Heisan
Lurer rett å slett på om jeg får det optimale ut av malten min sånn som jeg mesker.
Så da tenkte jeg rett å slett å meske hodene til alle på Norbrygg for informasjon om hvordan det gjøres,, for da må jeg jo komme til bunns i thrubben!
Tenkte da å skrive i detalj hvordan jeg gjør det, og hva jeg tenker om det.
Så er det bare å kjøre på med ris og ros å forbedringsforslag du måtte ha!
Først så tar jeg en kollerabi også to pakker neida
Her er en link med diverse bilder ifra garasjen min der vi brygger, deriblandt biab oppsette.
Har brygget 14 brygg siden starten i Mai.
Pleier å begynne med å fylle kokekjele og varmtvanns kjele med vann. Når 67 grader er nådd, (evt det oppskriften sier) så er det oppi med posen, også helle oppi malten. Som regel 25 Liter vann oppi ved dette stadiet. Bruker mellom 5,5 og 7 kilo malt på det vi brygger. Så når malten er oppi, ligger nivået på ca 31L i 36Liters kokekjelen. Da er de ca 4cm mellom grytebunn og pose. Så er det å røre ut skikkelig, ingen deigballer. Så lar jeg det roe seg 10 min. Da er det ca 5cm vann oppå maltsengen som har satt seg lett i biabposen. Så setter jeg på sirkulasjonspumpen. Den suger vannet inn i bazooka filteret, gjennom kuleventilen, gjennom grovfilteret og inn i pumpa. Den pumper dette opp i kokekjelen igjen, og spyler det ut langs kanten av kjelen helt i vannskorpen. Gjennom malten og ut gjennom bunnen av posen.
Når pumpen starter er mesken full av små og store partikler. Men etter få minutt begynner filtrerings effekten av å sirkulere mesken gjennom malten og den begynner å bli partikkelfri. Det er altså ikke filtrene som gjør dette, de er rene grov filtre (mesh), stopper bare halve korn. Mesken ser ut som lysgul, nesten som ufiltret eplecider. Den er klar nok til at du kan se igjennom den. Pumpen gir ca 3-4L min. Pleier 2 ganger iløpet av mesketiden å stoppe pumpen å røre skikkelig i posen, la sengen sette seg på ny og starter pumpen igjen.
Det er flere ting her som er vanskelig. termometeret i kjelen er bra, men blir etter en stund, "isolert" litt av malt. Jeg kan ikke røre oppi hele tiden for da kødder jeg til filtreringen. Så jeg måler med et langt glass termometer. Tempen er ugjavn rundt omkring i malten. Det sier meg at mesken blir distribuert ujavnt ut av pumpen og over maltsengen. Vist noen vet om eller har mekka en inrettning som kan ligge opp malten i en 36L gyte som gjør oppgaven bra, er jeg veldig interresert. Videre når jeg måler på mesken i slangen på toppen av kjelen så viser den ofte en grad og to for lite, når jeg fyrer opp litt for å komme på rett temp, blir ofte tempen etter en stund, rundt om i malten for høy, med et par grader. Mulig dette rett og slett bare er svakheten til BIAB, ikke sikkert det er noe løsning på dette. Kansje du har en? Eller kansje dette hadde blitt bedre med bedre distribusjon av den sikrulerende mesken? Videre når jeg har mesket på en temp hele tiden eller på to forskjellige etter som oppskriften sier. Så er de utvask. Slår av pumpen og heiser opp posen. Setter en rist over kokekjelen, og hviler posen nedpå igjen. Så tar jeg slangen ifra varmtvanns kjelen og skyller over posen med vann som da holder 77grader. Forsetter med dette til volumet i gryta er ca 35L.
Så er det å starte kok. Ved 95grader heller jeg av 10l, for å hindre overkok, i to omganger iløpet av 10min heller jeg volumet tilbake i kokekjelen. Resten av bryggeprosessen begynner jeg å bli bra fortrolig med.
Da håper jeg at du koste deg med bildene, og hører gjerne dine kommentarer til dette.
Ps: Takk for at du leste og god helg!
Lurer rett å slett på om jeg får det optimale ut av malten min sånn som jeg mesker.
Så da tenkte jeg rett å slett å meske hodene til alle på Norbrygg for informasjon om hvordan det gjøres,, for da må jeg jo komme til bunns i thrubben!
Tenkte da å skrive i detalj hvordan jeg gjør det, og hva jeg tenker om det.
Så er det bare å kjøre på med ris og ros å forbedringsforslag du måtte ha!
Først så tar jeg en kollerabi også to pakker neida
Her er en link med diverse bilder ifra garasjen min der vi brygger, deriblandt biab oppsette.
Har brygget 14 brygg siden starten i Mai.
Pleier å begynne med å fylle kokekjele og varmtvanns kjele med vann. Når 67 grader er nådd, (evt det oppskriften sier) så er det oppi med posen, også helle oppi malten. Som regel 25 Liter vann oppi ved dette stadiet. Bruker mellom 5,5 og 7 kilo malt på det vi brygger. Så når malten er oppi, ligger nivået på ca 31L i 36Liters kokekjelen. Da er de ca 4cm mellom grytebunn og pose. Så er det å røre ut skikkelig, ingen deigballer. Så lar jeg det roe seg 10 min. Da er det ca 5cm vann oppå maltsengen som har satt seg lett i biabposen. Så setter jeg på sirkulasjonspumpen. Den suger vannet inn i bazooka filteret, gjennom kuleventilen, gjennom grovfilteret og inn i pumpa. Den pumper dette opp i kokekjelen igjen, og spyler det ut langs kanten av kjelen helt i vannskorpen. Gjennom malten og ut gjennom bunnen av posen.
Når pumpen starter er mesken full av små og store partikler. Men etter få minutt begynner filtrerings effekten av å sirkulere mesken gjennom malten og den begynner å bli partikkelfri. Det er altså ikke filtrene som gjør dette, de er rene grov filtre (mesh), stopper bare halve korn. Mesken ser ut som lysgul, nesten som ufiltret eplecider. Den er klar nok til at du kan se igjennom den. Pumpen gir ca 3-4L min. Pleier 2 ganger iløpet av mesketiden å stoppe pumpen å røre skikkelig i posen, la sengen sette seg på ny og starter pumpen igjen.
Det er flere ting her som er vanskelig. termometeret i kjelen er bra, men blir etter en stund, "isolert" litt av malt. Jeg kan ikke røre oppi hele tiden for da kødder jeg til filtreringen. Så jeg måler med et langt glass termometer. Tempen er ugjavn rundt omkring i malten. Det sier meg at mesken blir distribuert ujavnt ut av pumpen og over maltsengen. Vist noen vet om eller har mekka en inrettning som kan ligge opp malten i en 36L gyte som gjør oppgaven bra, er jeg veldig interresert. Videre når jeg måler på mesken i slangen på toppen av kjelen så viser den ofte en grad og to for lite, når jeg fyrer opp litt for å komme på rett temp, blir ofte tempen etter en stund, rundt om i malten for høy, med et par grader. Mulig dette rett og slett bare er svakheten til BIAB, ikke sikkert det er noe løsning på dette. Kansje du har en? Eller kansje dette hadde blitt bedre med bedre distribusjon av den sikrulerende mesken? Videre når jeg har mesket på en temp hele tiden eller på to forskjellige etter som oppskriften sier. Så er de utvask. Slår av pumpen og heiser opp posen. Setter en rist over kokekjelen, og hviler posen nedpå igjen. Så tar jeg slangen ifra varmtvanns kjelen og skyller over posen med vann som da holder 77grader. Forsetter med dette til volumet i gryta er ca 35L.
Så er det å starte kok. Ved 95grader heller jeg av 10l, for å hindre overkok, i to omganger iløpet av 10min heller jeg volumet tilbake i kokekjelen. Resten av bryggeprosessen begynner jeg å bli bra fortrolig med.
Da håper jeg at du koste deg med bildene, og hører gjerne dine kommentarer til dette.
Ps: Takk for at du leste og god helg!