Malt i kald vann

Aasnes

Norbrygg-medlem
Noen ganger setter jeg vann på varming om morgenen før jeg drar på jobb, så er det hjemm i lunchen og ha i malt, så står mesken der å koser seg til jeg kommer hjem etter jobb, på dette viset er det mulig å brygge mitt i uka uten å stå halve natta før jeg er ferdig.
Men så lurer jeg på om jeg kan forenkle enda mer, hvordan er det å tilsette malt i kaldt vann? Bare ha alt i kjelen om morgen , orntlig latmanns brygging
 
Du vil jo få nokre ganske drøye proteinsteg som ikkje nødvendigvis er bra for skumfastheten. Vørteren vil vel og bli ganske gjærbar, sidan den får god tid på låg temperatur. For ein del øltypar så kan dette sikkert gå fint, men for øl der du ikkje ynskjer lågast mogeleg fg så trur ikkje eg at dette er noko eg ville ha prøvd meg på .
 
Noen ganger setter jeg vann på varming om morgenen før jeg drar på jobb, så er det hjemm i lunchen og ha i malt, så står mesken der å koser seg til jeg kommer hjem etter jobb, på dette viset er det mulig å brygge mitt i uka uten å stå halve natta før jeg er ferdig.
Men så lurer jeg på om jeg kan forenkle enda mer, hvordan er det å tilsette malt i kaldt vann? Bare ha alt i kjelen om morgen , orntlig latmanns brygging
Det der hadde jeg ikke gjort. Maltet er rikt på bakterier, og du risikerer at de blomstrer opp og rekker å lage utrivelige smaker. Og videre er jeg enig med @Ollikainen i det han sier, også.
 
Hvis dette er kjøleskapskaldt vann så kan det gå. Men veldig mye mer enn et par timer vil kunne gi litt overekstraksjon av uønskede smaker.
«Cold mash» er jo en greie for å lage alkoholfrie øl, og de som ekstraherer ett døgn i kjøleskap rapporterer om en negativ «grainy taste».
Jeg har et brygg stående til fermentering nå. To timer kaldmesk. Ikke noe usmaker å rapportere derfra i det minste.

Og som Finn sier, hvis du lar dette stå på høyere enn kjøleskapstemperatur så øker sannsynligheten for villfermentering før du varmer opp.
 
Vil vel ta en god time før man er på sånn ca. 60 grader, dette er jo ikke en metode jeg vil bruke til øl jeg ønsker å legge litt jobb i,men alltid greit med et par fat med en ok cream ale til nachspiel og sånn.
 
Vil vel ta en god time før man er på sånn ca. 60 grader, dette er jo ikke en metode jeg vil bruke til øl jeg ønsker å legge litt jobb i,men alltid greit med et par fat med en ok cream ale til nachspiel og sånn.
Å meske over natten eller i løpet av en arbeidsdag er vel vanlig for mange, hva med å meske inn før du drar jo jobb, sette på maskinen når du åpner øya og meske inn før du fyker ut døra?
 
Noen ganger setter jeg vann på varming om morgenen før jeg drar på jobb, så er det hjemm i lunchen og ha i malt, så står mesken der å koser seg til jeg kommer hjem etter jobb, på dette viset er det mulig å brygge mitt i uka uten å stå halve natta før jeg er ferdig.
Men så lurer jeg på om jeg kan forenkle enda mer, hvordan er det å tilsette malt i kaldt vann? Bare ha alt i kjelen om morgen , orntlig latmanns brygging
Går ann å prøve!

jeg veit flere tradisjonsbyggere gjør lignende. Mange Stjørdølinger putter maltet i kvelden før, i kaldt vann, og varmer opp dagen etter. Fra 10 grader til 76 iløpet av tre-fire timer. Men en arbeidsdag er kanskje verre. Om du itte veit det går et par timer til 66 grader liksom.

Som sagt, prøv!
 
Hvis dette er kjøleskapskaldt vann så kan det gå. Men veldig mye mer enn et par timer vil kunne gi litt overekstraksjon av uønskede smaker.
«Cold mash» er jo en greie for å lage alkoholfrie øl, og de som ekstraherer ett døgn i kjøleskap rapporterer om en negativ «grainy taste».
Jeg har et brygg stående til fermentering nå. To timer kaldmesk. Ikke noe usmaker å rapportere derfra i det minste.

Og som Finn sier, hvis du lar dette stå på høyere enn kjøleskapstemperatur så øker sannsynligheten for villfermentering før du varmer opp.
Oi, spennende. Prøver du deg på alkoholfritt øl?
 
Tilbake
Topp