Jørn Pedersen
Dommer
Jeg brygget en wit i går (oppskrift og prosess gjengitt under), og fikk noen merkelige målinger.
Tok sjansen på å hoppe over proteinrast, og gå rett på enkel infusjon ved 66 °C. Etter skylling registrerte jeg SG 1.038, ett fall i effektivitet fra 85 til 72. Noe som er greit, og kan ev justeres neste gang. 26,5 liter i gryta for 90 min kok. Etter kjøling tappet jeg av 21 liter. Da var det temmelig lite igjen i gryta. Litt grums på maks en liter. Det som overrasket meg, var at SG nå ble målt til 1.040! Sjekket hydrometeret i rent vann, og det viste korrekt 1. Ved såpass innkoking burde jeg regne med i alle fall 17-18% økning av SG. Kan jeg gå ut fra at noe forstyrret målingen før kok, eller kan andre prosesser forklare det som har skjedd?
Tok sjansen på å hoppe over proteinrast, og gå rett på enkel infusjon ved 66 °C. Etter skylling registrerte jeg SG 1.038, ett fall i effektivitet fra 85 til 72. Noe som er greit, og kan ev justeres neste gang. 26,5 liter i gryta for 90 min kok. Etter kjøling tappet jeg av 21 liter. Da var det temmelig lite igjen i gryta. Litt grums på maks en liter. Det som overrasket meg, var at SG nå ble målt til 1.040! Sjekket hydrometeret i rent vann, og det viste korrekt 1. Ved såpass innkoking burde jeg regne med i alle fall 17-18% økning av SG. Kan jeg gå ut fra at noe forstyrret målingen før kok, eller kan andre prosesser forklare det som har skjedd?
Recipe: Wit
Style: 16A-Belgian And French Ale-Witbier
Recipe Overview
Wort Volume Before Boil: 26.50 l
Wort Volume After Boil: 22.70 l
Volume Transferred: 21.00 l
Water Added: 0.00 l
Volume At Pitching: 21.00 l
Final Batch Volume: 19.00 l
Expected Pre-Boil Gravity: 1.042 SG
Expected OG: 1.049 SG
Expected FG: 1.010 SG
Expected ABV: 5.1 %
Expected ABW: 4.0 %
Expected IBU (using Rager): 20.5
Expected Color: 7.3 EBC
Apparent Attenuation: 78.0 %
Mash Efficiency: 84.0 %
Boil Duration: 90.0 mins
Fermentation Temperature: 20 degC
Fermentables
German Pilsner Malt 2.070 kg (46.0 %) In Mash/Steeped
Flaked wheat 1.900 kg (42.2 %) In Mash/Steeped
UK Flaked Oats 0.430 kg (9.6 %) In Mash/Steeped
German Munich Malt 0.100 kg (2.2 %) In Mash/Steeped
Hops
Hallertauer Tradition (7.1 % alpha) 19 g Loose Pellet Hops used All Of Boil
Other Ingredients
Orange Peel, Bitter 43 g used In Boil
Coriander Seed 11 g used In Boil
Yeast Nutrient 2 g used In Boil
Kamomille 1 g used In Boil
Yeast: Wyeast 3944-Belgian Witbier
Mash Schedule
Mash Type: Full Mash
Schedule Name:Single Step Infusion (66C/151F)
Step: Rest at 66 degC for 60 mins