Vi har satt vår 3e batch til gjæring, og har tydeligvis brukt opp nybegynnerflaksen. Skal prøve å fatte meg i korthet, og håper noen kan komme med oppklaring på et språk vi som fortsatt googler faguttrykk kan skjønne
Vi bruker en Speidel Braumeister 50 l.
1:
Som sagt er vi på 3e batch. Første, en Arrogant Bastads IPA klone, ble helt super. So far so good.
Batch 2 ble satt 25.10 og flasket i dag, 9.11. Dette skal bli en Porter etter "Movember" oppskrift. OG etter koking ble målt til 1.042, oppskriften sikta mot 1.046. Så kommer vi til flasking, etter 2 uker på gjæringsfat. OG skal nå optimalt være 1.010, men vi har 1.021. All OG-måling er gjort på ca 22 C. Lettøl-alarmen går, og vi stiller oss følgende spørsmål:
Ingredienser og oppskrift ble hentet inn fra Bryggeland i Drammen i går.
Planen var en dobbel IPA. Legger oppskrift med som vedlegg. Det står nemlig ingen ting om skylling av mesken her, og det stusset vi på.
Målet her er ifølge oppskrift OG på 1083.
Det vi gjorde var følgende:
Totalt tapper vi 32 liter på gjæringsfat, målet ifølge oppskrift var 45.6. Avvik på 13,6 liter.
Så spørsmålene blir:
Hilsen Notodden eneste lettøl-bryggeri.
Vi bruker en Speidel Braumeister 50 l.
1:
Som sagt er vi på 3e batch. Første, en Arrogant Bastads IPA klone, ble helt super. So far so good.
Batch 2 ble satt 25.10 og flasket i dag, 9.11. Dette skal bli en Porter etter "Movember" oppskrift. OG etter koking ble målt til 1.042, oppskriften sikta mot 1.046. Så kommer vi til flasking, etter 2 uker på gjæringsfat. OG skal nå optimalt være 1.010, men vi har 1.021. All OG-måling er gjort på ca 22 C. Lettøl-alarmen går, og vi stiller oss følgende spørsmål:
Gjæringen har foregått på et bad med normal romtemperatur, men med åpen dør så temperaturen i resten av huset vil påvirke tempen på badet, og nok variere en god del. Det kan tenkes at tempen har vært nede i 15-16 grader i løpet av perioden. Vi har per i dag ingen løsning for temperaturkontroll under gjæringsprosessen, men har vel en følelse av at det burde rykke til topps på prioritetslista.
Hva tror folket? Hvorfor er OG fortsatt så høy som 1.021 etter 14 dager? Siden OG var i rute før gjæring, er det greit i tenke at det er i gjæringsprosessen noe har gått galt?
Kan vi "redde" oss inn på noe vis?
Er det fortsatt håp for at det går bra om vi lar brygget får mer tid til gjæring?
2:Hva tror folket? Hvorfor er OG fortsatt så høy som 1.021 etter 14 dager? Siden OG var i rute før gjæring, er det greit i tenke at det er i gjæringsprosessen noe har gått galt?
Kan vi "redde" oss inn på noe vis?
Er det fortsatt håp for at det går bra om vi lar brygget får mer tid til gjæring?
Ingredienser og oppskrift ble hentet inn fra Bryggeland i Drammen i går.
Planen var en dobbel IPA. Legger oppskrift med som vedlegg. Det står nemlig ingen ting om skylling av mesken her, og det stusset vi på.
Målet her er ifølge oppskrift OG på 1083.
Det vi gjorde var følgende:
- 58,9 liter vann varmet opp til 74 grader.
- Hadde i maltrøret. Dette ble mildt sagt stapp fullt med 17,5 kg malt. Måtte presse for å få på filteret på toppen.
- ca 10 - 12 liter tas ut og varmes opp til 77 grader for skylling etter endt koketid på 60 min.
- i tillegg tappes 8-9 liter fra kran og tilsettes direkte i vørteren.
- resten av kokeprosessen gjøres i tråd med oppskriften.
Totalt tapper vi 32 liter på gjæringsfat, målet ifølge oppskrift var 45.6. Avvik på 13,6 liter.
Så spørsmålene blir:
Mangler oppskriften info om skylling? Hva tror dere ville vært passende mengde skyllevann?
Hvor ble resten av batchen av?
På forhånd desperat takk for all hjelp og alle innspill. Hvor ble resten av batchen av?
Hilsen Notodden eneste lettøl-bryggeri.