Måle OG før oppkok for å justere mengde vann

Da brygget vi batch #2 i går, og som alt annet, så går ting bedre for hver gang!

Men har et spørsmål ang OG og måling av den.

1. Er det ikke lurt og måle OG før man begynner koking, for få en indikasjon på om
man trenger å tilsette mer vann for å treffe riktig?
2. Vi tappet vår prøve ifra kranen til BB30 og fikk rundt 1,052.
Da fylte vi på ca 2 liter til (gjennom maltet som står i ristetn)

Men når vi hadde hatt oppkok i 60min og målte før tapping på gjærfat. Så
lå OG på 1,043. Synes det var veldig rart at den skulle falle så mye på 2 ekstra liter vann.

(Vi har hatt tempen på 20grader ved måling med hydrometer)

Er det slik at det er mer sukker på bunnen enn på toppen? eventuelt hvordan er rutinene deres
med denne problemstillingen?

(EDIT: Vi bruker ferdig laget oppskrift kjøpt på ølbrygging.no)
 
Sist redigert:
Vi hadde vel ca 25L etter tilsatt 2L vann, så fordamper litt i oppkok, så vi landet på 22,5L.

er 0,001 = 5Dl vann?
 
Jeg måler aldri OG før 5 min ut i kok. Det virker som, i mitt oppsett hvertfall, at vørteren ikke blir godt nok blandet før kok. Får ofte forskjellige målinger før kok på prøver fra kran og topp.
 
Etter mesk 23l 1,052
Preboil 25l 1,048 (tilsatt rent vann 2l)
Etter 60 min kok og 10% fordamping 22,5l 1,053

Dette er teori ut fra kalkulatorer. Dersom dere kjørte to liter som ekstra skylling, får dere ut noe sukker. Jeg ligger ofte på 1,010-1,015 på den siste resten.
Jeg holder fremdeles en knapp på en målefeil ved første måling :)
 
Det er notorisk vanskelig å måle gravity før kok. Bruker selv refractometer til dette og tar *mange* stikkprøver for å være sikker. Disse prøvene viser at hvis vørteren står i ro blir forskjellene på topp og bunn stor etter kort tid (kjører derfor pumpen mens jeg holder på, allikevel er det forskjeller).
 
Tilbake
Topp