Mesketemperaturer - Scotch Smoke Ale

Hei, tenker å skvise inn et julebrygg med tradisjonell røyksmak fra lokalt Stjørdalsmalt før jul og lurer derfor på hvilke mesketemperaturer som skal til for å lage en god skotsk ale-profil? Tar sats på å få en fyldig og rund smak for at røyksmaken ikke skal bli for fremtredende.

Er det evt andre grep jeg kan gjøre for å tilpasse smaksprofil/kropp? Noen anbefalte malttyper?

Brygger på Speidel så temperaturer kan styres rimelig nøyaktig.

Oppskriften er foreløpig som følger:
4.49 kg Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC) Grain 1 79.5 %
0.50 kg Stjørdalsmalt (15.9 EBC) Grain 2 8.8 %
0.49 kg Munich Malt - 20L (39.4 EBC) Grain 3 8.6 %
0.10 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78.8 EBC) Grain 4 1.7 %
0.05 kg Roasted Barley (591.0 EBC) Grain 5 0.9 %
0.03 kg Chocolate Malt (886.5 EBC) Grain 6 0.5 %
19.27 g Goldings, East Kent [5.00 %] - First Wort 60.0 min Hop 7 12.1 IBUs
24.09 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 15.0 min Hop 8 6.8 IBUs
19.27 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 5.0 min Hop 9 2.2 IBUs
14.32 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 0.0 min Hop 10 0.0 IBUs
1.0 pkg English Ale (White Labs #WLP002) [35.49 ml] Yeast 11 -

21 IBU
OG: 1.057
FG: 1.019
21 Liter
 
Jeg også. Har brygget mye rart med både mye og lite stjørdalsmalt. Basert på oppskrifta di ville jeg også mesket høyt. Litt restsødme gjør seg godt til røyken synes jeg. 68 høres veldig bra ut, og heller 69 enn 67
 
Takk for innspillene!

Roarsa: Hva tror du om mengden røykmalt? Usikker på hvor sterk brent/røyksmak maltet har. Er litt redd for at det skal dominere for mye da jeg ikke vil at dette skal havne i nærheten av vanlig maltøl.
 
Apropos røykmalt. HHaren kilo liggende her og når jeg smaker på malten får jeg assosiasjoner til fisk, så jeg har enda ikke turt å bruke den. Hva smaker din?
 
Hei Miguel, ingen antydninger til fisk, olje eller noe andre usmaker i maltet.

Dette ble brygget i dag og vi endte med å meske på 68c i 60 min. Vørteren smakte fortreffelig med en liten anelse røyk - denne blir vel mere fremtredende etter gjæring og modning. Nå er det bare å glede seg til jul.
 
Som du antyder Lasse, så avhenger dete veldig mye av hvor hard maltet er tørket, men med omlag 9% bør det bli merkbart. Har brygget Imperial Stouts, portere og en Barley Wine med 2 - 10% stjørdalsmalt, og det er godt merkbart i alle. Ved lagring vil røykpreget avta betraktelig
 
Tilbake
Topp