Jeg har nettopp satt mitt første øl til gjæring (5 dager siden) og oppdaget først nå et par problemer.
Ferdig vørter til gjæring ble 17 liter, 5 liter mindre enn sluttvolumet i oppskriften (22 liter). Grunnen til at jeg ikke oppdaget det var at ølbryggeren selvfølgelig ikke har noen måleskala for antall liter. Hadde den hatt det hadde jeg skylt med riktig antall liter vann. Løsningen jeg har funnet er å blande ut sukkeret til karbonering i 5 liter vann før flasking. Håper dette løser problemet.
Men så målte jeg OG før tapping til gjæring. Denne var 1.082 (skulle vært 1.076), litt i overkant altså.
Hva skjer når jeg måler FG etter å ha blandet ut med 5 liter vann? Kan jeg bruke disse to målingene til å regne ut alkoholprosent allikevel, selv om vørteren ble vannet ut før siste måling (FG)?
Har nå laget meg målestav med hakk for måling av antall liter sluttvolum i bryggeren
Ferdig vørter til gjæring ble 17 liter, 5 liter mindre enn sluttvolumet i oppskriften (22 liter). Grunnen til at jeg ikke oppdaget det var at ølbryggeren selvfølgelig ikke har noen måleskala for antall liter. Hadde den hatt det hadde jeg skylt med riktig antall liter vann. Løsningen jeg har funnet er å blande ut sukkeret til karbonering i 5 liter vann før flasking. Håper dette løser problemet.
Men så målte jeg OG før tapping til gjæring. Denne var 1.082 (skulle vært 1.076), litt i overkant altså.
Hva skjer når jeg måler FG etter å ha blandet ut med 5 liter vann? Kan jeg bruke disse to målingene til å regne ut alkoholprosent allikevel, selv om vørteren ble vannet ut før siste måling (FG)?
Har nå laget meg målestav med hakk for måling av antall liter sluttvolum i bryggeren