Lavt utbytte - BB30 - hjelp?

Brygget batch nummer #8 i dag på BB30. Tidligere brygg har godt fint, men i dag opplevde jeg noe nytt, som jeg lurer på om kloke her vet svaret på?

Jeg skulle brygge en Amarillo IPA i dag med maltmengde på ca.7kilo. Maltforhandleren vår mente at det var i overkant mye malt til BB30 og at det ville nok være fornuftig å enten redusere vannvolumet i mesken evt. meske en liten mengde i kjele ved siden av. Normalt har jeg startet med 20 liter og skylt med ca. 10 liter og fått utbytte på ca 18-19 liter. Men i og med at jeg fikk anbefalt å redusere noe, så startet jeg i dag med 18 liter meskevann. Maltrøret var tilnærmet smekkfullt, så jeg sirkulerte kontinuerlig for hånd i 60min (har ikke pumpe). SG før skylling var litt lav, siktet på 1.060 og fikk 1.052. Etter jeg skylte med ca.10 liter vann, ble SG 1.058. Problemet var at jeg allerede på dette tidspunktet så at det var mindre vørtervolum enn det bruker å være. Da jeg ikke fant ut hvordan jeg skulle øke volumet uten å redusere SG, så satte jeg på kok. Etter 90 herlige minutter, kunne jeg se spiralen over vørteren under kjøling. Sluttresultatet ble 9 liter!

Nybegynnerspørsmålet er derfor; hvordan kan 20 liter forsvinne på 60 + 90min? Hvordan skal jeg treffe bedre på vannmengden neste gang med mye korn?

På forhånd, takk! :)
 
Kan ikke forstå at du enten har regnet feil eller ikke brukt de vannmengdene du tror du har brukt (eller så har kranen stått åpen et ubevoktet øyeblikk :)

18 + 10 = 28 liter, minus ca. 7 liter i malten = 21. Selv med 20 avdamping under kok (normalt er vel rundt 10%), så skulle du likevel ha minst 16 liter. Minus enda en liter eller to i trub = 14 liter.
 
Hmm, ja, det kan jo være at jeg har kommet ut av tellingen ved oppfyll. Vanskelig å telle til 20! Men, merkelig var det i alle fall. Hva gjør det egentlig med ølet? Traff på OG i oppskriften. Blir smaken den samme på tross av mengden? Eller vil humlen dominere voldsomt?
 
Jeg har ikke regnet på det (og ikke er det mulig heller selvsagt uten å vite hvor mye humle du brukte til hvilke tider), men jeg tror du i værste fall har laget deg en veldig velhumlet IPA. Skal fort vekk se at det blir snadder!
 
38g i 30min, 38g i 15min, 38g i 5min, 38g i 2min, 38g i 0min. Skal tørrhumles med 80g om en ukes tid, i følge oppskriften da. Blir spennende å smake! :)
 
38g i 30min, 38g i 15min, 38g i 5min, 38g i 2min, 38g i 0min. Skal tørrhumles med 80g om en ukes tid, i følge oppskriften da. Blir spennende å smake! :)

Jeg tipper du får en bitter som river litt i halsen på den gode måten. Du må huske å gi en lyd her om hvordan den ble :)
 
Tilbake
Topp