Mesketid, kontinuerlig skylling

Per Øyvind

Norbrygg-medlem
Jeg har hatt for vane å bruke en mesketid på 90 minutter, uansett ølsort. Jeg enstegsmesker i Igloo kjøleboks, og har en tilsvarende boks til skyllevann. Jeg bruker kontinuerlig skylling med en temperatur på 78 grader. Spørsmålet mitt er om ikke mesketida mi i praksis blir en del lengre enn de 90 minuttene. Det må da ta ei stund før temperaturen blir vesentlig mye høyere enn normal mesketemperatur? Jeg har en tendens til å oppnå høy utgjæring, noe jeg lurer på om har sammenheng med dette.
 
Temperaturen har jo mye å si. Hvis du mesker en grad eller 2 høyere vil du vel få mere restsødme i ølet hvis du ønsker det. Hvilken temp mesker du på?

Kenneth
 
Eller endå meir, ~63 til over 70 i nokre tilfeller. Generelt sett.

Eg pleier å meske 90 minutt når eg meskar på 65 eller lågare, for å sikre god konvertering. 60 minutt ved temperatur 66 eller høgare.
Etter mesking kjem tidsbruk for eventuelt utmeskingsteg, og utvasking (sparging), anten det er batch- eller kontinuerleg.

For å vere sikker på god konvertering kan ein teste mesken med jodtinktur for å sjå om stivelsen er konvertert til sukker. Bryggselv har dette.
 
Tilbake
Topp