det ville nok være fornuftig å enten redusere vannvolumet i mesken evt. meske en liten mengde i kjele ved siden av. Normalt har jeg startet med 20 liter og skylt med ca. 10 liter og fått utbytte på ca 18-19 liter. Men i og med at jeg fikk anbefalt å redusere noe, så startet jeg i dag med 18 liter meskevann. Maltrøret var tilnærmet smekkfullt, så jeg sirkulerte kontinuerlig for hånd i 60min (har ikke pumpe). SG før skylling var litt lav, siktet på 1.060 og fikk 1.052. Etter jeg skylte med ca.10 liter vann, ble SG 1.058. Problemet var at jeg allerede på dette tidspunktet så at det var mindre vørtervolum enn det bruker å være. Da jeg ikke fant ut hvordan jeg skulle øke volumet uten å redusere SG, så satte jeg på kok. Etter 90 herlige minutter, kunne jeg se spiralen over vørteren under kjøling. Sluttresultatet ble 9 liter!
Nybegynnerspørsmålet er derfor; hvordan kan 20 liter forsvinne på 60 + 90min? Hvordan skal jeg treffe bedre på vannmengden neste gang med mye korn?
På forhånd, takk!