Owe
Norbrygg-medlem
Jeg har brygget med brew in a bag metoden i snart ett år nå. Jeg bruker en tilsvarende pose som den Vin og Bar har i en 19 l kjele. Jeg brygger stort sett bare 10-12 l om gangen (brygger raskere enn jeg klarer å drikke...). Når jeg brygger svake øl (OG 1.040 og lavere) havner jeg typisk på 85 % utbytte. Sterkere øl gir lavere utbytte, siste bryggedag ga 80 % ved OG på 1.066. Effiktiviteten faller ganske raskt ved sterkere brygg.
Jeg pleier ofte å pakke kjelen inn i tepper eller en dyne under meskingen. Da faller temperaturen ikke særlig mer enn 2 grader på en time hos meg. Jeg prøvde også stegmesking nylig når jeg brygget en flandern rød. Da hadde jeg kjelen på kokeplaten hele tiden og skrudde av og på varmen underveis. Litt mer styr, men det gikk helt greit. Jeg bruker en damprist (en slik man bruker for å dampe grønnsaker i en vanlig kjele) i bunnen av kjelen for å holde posen litt vekk fra bunnen så posen ikke skal svi seg.
Jeg synes podcasten Basic Brewing Radio hadde om brew in a bag den 2. april 2009 er en god innføring.
Ett lite tips til slutt; når jeg brygger sterke øl eller vil ha litt ekstra volum skyller jeg posen med malt. Jeg løfter ut posen og har den over i en stor balje. Så heller jeg på 2-3 l varmt vann og lar det stå noen minutter. Skyllevannet har overraskende høy tetthet.
Jeg pleier ofte å pakke kjelen inn i tepper eller en dyne under meskingen. Da faller temperaturen ikke særlig mer enn 2 grader på en time hos meg. Jeg prøvde også stegmesking nylig når jeg brygget en flandern rød. Da hadde jeg kjelen på kokeplaten hele tiden og skrudde av og på varmen underveis. Litt mer styr, men det gikk helt greit. Jeg bruker en damprist (en slik man bruker for å dampe grønnsaker i en vanlig kjele) i bunnen av kjelen for å holde posen litt vekk fra bunnen så posen ikke skal svi seg.
Jeg synes podcasten Basic Brewing Radio hadde om brew in a bag den 2. april 2009 er en god innføring.
Ett lite tips til slutt; når jeg brygger sterke øl eller vil ha litt ekstra volum skyller jeg posen med malt. Jeg løfter ut posen og har den over i en stor balje. Så heller jeg på 2-3 l varmt vann og lar det stå noen minutter. Skyllevannet har overraskende høy tetthet.